M-am gîndit mult: 1. dacă să pun semnul întrebării, ca un indice al ultimei speranțe, sau 2. să renunț la el, ca indice al deziluziei totale. În fiecare săptămînă primim informații că statul român, luat în arendă de o bandă de oportuniști impostori în numele „democrației” originale, colapsează. Exemplu, numai în săptămîna din urmă, a fost eliberarea unuia dintre cele mai nocive personaje ale ultimelor decenii, fără ca generosul „stat” să recupereze nimic din paguba estimată de judecători: 60 de milioane de euro. Telespectatorii prizonieri la Antene care plîng de mila „arestatului abuziv” ar face bine să se gîndească nițel ce ar fi putut face un stat normal cu această sumă. E prea tîrziu… bietul bolnăvior care scrie trei cărți pe an în pușcărie e la mare.
Tot în acest interval domnul președinte a promulgat fără discuții cîteva legi: una care desființează practic conflictul de interese, alta care elimină CSAT din procedura de numire a șefului DGPI, sau legea care obligă orice persoană care lucrează în administrație să se prezinte în fața comisiilor de anchetă ale parlamentului. Nu discut legile/ decretele respective, ci slăbiciunea evidentă a președintelui, obosit sau incapabil să facă singur opoziție. Pentru că opoziție reală, o spun mereu, nu avem. Încă un motiv să șterg „?” din titlu.
Dl. Țuțuianu cocoțat ministru al „apărării” (ferească Dumnezeu să ne apere unii ca ăștia!) zice că „a uitat” să-l invite pe președintele țării și comandantul suprem al armatei de Ziua Aviației. Dl. președinte a tăcut. E prea târziu!
Sistemul Feudal Românesc este mai puternic decît pe vremea lui Năstase. Suspect mi se pare că în presă tot apar „informații” despre nuclee de rezistență din PSD care ar urmări să-l dea jos pe Dragnea. Opoziția jubilează, așteptînd să-i vină de-a gata puterea pe tavă. Știrile astea, probabil, sunt furnizate tot de PSD, pentru a adormi și ultima geană de opoziție politică. Stați liniștiți, nu există opoziție în interiorul PSD, doar mîncătorie și pîndirea masculului alfa, ca în orice haită. Și, dacă nu sunteți în stare să-l dați voi jos pe Dragnea și să desființați PSD-ul, atunci tot degeaba. Președintele pare mai preocupat de o fantasmagorică „liniște” interioară (ați auzit de comă indusă pentru a salva viața unui pacient? Eu cred că, în loc să-l numească pe Tudose și guvernul lui de funambuli, președintele ar fi trebuit să forțeze o criză majoră, care ar fi fost pe termen lung mai benefică decît acest rigor mortis al societății românești actuale) și de viitorul său mandat decît de dinamitarea feudalismului bugetivor.
E prea tîrziu să îndreptăm școala românească și să o scoatem din minciună? Prea tîrziu! Te poți baza pe tineretul cu diplome? Am văzut o postare a unui lider al studenților, absolvent de facultate de științe politice (!!!) care cerea (democrație, bre!) încuierea în casă a bătrînilor pentru a nu putea participa la un viitor referendum. Aceasta să ne fie elita politică de mîine-pomîine?
Cohorte de oameni părăsesc de trei decenii țara asta, nu numai cerșetorii pe care ni-i arată presa, ci oameni care s-au scîrbit, care vor un viitor pentru copiii lor, care vor să le fie apreciate calitățile, cu bună pregătire profesională. E prea tîrziu să-i mai întoarcem sau rămînem cu penalii și paraziții și plagiatorii noștri politici? Nu-mi cenzurez patetismul, pentru că e o chestie care doare. Țara de azi e o imensă formă fără fond. Un cîmp de trageri… pe sfoară. Sus: pustiu. Jos: pustiu. Nu omit niciodată să subliniez că haita care conduce de trei decenii a fost aleasă liber. Manipularea nu este o explicație. Cîtă vreme poți să NU te uiți la Antena 3 sau România TV, nu ai scuze că ai fost manipulat. Sub-educația morală, civică, istorică este o explicație pentru care votăm politicieni sub-calificați etic profesional și intelectual. Pentru prima dată în istorie nu avem pe cine da vina din afară. Unii încearcă să arunce pisica moartă în grădina UE. Oricîte păcate ar avea eurocrații de la Bruxelles, ei nu sunt vinovați de lipsa noastră de civilizație și de imposibilitatea de a gîndi un viitor comun. Și, de vreme ce nu sîntem în stare să-l gîndim, el nu va fi. E prea tîrziu? Că alegem infractori să ne conducă, nu e nimeni de vină. Știe oricine că, indiferent de boală, cu cît o tratezi mai repede, cu atît șansele de vindecare sunt mai mari. Boala noastră identitară nu are medic, nici leac. Pentru că refuzăm orice tratament. Scrie recent unul dintre cei mai interesanți gînditori politici de la noi (nu, nu o să-l vedeți la tv): „Deocamdată, istoria veche şi cea extrem de recentă ne arată cum deznaţionalizarea şi mizeria morală, socială şi culturală merg mână în mână”. E prea tîrziu să supraviețuim ca națiune? Iată o întrebare bună pentru centenarul Unirii…
Christian CRĂCIUN