Știri

După aparatul RMN, computerul tomograf este o altă dotare importantă a Spitalului SanConfind

Imagistica medicală, disciplina ce cuprinde diferite procedee pentru a crea imagini ale corpului uman în scop clinic, este extrem de importantă în diagnosticarea, confirmarea şi evaluarea în mod corect a unei afecţiuni, precum şi în stabilirea celei mai bune conduite de tratament. La sfârşitul acestei luni, Centrul Medical SanConfind îşi va deschide a doua sa structură funcţională, după Baza de Tratament şi Recuperare Medicală, care a fost inaugurată la mijlocul lunii aprilie 2015.  Este vorba despre Secţia de Radiologie și Imagistică Medicală, o secţie foarte modernă, dotată cu aparate ultraperformante pentru realizarea unor investigații medicale deosebite: RMN – rezonanță magnetică nucleară, CT – tomografii computerizate, mamografii (ecografie mamară în cabinet dedicat), osteodensitometrii, RX – radiologie convențională. Cel mai valoros şi mai important este aparatul  RMN, unic în Câmpina și chiar în zona de nord a județului, care a fost prezentat în numărul precedent al revistei Oglinda. Astăzi, vă vom prezenta Siemens CT Somatom Definition AS 64 slice, computerul tomograf al Spitalului SanConfind, un echipament medical de ultimă generație și de înaltă performanță. 
Siemens CT Somatom Definition AS 64 slice
Tomografia computerizată(CT) este un examen de mare acuratețe diagnostică utilizat în explorarea afecțiunilor abdominale, mediastinale și pulmonare. Tomografia computerizată este o tehnică de investigaţie imagistică ce foloseşte razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părţi ale corpului precum: craniu, torace, abdomen, pelvis, articulaţii şi membre. Ea poate realiza imagini de tip spiral – multislice ale unor organe precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plămânii şi inima. De asemenea, poate oferi informaţii asupra vaselor sanguine şi oaselor. CT permite examinări cu efectuarea de imagini de înaltă rezoluţie într-un timp minimal, dar și posibilități de post-procesare a imaginilor, inclusiv reconstrucţii tridimensionale. Procedura oferă posibilitatea efectuării unor examinări dinamice de înaltă rezoluţie cu suportul substanţei de contrast. Ea urmează după alte explorări prealabile – ecografii, radiografii. Această investigație este frecvent utilizată în diagnosticul pozitiv, mai ales în urmărirea periodică a afecțiunilor oncologice (cancere) cu diverse localizări. Pe lângă performantul aparat RMN marca Siemens (model Magnetom Aera), Secţia de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului SanConfind are în dotare un foarte bun computer tomograf fabricat de aceeași companie germană, numărul 1 în lume în producerea de aparatură medicală pentru radiologie și imagistică. 
Este vorba despre Siemens CT Somatom Definition AS 64 slice, care permite efectuarea întregii game de investigații din imagistica medicală în tomografia computerizată, inclusiv  cardio- si angio-CT. Datorită datelor tehnice ale echipamentului Siemens CT Somatom Definition AS 64 slice, aparatul permite achiziţionarea a 64 slice-uri (secțiuni) într-o rotaţie. Examinările cardio CT sunt efectuate cu o mare precizie, viteză maximă de achiziție a imaginii și o iradiere minimă a pacientului. În general, pentru orice examinare prin CT, caracteristicile tehnice performante printre care: viteza de rotaţie, rezoluţia spaţială, tubul Rx (singurul cu răcire directă care permite scanări de lungă durată pentru orice categorie de pacient) şi nu numai, oferă o examinare de acurateţe pentru toate categoriile de pacienţi, inclusiv examinări pediatrice – oferind posibilitatea reducerii dozei de iradiere. Calcularea scorului de calciu reprezintă unica metodă de depistare a plăcilor de aterom ce conțin calciu la nivelul arterelor coronare și se efectuează fără administrarea substanței de contrast. Coronarografia CT și calcularea scorului de calciu cu substanță de contrast reprezintă o metodă non-invazivă de vizualizare a morfologiei arterelor coronare sau a malformațiilor cardiace congenitale.
Rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau tomografie computerizată (CT)?
Atunci când doctorul nu reușește să depisteze boala de care suferi prin analizele de sânge sau prin ecografii, este foarte probabil sa îți recomande investigații mai amănunțite, precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN). Fiecare are avantaje si dezavantaje, însă ele nu trebuie efectuate decat la recomandarea medicului. Ambele se pot face la Spitalul SanConfind. Orice tomografie computerizată folosește o doză mică de raze X, ceea ce înseamna că pacientul investigat va fi expus radiațiilor. De aceea, metoda este contraindicată gravidelor. Cu toate acestea, medicii spun că iradierea din timpul unei tomografii computerizate  este echivalentă cu cea produsă în timpul unui zbor cu avionul. Tomografia este în mod special necesară în accidentul vascular cerebral și în urgențele neurologice (traumatisme). Medicul îți poate recomanda CT-ul pentru diagnosticarea unor afecțiuni de la nivelul craniului, abdomenului, toracelui sau membrelor, putându-se evidenția tumori, fibroze, anevrisme, hemoragii, chisturi sau noduli. Pentru ca medicul să vizualizeze mai bine organele investigate, este posibil ca înainte să ți se administreze o substanță de contrast pe bază de iod, care ți se injectează sau pe care o bei. Substanța poate da o senzație de căldură în tot corpul sau de vomă (de aceea, nu trebuie să mănânci cu patru ore înainte). În afară de sarcină, tomografia este contraindicată daca ai alergie la iod sau dacă suferi de insuficiență renală. 
Rezonanța magnetică nucleară este, ca și tomografia, nedureroasă. În plus, are avantajul că nu folosește radiații, ci un câmp magnetic. Prin RMN se obține un contrast mai bun și se pot vizualiza leziunile foarte mici, milimetrice, structurile vasculare fine și ale nervilor. Deoarece țesuturile moi se văd mai bine la RMN, rezonanța magnetică este eficientă pentru analizarea țesuturilor moi (creier, aparatul cardiovascular, mușchi), a articulațiilor, a coloanei vertebrale, a organelor abdominale (vezică, ficat, rinichi, splină, pancreas, glande suprarenale, căi biliare) și a organelor genitale (ovare, uter, prostată, testicule). Analiza prin RMN poate fi facută și în ultimele doua trimestre de sarcină, atunci când la făt a fost observată la ecografie o eventuală malformație. Rezonanța magnetică se poate face cu sau fără substanță de contrast. Aceasta este însă mult mai bine tolerată, dând foarte rar reacții alergice. RMN-ul este contraindicat persoanelor cu stimulator cardiac, cu proteză osoasă metalică sau cu proteză cardiacă de tip vechi. 
Computerul tomograf (CT) folosește raze X pentru a efectua imagini detaliate ale structurilor din interiorul organismului. În timpul testării, pacientul va fi întins pe o masă conectată la scanner-ul computerului tomograf, un aparat de dimensiuni mari cu aspectul unui cilindru fără miez. Acesta va trimite impulsuri de raze X prin corpul pacientului. Fiecare impuls durează mai puțin de o secundă și formează imaginea unei felii subțiri (slice) din organul sau zona studiată. O parte a scanner-ului se poate înclina, fapt ce permite preluarea imaginilor zonei studiate din diferite poziții. Imaginile sunt memorate într-un computer. O vopsea iodată (substanța de contrast) poate fi folosită pentru a face structurile și organele mai ușor de observat pe imaginile computer tomograf. Substanța de contrast poate fi administrată intravenos sau per os (oral), în funcție de testul dorit. Imaginile computer tomograf pot fi preluate înainte sau după administrarea substanței de contrast.  
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este un test ce folosește câmpul magnetic și energia undelor radio pentru a prelua imagini ale organelor și structurilor din interiorul corpului. În cele mai multe cazuri, rezonanța magnetică nucleară furnizează informații care nu pot fi oferite de alte explorări ca radiografii, ecografii sau tomografiile computerizate. Pentru testarea cu rezonanța magnetică nucleară, partea din organism ce se dorește a fi studiată este plasată în interiorul unei mașini speciale, care este, de fapt, un magnet foarte puternic. Informațiile furnizate de către aparat pot fi memorate și stocate într-un computer. Fotografii sau filme ale anumitor expuneri pot fi, de asemenea, efectuate. Uneori se poate folosi și substanță de contrast pentru a oferi imagini mai clare ale organelor și structurilor studiate. Rezonanața magnetică nucleară este folosită pentru a descoperi probleme ca hemoragii, tumori, infecții, blocaje, leziuni ale: creierului, organelor interne, glandelor, vaselor de sânge sau articulațiilor.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare