Știri

Editorial. „PARTIDUL E-N TOATE”

Pentru prima oară sînt total de acord cu ce spune un pesedist. Doamnelor și Domnilor, are cuvîntul Niculae Bădălău, ministrul economiei al unei țări din secolul XXI numită România: „Vreau unitate pentru că până la urmă ceea ce suntem astăzi partidul ne-a făcut. Partidul ne-a făcut ce suntem astăzi fiecare dintre noi. Fără partid unii dintre noi erau nimeni”. Decisiv adevăr: omul recunoaște că, în realitate, el și colegii săi, luați unul cîte unul, sînt niște nimeni. Că numai hoarda, haita i-a făcut ceea ce sînt. Niște neica nimeni ajunși să decidă destinul țării. O primă consecință – extrem de gravă – astfel de oameni nu sînt, cum ar trebui, în slujba țării, a statului, ci în slujba stăpînului partid. Toate tonele de maculatură bibliografică studiată la facultățile de științe politice nu fac doi bani pe lîngă fraza, apocaliptică în prostia ei, a marelui lider. Toată goliciunea și ticăloșia politicii noastre ies, astfel, direct pe stradă (mă rog, pe micul ecran). O altă observație este sorgintea totalmente totalitară a frazei (numai în regimurile totalitare „partidul” „te face” ceva, în regimurile libere devii după calitățile și munca și norocul tău). Ca atare, trebuie pupate tălpile șefilor, se spune în interviul din care citez cu voluptate. Rareori am văzut expusă mai limpede și fără fasoane esența nocivă a politicii acestui partid-stat. Oameni cu studii precare, fără nicio specializare excepțională, doctorate mînărite, eternul „Colegiu Național de Apărare”, slugărnicie pînă la greață, capacitatea de a face bani, cam asta este rețeta. Asta înseamnă că „partidul ne-a făcut oameni”. Și pe mîna unui asemenea om este economia României! Să rîzi? Să te îngrozești? Toate complicatele analize ale „specialiștilor” din studiouri sînt puse în umbră de excepționala sintagmă a lui Bădălău. Ea explică tot. De la atacarea diasporei la demolarea principiilor justiției, de la distrugerea programată a învățămîntului la îndatorarea bezmetică a bugetului. Mai apare o obsesie importantă în discursurile liderilor PSD, care trădează complexele lor de impostură intelectuală și, ca atare, ura lor feroce împotriva intelectualității. „Sunt foarte mulți intelectuali de stînga, foarte mulți oameni valoroși…” –  Bădălău. „Oameni de exemplu ca Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Cătălin Rădulescu, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici, Liviu Pleșoianu, Dorel Căprar, noi nu am fost oamenii unui președinte, noi suntem oameni vechi în PSD, din păcate pentru unii sau pentru alții, suntem intelectuali, nu avem facultăți făcute nici la SRI, nici nu provenim din tot felul de meserii, de genul vânzători de cârnați, tractoriști, șoferi…” – Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră. 
Da, există intelectuali de stînga la noi, dar ei nu fac parte din PSD! Problema este că, scoși de sub pulpana partidului, oamenii ăștia redevin ce-au fost: nimic(uri). Ei își închipuie că intelectual devii prin obținerea unei diplome, cum par să creadă oamenii ăștia de un cinism stupid, nu prin exercițiul greu, îndelung, repetitiv al gîndirii. M-ar bucura ca PSD să aibă cîrnățari cinstiți și profesioniști decît astfel de „telectuali” auto-proclamați. Uneori, adevărul situației politice a unei țări stă nu în știrile de prime time, ci în asemenea declarații pierdute într-un colț de pagină, mai puțin controlate, auto-cenzurate și care, astfel, spun mai frust adevărul. Toată mizeria nedesprinderii noastre din mocirla mentală comunistă, conform căreia „partidul te face om” stă în subtextul acestei declarații. 
Și, pentru că e ziua ciudățeniilor, haideți să n-o uităm nici pe doamna Ramona-Ioana Bruynseels. Fosta consultantă a lui Gabriel Oprea, care se învîrte de mult în sferele înalte ale puterii, candidează la Președinție din  partea Partidului Puterii Umaniste (exact: al lui Voiculescu și Antenelor!), a avut multe funcții importante în multe guverne, este membră a grupului „The Flat Earth Revolution – (Pămîntul Plat) România”, care susţine că pămîntul e plat. Ne conduc alienii, e limpede. Și problema nu e că ne conduc, ci că ne consideră o masă de imbecili, și așa ni se și adresează. Ei, și slugile lor din talkshow-urile de seară. Doamne, ce ne place să ne uităm în oglindă și să ne vedem frumoși! Cum a fost duminica trecută, cu vizita Suveranului Pontif. Norocul nostru că imediat apare unul ca Bădălău care ne aduce aminte în ce hal de dezarticulare a ajuns fibra noastră morală. Domnia sa nu va rămîne, din fericire, prin nimic în istorie, dar îi putem fi recunoscători că printr-o frază clasică, izvorîtă, cum ar spune autorii unei cunoscute reviste satirice, din puțul gîndirii sale, ne-a dezvăluit esența răului care ne macină. 
Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare