Știri

După trei luni de la alegerile locale, consilierul municipal Călin Tiu declară:

„Dacă eram om politic, 
acum aţi fi avut un primar liberal”
 
Născut în urmă cu 50 de ani în judeţul Prahova, la Vălenii de Munte, medicul chirurg Călin Tiu a început să lucreze în Spitalul Municipal Câmpina din 1991, pe când era rezident.
În timp, şi-a sedimentat cunoştinţele, devenind doctor în ştiinţe medicale, deţinând atestate în ecografie, endoscopie digestivă, chirurgie laparoscopică şi management sanitar. Este şeful comisiei de relaţii internaţionale a Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică –ARCE, iar în 2009 devine primul medic român, preşedinte al unei societăţi medicale internaţionale – Society for Medical Innovation and Technology. Nu în ultimul rând, Călin Tiu este preşedinte al Fundaţiei Medi’s Camp, dar şi administrator al clinicii Medi’s, ale căror baze le-a pus din 1998.
Cu un astfel de parcurs în carieră şi fiind cunoscut ca o persoană cu o probitate profesională şi morală desăvârşită, era firesc să fie curtat de către partidele politice. Astfel, în 2004 aderă la PSD, iar în 2012 este propus să candideze pe lista de consilieri, reuşind să câştige această funcţie. Acum face parte din Consiliul Local al municipiului Câmpina.
Reporter: Când aţi intrat în politică şi ce anume v-a determinat să faceţi acest pas?
Dr. Călin Tiu: Nu se poate spune că am intrat în politică. În niciun caz. Cel puţin până acum, nu am activat în acest sens. Faptul că întreaga mea activitate profesională este adresată oamenilor, indiferent de condiţia socială, faptul că prin structură şi prin educaţie sunt receptiv la nevoile tuturor, mă face să cred că, din punct de vedere al instinctelor politice, mă aflu în plin centru stânga. Intrând în PSD, în urmă cu câţiva ani, nu am intrat în politică, ci doar m-am identificat cu grupul care ar trebui, doctrinar, să corespundă  cel mai mult dorinţelor mele sociale.
Reporter: De ce v-a atras politica PSD în detrimentul altui partid?
Dr. Călin Tiu: Tocmai faptul că de la doctrina de centru stânga am cele mai multe aşteptări, privind stabilitatea şi protecţia socială. Pe de o parte. Pe de altă parte, la nivel local, în timp, mi-am structurat prietenii şi relaţiile de încredere, cu oameni de care mă leagă modul comun de a privi lucrurile.
Reporter: În perioada premergătoare alegerilor locale se vehicula ideea că veţi candida pentru funcţia de primar. Aţi fost nevoit de anumite împrejurări să renunţaţi sau nu aţi dorit?
Dr. Călin Tiu: Pentru mine rămâne o onoare alegerea mea de către USL pentru candidatura la Primărie. La fel şi procentele de început, din sondaje. Înainte de alegeri m-am văzut intrând în cursă, câştigând-o şi gândind proiecte pentru oraş. Numai că, în ultimul moment, a apărut un element nou: candidatul USL trebuia sa fie membru PNL. Apreciez, încă o dată, unitatea şi eleganţa (cel puţin în raport cu mine), a colegilor din PSD şi PNL care mi-au oferit, cu egală deschidere, varianta de a mă muta dintr-un partid în celalalt, pentru a rămâne candidatul USL. Numai că, deşi respect politica liberală, respect oamenii din acest partid, deşi consider guvernarea Tăriceanu drept una dintre cele mai eficiente de după ’89, niciun resort interior nu m-a putut convinge să fac această trecere. Deja erau oameni neliniştiţi că pierd un medic în care au încredere. Şi le mulţumesc celor care mi-au spus acest lucru. Nu puteam să îi dezamăgesc şi pe cei care s-au obişnuit cu mine în PSD.
Reporter: Având calitatea de consilier local dar şi pe cea de medic la Spitalul Municipal, ce proiecte aveţi în vedere să promovaţi?
Dr. Călin Tiu: Convingerea mea este că spitalul în care lucrez este un spital minunat. Pentru timpurile când a fost construit. Părerea mea este că locuitorii din Câmpina merită condiţii de tratament egale cu locuitorii din oricare oraş european, cu un număr echivalent de locuitori. Am discutat cu colegii din USL şi aştept să trecem de alegeri pentru a relua subiectul despre necesitatea construirii unui spital nou. Spitalul european pentru următorii 50 de ani. Medicina a evoluat enorm, sunt echipamente noi care necesita alte tipuri de circuite spitaliceşti, standardele de confort sunt altele şi nu văd niciun motiv ca să lăsăm capul în pământ şi să acceptăm ca implacabilă, situaţia dezastrului din medicină. Fireşte că nu voi dormita, visând la un proiect de o asemenea anvergură, ci mă voi implica în direcţii de interes imediat şi am în lucru proiecte privind dezvoltarea performanţelor tehnice, în special.
Reporter: Vă veţi axa doar pe problemele cu care se confruntă spitalul?Dr. Călin Tiu: În mod prioritar, da. Însă voi căuta să îmi respect obligaţia de consilier, urmărind cu  atenţie orice proiect propus de către ceilalţi colegi şi, de ce nu,  este posibil să susţin şi proiecte fără legătură cu spitalul. Un vis al meu, spre exemplu, este ca în Câmpina să existe aceleaşi facilităţi pentru biciclişti, ca în ţările nordice (sau ca în China), cu câştiguri evidente în planul sănătăţii, în dimensiunea ecologică şi turistică.
Reporter: Cum apreciaţi atmosfera de la şedinţele Consiliului Local, ţinând cont de unele tensiuni care par a se menţine constant între anumiţi consilieri?
Dr. Călin Tiu: Normală. E o atmosfera normală. Şi civilizată, între oameni responsabili, care se respectă între ei. Simt că în spatele unor replici pornite din ambiţie există sentimente de înţelegere, chiar de simpatie. Aţi văzut că deja, după numai trei întâlniri, au apărut proiecte care au trecut cu unanimitate. Să ne gândim şi la faptul că este un consiliu foarte nou, cu o majoritate politică inversată. Lucrurile sunt abia la început şi cred că se vor armoniza suplimentar, pe parcurs.
Reporter: Aveţi o profesie frumoasă, dar grea. Cum credeţi că veţi reuşi să îmbinaţi complexitatea profesiei de medic cu cea de om politic?
Dr. Călin Tiu: Care om politic? Dacă eram om politic, acum aţi fi avut un primar liberal. Dar, neavând flexibilitate politică, rămân cu greul acestei profesii, care este cea mai frumoasă.
Carmen NEGREU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare