Știri

Editorial. NU SUNTEM ROMANI…

Romanii au inventat dreptul. Practic, toate sistemele juridice ale statelor moderne au la bază dreptul roman. Ei spuneau: Fiat justitia, pereat mundus. Adică: să se facă  dreptate, chiar de-ar fi să piară lumea (într-o formă mai radicală, de la Seneca citire:…chiar de-ar fi să se prăbușească și cerul). Și din acest punct de vedere, nu suntem deloc romani. Jalnică scuza unui absolvent de drept pe nume Victor Ponta care, acum cîteva minute, ne prezenta o imagine apocaliptică asupra României, dacă el ar fi condamnat. Nu, nu s-ar întîmpla nimic. Capetele de acuzare sunt înfricoșătoare. Pentru cine vrea să le vadă. Și – poate – ne aducem aminte și de plagiat. Despre care am scris neîntrerupt aici mai bine de un an și care nu este un bagatel lucru, cum crede de exemplu dna. Alina Mungiu Pippidi, proclamată apărătoare a curățeniei universitare. 
Două exerciții de imaginație. Ce s-ar fi întîmplat dacă premierul Boc ar fi fost acuzat de spălare de bani și fals, ce reacții ar fi avut PSD și Ponta? Plus cohorta de apărători cu mască sau fără mască. Ce s-ar întîmpla dacă un astfel de „eveniment” ar avea loc într-o țară democratică? Simplu, respectivul ministru (nu mai vorbim de „prim”) și-ar da demisia în primele 24 de ore, asta înseamnă a te supune justiției. Nu declarațiile antologice de Gîgă politic ale d-nei Firea sau ale d-lui Zgonea, că Ponta e prieten, că nu se poate să demisioneze, că ar fi criză. Adică ei l-au suspendat de două ori pe președinte, au răsturnat prin malversațiuni guvernul MRU, au inițiat o lovitură de stat în vara lui 2012, oprită cu greu de ambasadele străine și acum le e frică de criză politică. Criza este din chiar momentul în care Băsescu a cedat și l-a numit ca premier. De atunci suntem înecați în minciuni. Cea mai recentă, Ponta spune că n-a colaborat cu Șova, deja e postată  o declarație de interese a lui de la parlament din 2007 în care menționează că a fost senior partener la firma Șova și asociații. Dar cine se împiedică de asemenea nimicuri? Sigur că de vină este Băsescu pe care Ponta l-a acuzat iar. Cine e Băsescu? Nu-mi aduc aminte. 
Mă surprinde printre apărătorii lui Ponta un raționament de tipul: e un om care a performat, politician abil, și-a atins scopurile guvernării, a scos țara din criză, din păcate s-a înconjurat de oameni nepotriviți, printre care Dragnea. Este un raționament absolut similar cu acela al admiratorilor de cîndva și de azi ai lui Ceaușescu. El a fost un mare patriot, care a salvat România, a construit proiecte industriale senzaționale, s-a opus rușilor etc., numai că hoașca de nevastă-sa l-a dezinformat, s-a opus planurilor sale bune, i-a ridicat poporul în cap etc. Sindromul Moțoc, e nevoie totdeauna de cineva care să-l dezincrimineze pe șef. 
O duduie care nici nu mai surprinde că e parlamentar tocmai reiterează acum la Tv (iertare, de data asta chiar a trebuit să zapez) enorma prostie logică pesedistă: „n-are motiv sa demisioneze pentru ca guvernul a obținut rezultate foarte bune”. Chiar de-ar fi așa, ce legătură are asta cu prefectura? Cu dosarul penal adică. Celălalt versant al problemei (cu Ponta nu e nicio surpriză, este exact așa cum îl știm de cînd îl știm, nu l-am mai fi știut!) este la celălalt palat. La mutare este președintele Iohannis, aflat la prima criză majoră. E foarte important cum o va gestiona. Nu are un partid care să-l susțină, pentru că liberalii nu sunt un partid de contrapus coaliției toxice de la putere. Cu cine să formeze un guvern? O soluție cu tehnocrați? Cu un asemenea parlament preocupat doar să-și voteze privilegii și să încalece justiția, ar fi un guvern perfect paralizat. Să forțeze alegeri anticipate? Nici măcar Băsescu (aha!) n-a reușit asta. Să-i convingă în negocieri discrete pe pesediști să formeze ei alt guvern, fără fantoșele actuale? Ar fi o soluție care ar mulțumi multă lume. Cert este că, dacă președintele iese înfrînt din actuala confruntare, atunci se poate culca liniștit, va hiberna liniștit cîțiva ani la Cotroceni, în vreme ce Ponta și ai lui vor controla tot ce mișcă. Se anunță o vară interesantă. Fără concedii în Madeira și cu multe răsturnări de situații. Cît despre neamul nevoii (cum îi zicea Eminescu), se pare că venerabilul istoric Djuvara are dreptate: din punct de vedere moral și juridic nu suntem deloc romani, ci cumani, pecenegi, hotentoți orice altceva. Cel puțin din ăștia se văd pe micile ecrane.
Christian CRĂCIUN

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare