Știri

Editorial. BUBA

Moto: Un haos mai mare nu poate fi creat nici măcar de PSD (Ciolacu)
Dl. Ciolacu nu diferă la IQ de uitata d-nă Dăncilă decît poate de la a doua zecimală încolo. Dar cum gura mincinosului… a reușit într-o singură frază să rezume întregul program politic și economic al PSD-ului. De acum și de mai an, de cînd era la guvernare. Mie nu-mi iese din minte cum, la fiecare emisiune TV, toți reprezentanții partidului invocau la fiecare două fraze, cu pioșenia unui închinător la moaște, cum spun progresiștii, „programul de guvernare”. S-a realizat ceva din el? Nimic. Nișto. Canci. Zero. Nicevo. Rien. Asta ar trebui să spună celelalte partide cu obstinație la fiecare intervenție electorală. 
De mai bine de jumătate de an ne aflăm nu numai într-o situație sanitară excepțională, ci și într-o conjunctură politică anormală, toxică și profund nedemocratică. Avem la guvernare un partid, sprijinit cu intermitențe de altele mai mici, ajunse aici nu prin alegeri parlamentare, ci ca urmare a alegerilor europene care au exprimat o furie anti-pesedistă evidentă. Dar parlamentul (ca și consiliile județene și primăriile) este dominat de celălalt partid, cu o majoritate care desființează orice dezbatere democratică. Nu mai vorbesc de celelalte instituții ale statului (de la CCR și Avocatul antifrastic numit al Poporului, la direcțiile locale ale unei puzderii de instituții… dintre care acum ne izbim de exemplu de DSP-urile județene), toate controlate de același partid caracatiță. Un ziarist de vocație sau un economist ar trebui să facă răbduriu un inventar al tuturor inițiativelor legislative propuse de PSD din ianuarie încoace. Cred că 90% dintre ele urmăresc un singur lucru: să impună guvernului creșteri enorme de cheltuieli bugetare. Creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii este doar exemplul cel mai știut. Mai simplu spus: PSD urmărește perseverent să bage țara într-o acută criză economică, pentru a o lua în primire gata fezandată la alegeri, ca salvator (frontul salvării naționale, nu?). Dl. Johannis spune abia acum, fără retorică și fără vlagă, ceea ce eu am scris de vreo două luni: că singura politică a PSD constă în a induce dezastrul. 
Foto: Forum Apulum
De mulți ani, strategia consultanților care construiesc planurile electorale ale marilor partide din majoritatea țărilor a descoperit campania negativă. Dezastrul duce sigur la cîștig. La noi, pseudonimul PSD-ului este haosul. În același sens, după ce i-au tot luat din prerogative președintelui, după ce acum au luat guvernului pînă și atribuția de a stabili data alegerilor, după ce și-au bătut joc de legea carantinării (cu urmări medicale îngrozitoare, imposibil de cuantificat), pesedeii vor să guverneze, de fapt, fără să aibă nicio răspundere. Atacurile concentrate de acum cîteva luni la adresa Bănicii Naționale și a lui Mugur Isărescu (una dintre puținele instituții care de 30 de ani ține țara pe linia de plutire, care a împiedicat colapsul economic; probabil peste 50 de ani vom putea ști care a fost rolul BNR în stăvilirea elanurilor distructive) țin tot de aceeași tehnică a inducerii haosului. 
Prin toate acestea, nu cauționez în niciun fel politicile liberalilor lui Orban, care ridică un noian de semne de întrebare. Dar, cum spuneam unui bun prieten, medic, cînd trebuie să tratezi un bolnav, tratezi în primul rînd afecțiunea cea mai gravă și anume prin eliminarea cauzei. Apoi te ocupi și de celelalte. Or, de 30 de ani, buba României se numește clepto-comunismul de tip fesenist care a ne-a fost indus sub diferite nume și prin diferite partide aproape tot timpul. De aceea scriu atît de monoton și încăpățînat despre acest subiect. 
Sigur că mă revoltă acum, ca și anii trecuți, aroganța suficientă a d-lui Arafat, lipsa de transparență, măsurile incoerente, comunicarea incoerentă sau ineptă, lipsa de fermitate și de răspundere a unor miniștri (învățămînt, cultură, dar și economie), numirile stupefiante pe unele posturi, jocurile de culise nici măcar foarte ascunse. Dar astea se pot discuta cu adevărat în momentul în care vom avea un parlament cu structura 53% puterea, 47% opoziția (cifre simbolice, evident). Indiferent cine va fi puterea și cine opoziția. Atunci va înceta această funestă dictatură parlamentară care este adevăratul nume al regimului nostru politic. 
Liberalii au deja un an pierdut la guvernare, pentru că ceea ce fac ei (și ar face oricare partid ar fi fost în loc) nu este cu adevărat o guvernare, ci doar o administrare a unei crize de o gravitate fără precedent de la Războiul Mondial încoace. Adică de 80 de ani. E un timp! Și urmările economice abia vin, ne atrag atenția specialiștii! Fără să știe nimeni cît vor fi de grave. Ipoteze sînt multe. S-au descurcat pînă acum onorabil. Aflați în situația acrobatului de circ care merge pe sîrmă cu bicicleta și căruia cineva îi bagă un băț între spițe. Pe bicicletă sîntem noi, asta nu înțeleg cei care-l mai creditează pe nefastul domn Ciolacu și camarila (ce puțin s-a scris despre desființarea organizației PSD Ilfov! Ghici de ce?). Pe de altă parte, recunosc cu durere că partidul acesta, răspîndit ca virusul în toate celelalte partide, este profund reprezentativ pentru starea morală, intelectuală, civică a nației. În acest sens strîmb, da, el este democratic, pentru că reprezintă manelismul funciar, lipsa de coloană vertebrală și simț istoric, imoralitatea și răutatea bazală, lipsa de educație și de minim respect social a electorului comun (cazul Esca nu-mi dă pace). Popor român, dormi în pace! Virusul lucrează pentru tine!
Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare