Știri

După cea mai grea iarnă a ultimelor decenii,

Floricon Salub trebuie să ridice de pe străzi 70 de tone de nisip
După cea mai grea iarnă a ultimelor decenii, comparată cu cea din 1954, pe străzile oraşului nostru au rămas cantităţi însemnate de nisip. Peste 1200 de tone de material antiderapant a împrăştiat Floricon Salub pentru deszăpezirea completă a oraşului. Dintre acestea, circa 500 de tone au fost sare, care s-a topit odată cu zăpada, iar aproape 700 de tone reprezintă nisipul care trebuie ridicat de către lucrătorii operatorului de salubritate. Dar ce te faci că nisipul, depus în straturi succesive, s-a întărit foarte mult, bătut de vânturi şi bătătorit de roţile maşinilor, iar astăzi nu poate fi curătat cu maşinile mecanice de măturat. Utilajele respective sunt prevăzute cu perii circulare şi cu un aspirator, dar acesta nu poate aspira stratul de nisip întărit, având o grosime considerabilă.
“Problema cea mai dificilă pe care o întâmpinăm, în prezent, este ridicarea nisipului de pe străzile municipiului. Toată iarna, am împrăştiat pentru deszăpezirea Câmpinei circa 1200 de tone de material antiderapant. Vreo 700 de nisip şi cam 500 de sare. Ştie toată lumea ce zăpezi au fost. Acuma, trebuie să ridicăm stratul gros de nisip care s-a format după topirea zăpezilor. Fac apel, încă o dată, la câmpineni, să ne ajute la ridicarea câţ mai grabnică a nisipului prin eliberarea provizorie a locurilor de la marginea carosabilului, ocupate de maşinile parcate. Avem nevoie de un front de lucru suficient de mare, astfel încât lucrătorii, maşinile şi utilajele noastre să poată acţiona eficient, ca să facem o treabă bună. Recunosc că este neplăcut, ne cerem scuze pentru inconvenient, dar măturătorii noştri vor ridica mult praf în acţiunea lor, întrucât stratul de nisip este foarte gros, iar măturătoarea mecanică nu-l poate ridica şi aspira. Trebuie mai întâi să-l îndepărtăm manual, după care intrăm cu măturătoarea mecanică, de câte ori este nevoie, pentru curăţarea carosabilului până la bordură. Măturătorile mecanice nu pot aspira decâţ hârtii, plastic şi nisipul fin. Am putea să curăţăm mult mai bine şi mai repede dacă deţinătorii de autovehicule şi le vor parca, o vreme, în curte; pentru cei care stau la case. Pentru cei de la bloc, rugămintea noastră către aceştia este să-şi lase maşinile în parcările blocurilor. Mai ales pe străzile înguste sunt situaţii în care nu putem intra cu utilajele noastre. Vom apela, dacă este necesar, la ajutorul Poliţiei Locale. În cazul în care nu vom avea suficient spaţiu de manevră şi un front de lucru corespunzător, mi-e teamă să nu se întâmple ca astă-iarnă, când utilajele noastre au lovit patru maşini parcate pe nişte străzi înguste. Le-am plătit oamenilor toate despăgubirile, nu a fost o problemă plata acestora, căci toate maşinile noastre sunt asigurate, dar ne-am pierdut vremea în discuţii neplăcute, chiar scandaloase”, ne-a explicat Florin Constantinescu, managerul-general al Floricon Salub SRL.
Acesta ne-a mai precizat că şi pe străzile mari pot apărea probleme, atunci când maşinile sunt parcate prost. Pentru curăţarea bulevardului central, Consiliul Local a dat, în urmă cu un an, o hotărâre care impunea parcarea alternativă a maşinilor, dar hotărârea respectivă nu se respectă. Patronul firmei de salubritate este convins că problemele pe care le întâmpină în salubrizarea Câmpinei se regăsesc şi în alte oraşe din ţară. Parcarea neadecvată a maşinilor împiedică realizarea unei rapide curăţări a străzilor, mai ales după o iarnă atât de lungă şi de bogată în precipitaţii, dar această problemă nu este singulară.
Selectarea deşeurilor şi depunerea acestora în containere speciale din plastic reprezintă, de asemenea, un lucru cu care concetăţenii noştri încă nu s-au deprins. Şi nu sunt deloc semne încurajatoare în acest sens.  Pentru că mai mulţi cititori ne-au sunat la redacţie în legătură cu programul de strângere a resturilor vegetale, am solicitat conducerii operatorului de salubritate să ne spună cum se va desfăşura acest program în campania “Curăţenia de primăvară – 2012” demarată, la începutul lunii trecute, de către municipalitate. În legătură cu această problemă, Florin Constantinescu ne-a declarat următoarele: “Programul de strângere a resturilor vegetale se va face şi anul acesta; ca în fiecare an, de altfel. Lucrătorii noştri vor colecta toate resturile vegetale scoase la marginea drumului până în ajunul Paştelui, când campania pentru curăţenia de primăvară va lua sfârşit. Pentru că în afişarea primelor străzi care au intrat în acest program s-au strecurat nişte greşeli, cetăţenii Câmpinei trebuie să ştie că pe fiecare stradă, în ziua când se ridică gunoiul stradal, utilajele nostre vor colecta şi resturile vegetale de pe strada respectivă.”

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare