Moartea marelui actor a îndoliat viaţa micului nostru oraş
Deși prevestită de unii, moartea maestrului Mircea Albulescu a fost un șoc pentru toată lumea. Marele actor al României și al românilor (pentru că a fost iubit de toți românii), s-a stins din viaţă în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Maestrul a lăsat în urmă roluri memorabile în sute de piese de teatru, dar şi în cele peste 70 de filme în care a jucat. Deși nu s-a născut la Câmpina și nu a fost nici măcar un fiu adoptat al Câmpinei (printr-un eventual domiciliu), Mircea Albulescu a iubit enorm orașul nostru, așa cum numai un suflet sensibil de mare artist putea s-o facă. Câmpinenii i-au întors dragostea în egală măsură, căci l-au îndrăgit mult pe maestrul scenei și al filmului românesc. Din această relație afectivă deosebită a avut de câștigat viața culturală a municipiului câmpinean, pe care, în ultimii patru ani, a patronat-o ca un zeu al artelor marele actor.
Asociaţia Culturală “Teatrul Proiect” Câmpina
Pe 11.11.2011, la inițiativa unui om de afaceri câmpinean şi un mare împătimit al teatrului, Adrian Dochia pe numele lui, acesta din urmă împreună Mircea Albulescu și Dan Tudor (actor și regizor la ”Naționalul” bucureștean) au fondat Asociaţia Culturală “Teatrul Proiect” Câmpina, care a înfiinţat ulterior în oraşul nostru un teatru profesionist cu același nume: “Teatrul Proiect” Câmpina. La început, conducerea Asociației și a Teatrului Proiect Câmpina avea următoarea componență: Mircea Albulescu (preşedinte onorific), Dan Tudor (preşedinte executiv) şi Adrian Dochia (secretarul ei executiv). Acest teatru ar fi trebuit să aducă la Câmpina, pe cheltuială proprie, piese ale teatrelor profesioniste (de stagiune – teatrele clasice, de proiect, sau cele independente). Mai mult de atât, Teatrul Proiect Câmpina ar fi putut pune în scenă piese cu care să reprezinte Câmpina în țară, cu prilejul unor evenimente culturale de amploare.
Aşa cum Teatru Proiect Buzău avea o colaborare excelentă cu Teatrul “Constantin Nottara” din Capitală, Teatru Proiect Câmpina îşi va desfăşura activitatea colaborând cu Teatrul Naţional Bucureşti, unde sunt angajaţi Mircea Albulescu, Dan Tudor şi mulți dintre actorii bucureşteni care au colaborat cu teatrul câmpinean. Teatrul proiect este o formă modernă de a face teatru (răspândită în Occident, şi care a cucerit teren, din ce în ce mai mult, şi la noi în ţară), prin care un teatru profesionist (dar în care pot fi colaboratori şi actori amatori), funcţionează pe baza unor proiecte, fiecare dintre acestea contituind o piesă de teatru montată în regie proprie. Din sponsorizări şi din banii încasaţi pe biletele vândute, se plătesc regizorii, actorii şi toţi cei care contribuie la punerea în scenă a piesei respective.
Până la popularizarea existenţei Teatrului Proiect Câmpina şi realizarea de către acesta a unor montări de piese de teatru, fondatorii teatrului câmpinean au adus pe scena Casei de Cultură, contra cost, câteva dintre piesele jucate la Naţionalul bucureştean, în regia lui Dan Tudor. Prima dintre acestea a fost “Molto, gran’ impressione într-o soarea la teatru” (scenariu de Romulus Vulpescu, după texte de Costache Faca, Matei Millo, Costache Caragiali). Ea a fost prezentată publicului câmpinean pe scena Casei de Cultură, în data de 16 ianuarie 2012, când se poate spune că Teatrul Proiect Câmpina și-a început activitatea.
