Știri

Editorial. PAPARUDELE

„Paparudă, rudă/ vino de ne udă”… cu creșteri de salarii și reduceri de TVA. Ține bugetul, zice PSD-ul. Nu ține, atrage atenția Banca Națională. Dar nu despre asta vreau să scriu, nu avem niciun motiv să-l credem tocmai pe Ponta. Mă interesează azi un mic „studiu de caz” al vieții sociale, așa cum se reflectă în bătălia continuă din media noastră și site-urile de socializare. 
Asistăm în ultima lună la o nouă campanie încrîncenată împotriva Bisericii Ortodoxe. De data asta, motivele sunt aiuritor de lipsite de substanță (nu mai e nici măcar miza de lunile trecute, cînd se dezbătea ora de religie în școală), dar tocmai de aceea asaltul are a ne pune pe gînduri pentru a-i desluși comanditarii și presupozițiile ascunse. 
Deci, Patriarhul îndeamnă preoții să se roage pentru ploaie. Este, ca să zic așa, ceva care ține de fișa postului, exact asta trebuiau să facă și ierarhul și preoțimea. Ei aș, liber pansivii noștri au izbucnit în ironii grosolane. Să fiu bine înțeles: ai tot dreptul să nu crezi, dar, în virtutea acelorași drepturi individuale, lasă-l și pe celălalt să-și exercite liber opțiunile. Sunt convins că 90% dintre cei care se arată șocați de „înapoierea” pe care denota-o rugăciunile pentru ploaie sunt botezați și cununați la biserică. Vestea tristă pentru ei este că nu există nicio deosebire între rugăciunile pentru creștinarea pruncului sau cele de la înmormîntarea părinților voștri și cele pentru ploaie. Dacă le negați, negați-le consecvent pe toate! 
Există o fractură logică și de mentalitate care mă șochează în astfel de cazuri: i se cere bisericii să adopte atitudini de ONG, să-și (re)nege însăși esența milenară: de exemplu să încurajeze avortul, uniunea consensuală, căsătoria homosexuală, liberalizarea sexuală, divorțul, înfierea de copii de către cuplurile gay, preoțirea femeilor șamd. Asta în numele unei „modernizări” absurde. Sunt puzderie de organizații care susțin cele de mai sus. Exact în numele libertății și diversității ar trebui lăsată biserica să-și susțină adevărurile sale milenare. Măcar în numele pariului pascalian, lăsați preoții și credincioșii să se roage pentru ploaie! 
Al doilea exemplu vine de la celebrul caz al violului de la Vaslui. Ei bine, aceiași trepăduși ai „libertății de gîndire” l-au somat pe patriarh să ia atitudine! Adică de ce? Să arunce vreo anatemă? Să apară într-un studio Tv și „să-și exprime revolta”? Acesta este rolul bisericii? Atunci de ce să nu aibă reacții față de corupția politicienilor, de situația din sănătate și învățămînt, de starea drumurilor, situația cîinilor comunitari și de tot restul problemelor sociale? Din nou i se cere bisericii să acționeze ca un ONG. Ceea ce ea NU este. E o presiune insidioasă de a-i nega bisericii caracterul divin, reducînd-o la un simplu actor social. Pentru a putea fi, mai apoi, distrusă în liniște. Exact ceea ce se întîmplă în multe state „avansate” din occident. Biserica noastră ortodoxă are multe defecte, poate chiar mai multe decît îi pun în cîrcă detractorii ei. Dar tocmai cele amintite mai sus nu țin de greșelile sale. În conservatorismul care-i este esențial, biserica este, poate, ultima instituție care mai apără identitatea națională. Aici văd eu nexul atacurilor la care este supusă (mă refer la atacuri, și nu la criticile articulate și bine venite, în cunoștință de cauză, care nu lipsesc), surparea unei redute care se opune ideologiilor nivelatoare și anti-identitare, individualiste și non-axiologice, ale postmodernității. Multora li se umple gura și dau ochii peste cap cînd vorbesc despre „tradiție”. Fără să înțeleagă că tradiția nu se leagă de timpul trecut ci ține de prezent, de ceea ce se edifică în ziua de azi. De aceea să lăsăm preoții să se roage pentru ploaie, pentru sănătate, pentru pace și pentru o mulțime de alte lucruri. Iar noi să construim sisteme de irigații și să nu mai tăiem pădurile, ca să nu mai fie secetă, să ne educăm cum trebuie copiii. Cam asta este diviziunea muncii…
Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare