Știri

Editorial. MORCOVUL EXISTENȚIAL

Expresia e dintr-o carte a lui Gabriel Liiceanu, dar aici o voi folosi într-un sens care nu are nicio legătură cu cel de acolo. Pur și simplu am avut în minte filmulețul de desene animate în care vizitiul unei harabale ține cu un fel de undiță un morcov în fața măgărușului care trage povara și astfel acesta trage căruța încercînd să prindă morcovul. Cam asta cred că este imaginea sintetică a guvernării Ponta. O guvernare fără program, fără idei, fără principii, preocupată doar să-și perpetueze dominarea și punct. De aici haosul legislativ, măsuri care se bat cap în cap sau se anulează după ceva vreme sau nu se aplică. 
Nici n-au trecut trei luni de cînd medicii prinși că iau plicul erau amenințați cu închisoarea. Acum, se încearcă legalizarea mitei (chestie oricum unică în plan european). Nici nu știi care din măsuri este mai stupidă și mai jignitoare. Nu contează, totul e ca morcovul să astupe gura. De aici avalanșa de măriri de salarii, reduceri de TVA, populisme cotidiene care se maschează cu „grija față de popor”. Sigur că, mai întîi, și-au mărit ei de trei ori salariile, într-o veselă, unanimă complicitate. Apoi au mai dat și cîteva firimituri pe la doctori, profesori, pensionari, militari și alții. Au anunțat că vor legaliza vreo 70.000 de diplome de la facultățile neacreditate, cea mai mare înșelătorie la care statul român este autor și complice. Și un act care echivalează cu un dezastru național. Morcovul astupă gura! 
Aș fi vrut să văd cu ocazia acestei discuții despre salariile medicilor un calcul simplu: cît a costat statul român salarizarea zecilor de mii de medici și asistente emigrați? Și dacă măcar jumătate din zecile de miliarde pierdute ar fi fost folosite pentru mărirea salariilor și dotarea spitalelor în care se moare de căldură, infecții intraspitalicești, foame (da!), indiferență și lipsă de personal? Asta ar fi fost realmente o reformă. Cum e astăzi, sistemul nostru medical e un miracol faptul că mai funcționează și are rezultate de vîrf. La fel și în educație. 
Pentru omul simplu, a cărui minte funcționează după binomul unic: ne-a dat, ne-a luat, Ponta este un personaj providențial, nu contează nici plagiatul, nici repetatele dezertări din țară, nici dovezile de corupție, nici niagara de minciuni care izbucnește de cîte ori deschide gura. Morcovul e mereu în fața ochilor. (Să observați, de exemplu, la Ponta, Oprescu, Dragnea și o mulțime de alți politicieni, că folosesc preferențial viitorul: vom face, vom inaugura, vom mări etc.). Geaba atrag atenția specialiștii, Banca Națională, Consiliul fiscal, x, y că ne pasc serioase pericole în urma măririi excesive a morcovului. Politicienii știu mai bine. Anume, ei nu-și obosesc mintea în exces, știu un singur lucru: urmează alegeri. Și toate deciziile ascultă doar de acest interes de partid. Țara? Ce-i aia? Sigur că într-o țară neguvernată, cu un președinte absent și un prim ministru inculpat penal care face glume „de după bloc”, cu politicieni inepți, corupți și incompetenți, fără opoziție politică și fără societate civilă vizibilă joacă tontoroiul cine vrei și cine nu vrei. În loc să ne folosim de cele două decenii de liniște istorică externă pe care le-am avut pentru a ne construi Sistemele: sănătatea, administrația, școala, drumurile, armata… am improvizat la nesfîrșit, răsturnînd totul de la o guvernare la alta și luînd-o de la capăt pe alte baze. 
Țară mișcătoare și neașezată, cum zicea cronicarul acum patru veacuri, mereu sedusă de morcovi pe care cineva, la capătul unui băț, îi plimbă prin fața ochilor ca să tragă la jug. Două pericole decurg din această poziție. 1. La un moment dat, bățul te poate pocni și peste bot (nu-i așa, dle. Severin care tot visați să devenim aliații lui Putin?) și 2. La un moment dat, morcovul după care alergăm poate găsi și altă cale să ne pătrundă. Nasol, nu? Ăsta da morcov existențial!
Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare