Hobby sau sport, oricum am încadra modelismul, această activitate are un parfum de poveste frumoasă, ceva tainic și tulburător ca vraja unei povești nerostite, ci numai privite. O poveste ce ni se înfățișează dintr-o dată în fața ochilor, de fiecare dată când privim modelele expuse. O poveste nu doar pentru copii, ci și pentru adulți, pentru adulții care doresc să se întoarcă în timp și să-și redescopere originile, să redevină, pentru câteva clipe, din nou copii, privind modelele expuse. Modele realizate întotdeauna la scară, copii fidele ale unor avioane, rachete, autovehicule, vapoare, locomotive, de cele mai multe ori, dar și machete care reprezintă fidel evenimente istorice deosebite.
După „domeniul de activitate” al modelelor realizate, modelismul se împarte în mai multe ramuri: aeromodelism, rachetomodelism, automodelism sau navomodelism. Sport sau hobby, chiar dacă este costisitor, modelismul aduce multă bucurie celor care îl practică, dar și celor din afara lui, privitorilor admiratori ai modelelor expuse. Modelismul te ajută să te relaxezi, dar te învață și să trăiești ca într-o poveste. Un temerar vrea să reînvie modelismul câmpinean, care a traversat perioade mai mult sau mai puțin faste. Numele lui este Răzvan Nicolau, un localnic care are 54 de ani ca vârstă și 45 de ani ca vechime în acest sport, un om pentru care modelismul înseamnă o parte din sufletul său.
O istorie a modelismului
Cea mai mare comunitate a modeliștilor din România este RHCForum.ro. În 2001, se înființează Romanian Hobby Center. În aceeași perioadă apare magazinul virtual RHC si forumul modeliștilor. La acea dată, numărul membrilor era de ordinul câtorva sute. În septembrie 2002, forumul este atacat informatic și se pierde toată informația adunată. Se ia de la început totul, iar în decembrie se schimbă varianta de soft și se naște varianta modernă a forumului. În 2004, se înregistrează pe forum membrul cu numărul 3000. În prezent, comunitatea modeliștilor din România (RHCForum.ro) numără peste 13100 de membri activi.
Modelismul – una dintre cele mai frumoase pasiuni
Site-ul familist.ro face o remarcabilă pledoarie a modelismului din România, evidențiind faptul că modelismul poate fi și o meserie în sensul obișnuit al cuvântului, însă astăzi a devenit un sport iubit, dacă ținem cont că foarte mulți români îmbrățișează modelismul ca pe o pasiune de suflet. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupați de realizarea unor obiecte în miniatură, din diverse motive. În civilizațiile antice oamenii au început să confecționeze machete cu ambarcațiuni, pe care le-au folosit ca să-și construiască navele comerciale și de război.
Federația Română de Modelism este cea care se ocupa în totalitate de modul în care această activitate este organizată și răspândită în întreaga țară. Tot F.R.Md. este cea care se ocupă de promovarea externă a acestui sport, de participarea la competiții naționale și international a cluburilor românești. Chiar și în epoca atotputernicului Internet, a tabletelor și telefoanelor mobile ultraperformante, modelismul, cu toate ramurile sale, reprezintă o activitate populară, atât în rândul tinerilor, cât și în rândul persoanelor adulte. Multe dintre machetele realizate de catre pasionații de modalism sunt considerate adevărate opere de artă și nu este de mirare, având în vedere faptul că această activitate necesită foarte multa iscusință și meșteșug. Modelismul este o pasiune care are numeroase avantaje, pentru că reprezintă o modalitate excelentă de relaxare activă, adică cea care pune mereu mintea la contribuție. Este o activitate potrivită pentru persoane de toate vârstele și poate reprezenta o activitate recreațională pe care o puteți practica împreună cu alți membri ai familiei sau împreună cu prietenii. Astfel, modelismul devine o excelentă modalitate de socializare. Modelismul poate fi considerat și un hobby educativ, având în vedere că prin încercarea de a reproduce copii fidele ale unor obiecte la o scară diferită, dar și prin încercarea de a înțelege anumite mecansime și de a le reproduce, puteți învăța foarte multe lucruri utile. Regulile și principiile matematicii și fizicii vor fi mult mai ușor înțelese în momentul în care sunt și aplicate. Practicarea modelismului dezvoltă foarte multe abilități, pornind de la faza de documentare, până la momentul în care obiectul în miniatură este complet. Procesul de construire a acestui obiect este unul extrem de complex. În unele situații, realizarea unor modele cere timp îndelungat. Indiferent de categoria de modelism aleasă, o bună documentare referitoare la obiectele care urmează a fi realizate este foarte importantă. Este important ca un pasionat de modelism care urmează să realizeze copia unui model să cunoască foarte bine elementul original, însă trebuie să îl și adapteze stilului propriu. După o documentare temeinică, trebuie achiziționat un kit în funcție de categoria aleasă. Kit-ul trebuie sa fie unul de foarte buna calitate.
„Modelismul câmpinean trebuie să reînvie”
Răzvan Nicolau consideră că modelismul câmpinean merită și trebuie să-și recapete paginile luminoase din trecutul istoric, pagini închise pe nedrept și acoperite de uitare și nepăsare. Câmpineanul nostru a realizat pași importanți în acest sens: a înființat un club local, a organizat câteva acțiuni în care a reușit să adune zeci de pasionați ai modelismului autohton, dar tot nu se simte împlinit în demersurile sale. Peste nici două săptămâni, în incinta Colegiului Național „Nicolae Grigorescu” și nu numai (un spațiu de desfășurare va fi sala de sport a colegiului), Răzvan Nicolau vrea să organizeze un concurs la care să participle zeci de modeliști din județ și din afara lui. Răzvan a fost atins incurabil de virusul modelismului acum 45 de ani, atunci când, copil de nouă ani fiind, activa la Clubul Petrolul Câmpina, care avea o secție de modelism. Era instructor, pe atunci, regretatul Anania Moldoveanu, vicecampion european. Clubul funcționa într-o clădire a Institutului de Petrol din Câmpina. De pe atunci și-a dezvoltat Răzvan îndemânarea de a construi mici machete, de a meșteri aeromodele la scară redusă. Câmpina se mândrea pe atunci cu o pistă pentru aeromodele, situată la poalele dealului Muscel, pistă care astăzi nu mai există. „O parte a celor care au reînființat ARPA, după Revoluție, au funcționat la clubul Petrolul, al cărui membru eram și eu, la nouă ani. Dintre ei pot să-l amintesc pe Dan Petcu, campion național, profesor universitar la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești, Adrian Popescu, fost pilot pe Lufthansa, Adrian Matei, tehnician la Institutul de Petrol, care s-a prăbușit cu motodeltaplanul în curtea vechiului spital de la Poiana, acum 10 ani. Cu un an de zile mai înainte se prăpădise fiul său, prăbușit cu parapanta pe Muscel. Avem și amintiri triste din istoria modelismului câmpinean, și nu pot să nu-i pomenesc pe cei de mai sus, care au făcut multe pentru modelismul câmpinean.
Concurs de automodelism la Grigorescu
„În prezent, au am ales să fac modelism dinamic, activ, prin automodele și navomodele, pentru că avem condiții prielnice în Câmpina, pe cele două lacuri, Bisericii și Curiacul, unde se pot desfășura atât antrenamente, cât și concursuri cu navomodele. Concursurile de automodele se pot organiza oriunde: într-o sală de sport, într-o parcare sau off-road, pe dealul Muscel, unde am și avut activități în ultimul an. Sau în sala de sport de la Grigorescu, așa cum încercăm să facem în concursul organizat pe 11 noiembrie. În 2015 m-am înscris într-o asociație de profil, «Aproape de natură», din Făgăraș, cu care lucrez și astăzi, asociație înființată de câmpineni care s-au stabilit în Făgăraș (cu locul de muncă și apoi și cu familiile). În decembrie 2016, am deschis la Câmpina o sucursală a acestei asociații, după care m-am gândit să merg și mai departe și am înființat, în martie 2017, un club de automodele și navomodele, care funcționează la mine acasă, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 21. Denumirea completă este Clubul RC Auto Navo Câmpina. Am avut deja câteva acțiuni, cu automodele, cea mai importantă fiind desfășurată tot în sala de sport de la Grigorescu, unde vrem să organizăm și concursul de pe 11 noiembrie. Din păcate, evoluția tehnologiei face ca astăzi să fie puțini aceia care construiesc modele de la zero. Există kit-uri pe care le cumperi și apoi începi să șurubărești. Un asemenea kit conține toate piesele, tu nu faci decât să le montezi. Ai și caroseria pe care o vopsești cum vrei. Kit-urile se găsesc în magazine destinate modelismului, cele mai multe dintre ele fiind magazine on-line. Există și magazine fizice. Unul dintre cele mai mari este cel al firmei Speed RC București, partenerul nostru cu care colaborăm foarte bine. Concursul va consta într-o prezentare generală demonstrativă a modelelor, apoi un concurs. De fapt, două concursuri: unul pentru juniori și unul pentru seniori. Modele off-road la scara 1:10, cu motoare electrice” – ne-a declarat Răzvan Nicolau.
Adrian BRAD