PNL şi PSD critică dur administraţia locală pentru modul
în care s-a organizat festivalul „Serbările Toamnei”
în care s-a organizat festivalul „Serbările Toamnei”
Ediţia din acest an a „Serbărilor Toamnei” de la Câmpina s-a încheiat cu un recital bine primit de public – al lui Horia Brenciu şi cu un foc de artificii, care chiar dacă a fost mai scurt, „mai de criză”, a fost spectaculos. Cele două zile de festival, care au costat de la bugetul local peste un miliard de lei vechi, au fost aspru criticate de reprezentanţii PNL şi PSD.
Virgil Guran a vorbit despre „modelul Sinaia”
„Am afirmat în mai multe rânduri că bugetul local trebuie gestionat cu mult simţ de răspundere, aşa cum ţi-ai gestiona propria afacere sau bugetul propriei familii, având grijă de fiecare cheltuială. Din păcate, în România, de cele mai multe ori, bugetul local este gestionat doar în interesul propriu al unor grupuri, fără a se ţine cont că sunt bani strânşi de la toţi oamenii din Câmpina pentru a se face ceva bun pentru acest oraş. Este frumos să se sărbătorească zilele oraşului, doar că un bun manager ştie să atragă şi fonduri din afara bugetului, atât prin închirierea spaţiilor pentru comerţ stradal, cât şi prin atragerea unor sponsori puternici, gen Bergenbier, Timişoreana sau Pepsi, aşa cum am văzut că se poate la recentul festival de la Sinaia, unde primarul de acolo şi-a asigurat peste 90% din costurile acelui festival, mult mai mari decât cele de la Câmpina, prin chirii şi sponsorizări”, a declarat preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran. Acesta consideră că un primar trebuie să aibă o relaţie bună şi cu oamenii de afaceri locali, nu numai cu cei care sunt adepţii politicii partidului din care provine primarul. „Şi mă gândesc la acest lucru ţinând cont că, în cei 14 ani de când se află în fruntea administraţiei locale, ca viceprimar şi acum ca primar, Horia Tiseanu nu a adunat niciodată oamenii de afaceri locali pentru o discuţie într-un cadru larg. Probabil de teama reproşurilor, pentru că, pentru el, importanţi sunt doar clienţii de partid. Sper ca, lăsând la o parte animozităţile politice, să înţeleagă şi cei care conduc oraşul esenţialul: bugetul local este al oraşului, nu al lor, iar actul de conducere presupune un management performant, nu o împărţire a banilor doar pentru a atrage voturi”.
Social-democraţii spun că festivalul a fost un kitsch
“Pentru Câmpina, caracterul de iarmaroc al festivalului nu pică deloc bine. A fost un kitsch. Speram să se dea dovadă de mai multă imaginaţie, să avem standuri aranjate, spectacole frumoase, să avem şi produse specifice toamnei, la preţuri bune, speram să fie ceva deosebit. Dar am avut un festival de o calitate net inferioară celor din anii precedenţi”, a afirmat Mihaela Neagu Petrovici, consilier local şi vicepreşedinte al PSD Câmpina. Aceasta s-a arătat foarte dezamăgită de „prezentarea” care li s-a făcut oficialităţilor locale de către DJ-ul angajat de organizatori. „O mare eroare încă de la început. Primarul a fost prezentat pe scenă ca fiind stăpânul oraşului. Şi nu l-a corectat nimeni pe prezentator, ba chiar unii s-au simţit mândri. Primarul este alesul cetăţenilor, gospodarul oraşului, în nici un caz stăpânul oraşului. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că au fost prezentate doar câteva dintre oficialităţile de pe scenă, primarul şi câţiva consilieri, ceilalţi fiind complet ignoraţi”, a mai spus Mihaela Neagu Petrovici. Şi a continuat: „Caracterul retro din ultimii ani al festivalului a lipsit aproape complet, cele două-trei maşini de epocă şi câteva fete stinghere îmbrăcate în costume de epocă nefiind băgate în seamă de nimeni”. La rândul său, senatorul Georgică Severin a precizat: „Prima ediţie a fost cea mai reuşită, celelalte fiind doar copii din ce în ce mai palide, deşi s-au adus mereu firme celebre… de care nu a auzit nimeni, pentru organizare. S-a văzut lipsa de viziune a organizatorilor. S-ar putea găsi sponsori, dar relaţia mediului de afaceri cu administraţia locală în ultimii doi ani a fost ca şi inexistentă”.
Şi, totuşi…
Aşa cum scriam şi în ediţia noastră precedentă, ediţia din acest an a festivalului de la Câmpina a avut şi bune şi rele. Nu vom relua ideile expuse anterior. Dincolo de disputele locale, există câteva lucruri de care, poate, ar trebui să se ţină cont la ediţiile viitoare. În primul rând, festivalul ar trebui programat în primul week-end din septembrie, atunci când ziua este mai lungă, seara mai călduroasă, iar omului îi este aminte să se plimbe şi să stea la o terasă. În al doilea rând, poate nu ar fi rău dacă ar fi promovate mai mult valorile locale, de la formaţii mai cunoscute până la ansambluri sau grupuri de solişti de la şcolile câmpinene. Pentru că sunt mulţi copii talentaţi în Câmpina! Pe de altă parte, ideea sponsorizărilor nu este deloc rea, păcat că se practică doar în campaniile electorale. Cert este că festivalul trebuie continuat. Este singura acţiune de acest gen pe care o are Câmpina. Poate că politicienii ar trebui să se aşeze la o masă şi să cadă de acord asupra aspectelor financiare şi de… comunicare, aşa cum s-a întâmplat în cazul proiectului privind modernizarea centrului municipiului. Apoi, poate firma organizatoare va fi aleasă cu mai mare atenţie şi va fi liberă să creeze.