Săptămâna trecută, la București, în sala de baschet a CSA Steaua, a avut loc faza zonală a concursului național de robotică. O întrecere de prim rang dedicată acestui domeniu de mare viitor și de un impact extraordinar pentru prezent.
După trei zile de concurs, în care au participat 42 de echipe de elevi care învață la licee renumite din București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța etc., echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina s-a clasat pe locul 8, calificându-se pentru faza națională a concursului. Aceasta se va desfășura peste două săptămâni tot la București. La ea vor accede primele 33 de echipe dintre cele reunite la această faza regională. Robotica, potrivit uneia dintre definițiile sale consacrate, reprezintă un domeniu pluridisciplinar al științei și tehnicii care studiază proiectarea și tehnica realizării sistemelor mecanice, informatice sau mixte, precum și a roboților, în scopul înlocuirii parțiale ori totale a omului în procesele tehnologice, în acțiunea asupra mediului înconjurător. Multe aspecte ale roboticii implică inteligența artificială: roboții pot fi echipați cu senzori echivalenți cu organele de simț ale omului, pentru vedere, pipăit, perceperea temperaturii. Unii au chiar capacitatea de a lua decizii simple, iar în prezent, cercetările în domeniu sunt orientate spre obținerea de roboți cu un grad de autocontrol care să le permită mobilitatea și luarea de decizii într-un mediu necontrolat direct de către oameni.
Echipa de la ”Grigorescu” s-a remarcat prin obținerea unui trofeu care a nuanțat și evidențiat talentele participanților. Astfel, cei de la ”Grig” au câștigat Premiul I pentru inovare (cu un sistem de ridicare folosit la un robot care adună minerale, un sistem nemaifolosit de nicio echipă). În cadrul concursului s-au întrecut perechi de echipe (două echipe contra altor două echipe).
”Este un proiect al nostru care se poate prelungi pe 10 ani. Acum trei săptămâni am trecut de etapa demonstrativă, iar peste două săptămâni vom participa la faza națională. Toți membrii echipei sunt elevi foarte buni. Unii dintre ei sunt chiar olimpici la fizică. Suntem o echipă foarte tare, în opinia mea. Majoritatea participanților sunt elevi ai mei de la clasă, dar sunt, de asemenea, elevi valoroși pregătiți la alte clase. În total sunt 15 copii, începând de la clasa a VII-a până la clasa a XI-a. Să știți că nu ne-a fost ușor să ajungem aici. În spatele realizărilor noastre se ascund multe ore de muncă. Individual vorbind, după orele de școală, fiecare membru al echipei a lucrat aproape 1000 de ore. În echipă, am lucrat vreo două luni de zile, ”, ne-a declarat profesorul de fizică și mentorul echipei, Cătălin Chițu, care ne-a precizat că echipa mai are și trei co-mentori: doamna profesoară Simona Darie (informatică), de la CN ”Nicolae Grigorescu, dar și soții Mirela și Decebal Lungu, ingineri la Cameron – Schlumberger Câmpina.”
Adrian BRAD