NU paralel, ci inept (și inert, firește). Asta înseamnă, în latină, neîndemînatic, stîngaci, prost. Parcă guvernul, abia cîștigate alegerile locale, încearcă obsedat să-și pună singur piedică. Pierzînd la toate capitolele: imagine, eficiență, putere efectivă în teritoriu, sprijin popular. Felul în care decidenții au gestionat „criza Sfânta Parascheva” este un turnesol al acestei impotențe mentale a Statului. Cît de nepriceput să fii pentru a-ți ostiliza inutil o masă de votanți? Pentru că nu toți cei care se duc la moaște sînt votanții PSD-ului, dimpotrivă. Reacția oficială a BOR a fost, legal și moral, impecabilă prin fermitate și moderație. Să precizez cîteva chestii care nu par clare multora: statul român nu este, prin lege, un stat secular, ci unul neutru confesional. Ceea ce este cu totul și cu totul altceva. El nu are nicio autoritate de a se implica în chestiuni de ritual. Apoi, și asta este esențial pentru o guvernare pretins democratică, decizia interzicerii pelerinajului s-a luat fără consultarea BOR! Cu alte cuvinte, cea mai mare organizație civilă a țării este ignorată de guvern în luarea unei decizii.
Despre asta este vorba, nu despre moaște și babe, stimați așa-ziși apărători ai drepturilor omului și libertății de gîndire care atacați biserica din toate pozițiile emancipării moderne. Despre o îngrădire a unei libertăți fundamentale. Nici măcar nu mai adaug modul mizerabil și, iarăși, idiot în care a fost gestionată acolo, la fața locului, relația dintre închinători și forțele de ordine. În asemenea situații, este nevoie nu numai de fermitate, ci și de inteligență. Material lipsă pe piața oficială românească! Să presupunem că un autocar cu excursioniști ar vrea să meargă, nu știu de ce, la Hârlău (am căutat pe hartă o localitate oarecare lîngă Iași), în cu totul alt scop decît cel religios. Poliția și alte organe de ordine l-ar lăsa, căci nicio lege nu-l oprește. Dar dacă același autocar aduce oamenii la pelerinaj,el devine pericol de epidemie, după logica ruptă a d-lui Tătaru et. comp. Aici ar mai fi de observat că se sugerează discret că este responsabilitatea Bisericii și drumul pînă la Iași, deși siguranța este, în acest caz, în sarcina exclusivă a firmei de transport. Și coborîm astfel celălalt versant al chestiunii. Au fost manifestații tulburi anti-mască! Parțial pe tipicul „să avem și noi faliții noștri”, că dacă au fost și în Occident… Problema este că libertatea (categoric guvernul a abuzat împotriva ei!) nu e decît unul din capetele unui băț, celălalt este responsabilitatea. Nu pot exista unul fără altul. Dacă, pe lîngă doamna aia, cam isterică după gustul meu, care urla „libertate, libertate!” s-ar fi strigat și „responsabilitate, responsabilitate!”, aș fi fost total de partea demonstranților. Doar un exemplu, să zicem că medicii și politrucii mint și că masca nu are decît 1% efectul pozitiv invocat. Ei bine: pentru acel Unu, ea trebuie purtată! Și cu asta basta, falsa dilemă se închide!
Încheiasem deja acest articol cînd dau de o informație că, în aceeași săptămînă, are loc la Iași un tîrg de îmbrăcăminte, în spațiul închis al Sălii polivalente, iar organizatorii specifică pe FB că lor nu li se aplică interdicțiile. Ce să mai crezi? Mă intrigă, în acest context, oameni care atacă de ani și ani Biserica și care, brusc, au devenit critici ai guvernării Orban pentru că ar îngrădi libertatea religioasă. Fain de tot! Decît așa apărători, mai bine adversarii fățiși! Care se pregătesc de perpetuare a puterii. Ce se întîmplă în partidul d-lui Barna cu alcătuirea listelor pentru parlamentare este edificator. Este PSD-ul viitorului deceniu. Iar PSD-ul „vechi” face singurul lucru pe care-l știe de minune: să distrugă. Propunerile „economice”comunicate de dl. Sorin Grindeanu, ca de exemplu creșterea pensiilor cu 32% pînă în 2024, sînt, are dreptate dl. Câțu, un model de terorism economic. Sfatul consilierilor de imagine ai ciumei roșii: să fii totdeauna în atac, îi face să adopte tactica hoțului care strigă hoții. Sînt ei acuzați de corupție? Strigă: corupților! Sînt acuzați de incompetență? Strigă: incompetenților! Și-au însușit abuziv de-a lungul timpului și lozinca integrării europene, și modernizării societății, a libertății justiției, sloganurile Pieței Universității sau cele de la 10 august 2018. E calea cea mai eficientă de a distruge, prin maculare, prin falsificarea limbajului.
Mă întorc la chestiunea relației stat – biserică. Nu se subliniază îndeobște că, dintre toate instituțiile românești (și aceasta este firește numeric și simbolic de departe cea mai importantă) Biserica este cea care s-a modernizatdupă 1990 cel mai radical. Orbiții de prejudecăți nu văd asta, dar o simplă privire comparativă: biserică vs. alte instituții, biserica 2020 vs. cea din 1990, nu poate decît să constate incredibila diferență. Dacă Poșta, Fiscul, Sănătatea sau Transporturile s-ar fi preschimbat la fel de radical… Administrativ și constructiv. Sigur că sînt și regretabile uscături, la o expunere așa mare ele se văd ca sub lupă, iar media noastră, cvasi-integral anticreștină, le propagă aproape exclusiv ca „știri”. Doctorii care ne conduc (mă refer la medici) au pesemne dreptate privind gravitatea bolii. Asta nu înseamnă că din punct de vedere politic dictatura lor are vreo justificare. Tonul face muzica, or tonul comunicatelor oficiale este profund jignitor și, deci, non-democratic. O mare ratare educativă, înainte de toate! Și încă o ocazie pierdută de conciliere între societate și politicieni…
Christian CRĂCIUN