Printre atîtea subiecte arzătoare ale verii de arșiță: valuri de imigranți, început de nouă criză financiară, conflict Ponta – Dragnea, greva medicilor, codul fiscal, legea anti-memorie a lui Florian etc. riscă să treacă neobservată o măruntă ordonanță guvernamentală prin care se vor elibera aproximativ 75.000 de diplome pentru absolvenții de la diverse cursuri neacreditate din învățămîntul superior. Este ultima lespede peste cavoul școlii românești. Dacă diplomele ei nu valorează nici cît cartonul pe care sunt tipărite (de altfel mizerabil), de aici încolo se vor devaloriza și mai mult.
„Universitatea Spiru Haret” (nume generic) a cîștigat bătălia cu europenizarea de substanță a civilizației românești. Să mă explic. Universitățile noastre nu emit diplome, ca în țările cu un adevărat învățămînt privat, Statul, prin ministerul de resort, garantează calitatea programului respectiv de studii, eliberînd diploma de absolvire. Ca atare, Statul își atribuie și responsabilități de verificare a calității programului și de acreditare a lui. Așa ar trebui… numai că primul lucru privatizat după 1990 a fost învățămîntul, așa au apărut așa numitele „fabrici de diplome” și fabrici de bani (enorm de mulți) pentru cei din sistem, universitățile particulare. Cu complicitatea politicienilor cointeresați (vezi scandalurile tot mai numeroase de doctorate plagiate și CV-uri trucate) s-au făcut legi proaste și confuze care să permită perpetuarea afacerii. Zeci de mii de tineri au cotizat la îmbogățirea mafiei, pentru că Statul complice nu a fost în stare să închidă cursurile neacreditate. Ar fi fost simplu. Dar s-a făcut o lege strîmbă prin ambiguitate. Și apoi absolvenții, au început să-și ceară drepturile, doar au plătit. În disperare de cauză, pentru că a pierdut o mulțime de procese, domnul Stat se arată generos, dispus să recunoască toate aceste programe, și să elibereze în consecință 75.000 de cartoane poleite. Efortul bugetar? În zadar veți căuta vreo evaluare. Efectul asupra cotei de încredere în școala românească? (și așa minimă!) Catastrofal.
Pe fondul scăderii demografice accentuate, a șomajului tot mai ridicat în rîndul tinerilor cu diplomă, ceea ce duce la scăderea interesului acestora și îndreptarea spre alte forme de învățămînt postliceal, izvorul de bani a cam secat. De aici noul impuls dat prin recunoașterea unor diplome pentru linii de studiu neacreditate. Orice om serios nu poate decît să rîdă amar, de exemplu, observînd efortul pe care-l fac comisiile de stabilire a subiectelor de Bac de a născoci an de an subiecte tot mai simple. La literatură, mai nou, nu se mai dau titluri de opere (doamne ferește, poate bietul elev nu a citit), ci doar teme generale, lăsînd la alegerea elevului titlul. Doar una din „micile” șmecherii menite să mai amelioreze cu un procent acel ridicol indice de promovabilitate care nu are nicio acoperire în realitate. Asta tot pentru că procentele îngrijorător de mici de promovabilitate la Bac au afectat și ele rentabilitatea uzinelor de cartoane cu antetul Ministerului Învățămîntului.
Acum, recapitulați nițel toate „subiectele” pe care le enumeram la începutul acestui articol! Veți vedea că au un numitor comun: toate amanetează viitorul nostru. 75000 de diplome, înmulțit cu numărul membrilor de familie, cu familiile celor care au de cîștigat de pe urma Sistemului înseamnă cîteva sute de mii bune de voturi la alegerile viitoare pentru partidul dnei. Andronescu, al plagiatorului șef, plagiatorului vice prim șamd. Care ar fi soluția? După părerea mea, una singură radicală. Desființarea învățămîntului superior privat! Utopic desigur, dar ar fi singura soluție adecvată. Sau, cel puțin, decuplarea lui de această corcire cu Statul: vrei să-ți faci Universitate? N-ai decît, dacă găsești fraieri să le iei banii, dar nu veni să-mi ceri mie diploma. Sunt țări vecine cu noi în care această cangrenă nu există, și-au păstrat Universitățile lor vechi (mult mai vechi decît ale noastre), și serioase. Și le e suficient. N-aș vrea să mi se reproșeze generalizarea, sigur că sunt profesori și cursuri absolut onorabile în acest sistem corupt pînă la măduvă (inclusiv modul de acreditare), dar ansamblul este simplu: dai banii la intrare, iei cartonul la ieșire! Nu spun nici că toate universitățile de stat sunt la nivel de excelență, unele au intrat într-o nefericită concurență cu cele private în a polei cartoane. Vă amintiți cazurile de rectori săltați de DNA? Este una dintre cele mai proaste măsuri pe care le ia acest guvern, e drept plătind neputința de două zeci de ani a tuturor guvernelor care au încurajat această mega escrocherie cu viitorul nostru.
Christian CRĂCIUN
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!