O impresie deosebită a lăsat publicului câmpinean prima alocuţiune a lui Mircea Albulescu după înființarea Teatrului Proiect, un discurs pe cât de simplu exprimat, pe atât de bogat în înţelesuri şi învăţăminte: “Nu voi povesti amintiri din copilărie, nici câte femei am încălecat. Bunii mei, cei dintre dumneavoastră care aveţi copii, fiecare dintre voi ştie picătura de transpiraţie rece care i-a călătorit fruntea cand a păstorit apariţia acestei minuni: copilul. La mine s-a întâmplat asta, mărturisesc, acum 43 de ani, când el, Matei (aşa-l cheamă), a venit pe lume. Şi mi-am zis atunci: iată momentul când pot să mă mângâi, pentru că sunt capabil să mai încep o viaţă. Ceea ce noi încercăm să facem astăzi – noi şi dumneavoastră (nu noi, pe de o parte, şi dumneavoastră, pe de altă parte), este acest minunat vis, această minunată minune: să avem, de astă-seară, un minunat copil în Câmpina, teatrul nostru şi al vostru. Mă uit pe peretele din faţa mea şi văd un afiş pe care scrie Teatrul Proiect Câmpina, teatrul oraşului tău. E important şi ar fi foarte bine ca fiecare oraş să aibă teatrul său. Pentru cultura românească este nevoie de picul de transpiraţie al fiecăruia dintre noi. Nu vă chem să ne fie uşor. Nu vă chem să ne distrăm. Poate uneori să ne placă. Dar asta trebuie neapărat să aibă în spate o sfântă credinţă şi o deschidere către efort; dacă nu chiar către sacrificiu. Nimic pe lumea asta nu se face uşor. Darămite un teatru. Haideţi împreună. Vă mulţumesc.”
Teatrul Proiect Câmpina
Asociația Culturală ”Teatrul Proiect” a reușit să organizeze la Câmpina un festival al teatrelor de proiect. Prima ediția a festivalului a avut loc în 2012. Ulterior, s-a reușit punerea în scenă a primei piese de teatru: ”Două surori mortale”, o piesă scrisă de o româncă stabilită în Germania, Ana-Maria Bamberger, în regia lui Dan Tudor. Protagoniste au fost actrițele Luminița Gheorghiu și Anca Sigartău. A fost prima creație a Teatrului Proiect Câmpina, în colaborare cu alte două teatre de proiect: Mașina de Vise (București) și Magus Projects (Hamburg). Totodată s-a reușit aducerea multor spectacole de teatru de la București (Teatrul Național, Teatrul Metropolis etc).
Teatrul ”Mircea Albulescu” din Câmpina
Pe 12 iunie 2012, cu acceptul actorului patron onorific, Teatrul Proiect Câmpina și-a schimbat denumirea, devenind Teatrul ”Mircea Albulescu”. Schimbarea s-a făcut în urma unui acord de înființare în care părți semnatare erau: Mircea Albulescu, Adrian Dochia (directorul Teatrului Proiect Câmpina), Florin Dochia (directorul Casei Muicipale de Cultură ”Geo Bogza”) și Florin Frățilă (președintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local). Între timp, nemulțumit de faptul că, în lipsa unui sprijin financiar corespunzător, teatrul de proiect câmpinean nu reușea noi puneri în scenă, rămânând mai mult o instituție de impresariat artistic, Dan Tudor a părăsit funcția din conducerea teatrului, locul său fiind luat de Adrian Dochia. În aceste condiții, noul secretar executiv a devenit scriitorul Florin Dochia.
”Coronița lui Mircică”
În toamna lui 2013, are loc a II-a ediție a Festivalului Teatrelor de Proiect Câmpina, cu o participare internațională (un teatru de proiect din Bulgaria, care a și câștigat, de altfel, unul dintre premii). Mircea Albulescu a ținut să înființeze un premiu pentru tinerele talente, care să poarte un nume pitoresc: ”Coronița lui Mircică”. Premiul respectiv chiar a recompesat eforturile și talentul unor tineri actori, de la UATC și nu numai. În anul 2014, finanțările și sponsorizările au lipsit cu desăvârșire. După un an de pauză, în 2015 s-a reușit a III-a ediție a Festivalului Teatrelor de Proiect din Câmpina, ”Coronița lui Mircică” transformându-se îm Premiul ”Mircea Albulescu”.
La funeraliile lui Mircea Albulescu, din partea Câmpinei au participat Adrian Dochia (președintele Asociației Culturale ”Teatrul Proiect”), Florin Frățilă (președintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local) și Liviu Briciu (organizatorul Campina Jazz-Rock Festival). Adrian Dochia ne-a declarat: ”Deși știam că este bolnav, moartea marelui actor a fost un șoc pentru mine. Este o mare pierdere pentru viața culturală a orașului nostru, pentru proiectul unui teatru independent la Câmpina, proiect în care Mircea Albulescu credea cu tărie. M-am întâlnit la funeraliile maestrului cu actrița Monica Davidescu, originară din zona Câmpina, care mi-a spus cu lacrimi în ochi că ar fi minunat dacă am păstra tradiția Festivalului în memoria marelui dispărut. După moartea lui Mircea Albulescu, viața culturală a Câmpinei va fi mult mai săracă, și mă tem că așa va rămâne dacă nu găsim ceva să punem în loc”.