Știri

După două săptămâni, angajaţii de la Petroutilaj au întrerupt din nou lucrul

Vineri, pentru a doua oară în această lună, numeroşi angajaţi ai societăţii Petroutilaj SA, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarizare, au întrerupt lucrul şi s-au adunat în faţa întreprinderii pentru a-şi striga nemulţumirile şi necazurile. Cu o zi înainte, întrerupseseră lucrul, dar fără a ieşi în faţa porţilor. Vorbim despre cei peste 100 de muncitori care lucrează “la Pompe”, cum i se mai spune încă, după o vechea denumire a locului, Secţiei material rulant şi utilaje grele, situată lângă calea ferată, la doi-trei kilometri distanţă de Gara Câmpina şi de sediul-mamă al societăţii. Angajaţii acestei secţii erau pregătiţi, ieri, să întrerupă din nou activitatea, mai ales că, aşa cum motivau oamenii, “tot degeaba muncim, că tot nu ne plătesc pentru munca noastră.” În urmă cu vreo două săptămâni, tot lucrătorii acestei secţii (singura, de altfel, în care se mai face producţie de mare valoare), au oprit maşinile şi au părăsit locurile de muncă. Ei au mărşăluit, atunci, până în centrul comunei Poiana, la sediul societăţii, reuşind să-i convingă şi pe alţi salariaţi de acolo să se alăture acelui protest colectiv de muncă.
Vineri, “greviştii” au luat legătura cu colegii lor de muncă din secţiile de prelucrări prin aşchiere de la sediul societăţii, dar aceştia din urmă, la presiunile conducerii, nu s-au alăturat protestelor, nepărăsind locurile de muncă. Motivele ultimei greve spontane a muncitorilor “de la Pompe” sunt aceleaşi ca şi cele din urmă cu două săptămâni. Nimic nu s-a schimbat de atunci. Nici în situaţia financiară a întreprinderii şi nici în salarizarea angajaţilor. Acestora din urmă le-a ajuns cuţitul la os. Salariile nu s-au mai plătit de trei luni de zile. Practic, de la începutul anului, ei nu au mai primit bani pentru munca depusă în primele trei luni din 2012. De curând, li s-au dat ceva bani, dar în contul activităţii lunii decembrie 2011. Iar de muncă, spun oamenii, a fost. Şi chiar s-a făcut multă producţie.
Aici trebuie să menţionăm că Petroutilaj se află, de câţiva ani, în procedura insolvenţei, care cuprinde două etape: reorganizarea judiciară (în care se încearcă redresarea financiară a societăţii sub conducerea unui administrator judiciar) şi lichidarea (în cazul în care nu se reuşeşte redresarea firmei, aceasta intră în faliment). “Directorul Hortopan ne-a asigurat că şi dacă reparăm un motor, tot o să se simtă la salarizare, pentru că o să încasăm bani. Noi am reparat, de la începutul anului, o mulţime de motoare; şi tot degeaba”, ne spune, îndurerată, o muncitoare. Mulţi dintre protestatari ar dori să intre în şomaj, “numai să ştim că se termină calvarul ăsta şi că putem fi siguri, pentru un timp măcar, că vom primi nişte bani cu care să ne întreţinem familiile.”
Printre nemulţumirile “greviştilor”, ratele la bănci şi imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale (societatea nu a mai plătit, de mult, contribuţia la fondul de sănătate), erau printre cele mai frecvente. Oamenii erau indignaţi, de asemenea, de salariile mari ale celor din conducerea uzinei (altădată, una dintre cele mai prospere din întreg judeţul), care se ridică la zeci de milioane de lei, în condiţiile în care sunt muncitori care nu iau, în ziua de salariu, decât trei-patru milioane de lei vechi. 
Vineri, niciun membru al conducerii societăţii nu s-a întâlnit cu protestatarii, principalii directori fiind plecaţi la Ploieşti, la analizarea situaţiei întreprinderii împreună cu administratorul judiciar, şi la Bucureşti, pentru obţinerea unor noi comenzi.
Ieri, înainte de închiderea acestei ediţii, muncitorii de la Pompe s-au deplasat, iarăşi, la sediul societăţii din comuna Poiana Câmpina, pentru negocieri cu cei din conducerea uzinei. Se aude că ar putea urma trimiterea în şomaj a peste 100 de lucrători. În prezent, uzina mai are aproape 400 de angajaţi, dintre care 150 lucrează la Secţia material rulant şi utilaje grele. Se anunţă vremuri încă şi mai grele pentru Petroutilaj SA. 

ULTIMA ORĂ
În dimineaţa zilei de ieri, salariaţii de la secţia pompe din cadrul Petroutilaj SA au mărşăluit până la sediul central al uzinei. Aici au încercat sa poarte negocieri cu conducerea societăţii în legătură cu situaţia salariilor restante şi a disponibiliozărilor colective care se preconizează a se face. Managerul general Andrei Hortopan, după câteva schimburi  verbale tăioase cu protestatarii, a părăsit curtea uzinei, retrăgându-se în biroul său în huiduielile mulţimii. Cu protestatarii au ieşit să negocieze directorul CTC şi directorul tehnic. Într-un final, conducerea i-a anunţat că, potrvit planului de reorganizare judiciară a societăţii, întocmit de administratorul judiciar, din cei 369 de angajaţi ai societăţii urmează a fi disponibilizaţi 211. Lista cu persoane ce vor ajunge şomeri urmează a fi întocmită în următoarele cinci zile.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare