Încep să scriu imediat după ce s-a anunțat rezultatul exitpoll-urilor. Vă propun să discutăm părțile bune.
1. Un rezultat suficient de clar pentru a avea un președinte puternic. Sper că dl. Iohannis să realizeze că trebuie să-și schimbe substanțial stilul de conducere. A spus ceva de implicare, o promisiune de ținut minte de toți cei (imposibil de identificat statistic) care l-au votat în silă, numai să nu intre în zodia neagră a dăncilezei. Pe de altă parte, măcar avem garanția continuării politicii pro occidentale, singura garanție a supraviețuirii României.
2. Este al treilea rînd de alegeri de anul acesta pe care PSD îl pierde, dar este abia o pregătire pentru alegerile de la anul, cînd datele problemei vor fi cu totul altele. Partidul are încă un bazin electoral apreciabil și o forță organizatorică remarcabilă. S-a văzut în lipsa de scrupule a actualei campanii, în seninătatea cu care aruncă cele mai sfruntate minciuni, în apăsarea pe discursul anti-european și anti-democratic. Partidul se poate reface foarte repede sub mîna unui lider inteligent și abil.
3. Parlamentul, la adăpostul majorității confortabile pe care o are PSD, se poate transforma într-o frînă teribilă în fața oricărei reforme. De aceea devin imperios necesare schimbările legislative care să permită diasporei să aibă un număr de parlamentari corespunzător ponderii ei demografice reale, cît și alegerea primarilor în două tururi.
4. A nu știu cîta oară, mult blamatul electorat român, de care eu însumi am scris de rău în nenumărate rînduri, s-a arătat cu mult superior politicienilor de el aleși. Mult mai inteligent și cu un mult mai acut simț al istoriei. Este, cred, rezultatul cu implicațiile cele mai optimiste ale votului de azi. De mai multe ori, în cei 30 de ani de la Revoluție, ce-i serbăm luna viitoare, mîna anonimă care bagă votul în urnă ne-a tras din fața glonțului care ne-a trecut pe lîngă tîmplă. Fie că glonțul se numea Vadim, Năstase, Geoană, Dăncilă.
5. Au rămas doar 5 județe desenate cu roșu pe hartă. Așa să fie și la locale.
6. Am văzut într-un studio, altfel nu pro PSD, o doamnă recitînd una din marile prostii ale campaniei, rezultat al vastului proces de idiotizare globală a elitelor progresiste: că doamna VD a pierdut pentru că e femeie și pentru că românii sînt misogini. Pînă și colegii din platou s-au enervat, sînt și politologi mai mărginiți decît electoratul. Nu vorbesc aici de d-na Pippidi. Haideți să recităm împreună evidența: d-na VD a pierdut la scor pentru că a fost percepută ca instrumentul lui Dragnea și pentru că este precară cultural și vorbește prost limba română. Punct. Electoratul nu uită și nu iartă, nicăieri în lume și nici la noi. Nu a uitat nici gazarea și bătaia de la 10 august, nici jignirea permanentă a celor din diaspora, numiți „ăștia” și injuriați de mai toți mahării partidului fostei prim ministru, nici eliberarea infractorilor din pușcării, nici paralizia statului într-o serie de cazuri urgente, nici neîndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare, nici faptul că procesul legislativ a fost blocat vreo doi ani cu lupta contra justiției nici…
7. Pe plan extern, avem șansa de a redeveni o țară vizibilă, cu un cuvînt care merită ascultat. Asta este, sigur, o premisă, o mulțime de gesturi politice, economice, culturale, juridice, rămîn de făcut pînă cînd să nu-ți mai fie rușine, cînd ești în străinătate, să spui că ești român.
8. Pentru asta, ca și pe planul politicii interne, se cuvine accentuat foarte tare pe meritocrație. Apropo, o altă mostră de nerușinare a candidatei ratate, care a susținut că eșecurile politicii externe: Schengen, vizele pentru USA, ridicarea MCI sînt ale lui Iohannis, fiind evident pentru orice om cu o gîndire medie și cu o informație normală că acestea sînt nerealizări provocate de guvernare anti-justiție și anti-popor a lui Dragnea prin interpușii săi.
9. Cel puțin în seara asta reprimîndu-mi cîrcotelile, sper într-un regim Iohannis 2 cu un cu totul alt președinte decît în primul. S-ar putea să avem surprize.
10. Are de răspuns cu multă recunoștință, pentru a le închide gura celor care-l acuză de aroganță nemăsurată și lipsă de empatie.
11. Distanța neașteptat de mare dintre candidați arată cît de fals este discursul populist și naționalist al PSD, nici măcar nu a reușit să convingă alți votanți cu excepția „nucleului dur”.
12. S-a văzut încă odată cît de stupide sînt războaiele pe Facebook care au încins lumea noastră și că Rețeaua, în ciuda aparențelor, mai mult te închide în propria bulă decît te deschide spre lume.
13. Avem odată curajul să discutăm minima prezență la vot în județele Harghita și Covasna? Tot ne învață profesorii de politologie despre națiunea civică.
14. Vechiul nou președinte ar trebui să fie într-adevăr nou. Așteptările sînt enorme. Altfel, e amar de noi.
Christian CRĂCIUN
Bine scris Domnule Craciun ! Respect
Ma bucur de pt.13, iata ca si prof. Craciun a remarcat consecintele nefaste ale izolarii civice a comunitatii maghiare, rezultatul direct a actiunii de 3 decenii a UDMR, care este cel mai nociv actor politic post-decembrist si printre cele mai mari rele care s-au intamplat Romaniei dupa 1989.