Știri

După 12 ani de administraţie locală, Horaţiu Zăgan atacă Parlamentul

“Sunt născut şi crescut în Câmpina. Am 44 de ani, sunt căsătorit şi am un băiat. Am absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Transporturi şi sunt inginer autovehicule rutiere. Sunt simplu salariat şi liber de orice obligaţii care ţin de mediul de afaceri, de interese de grup mai mult sau mai puţin oneste”.Aceasta este prezentarea succintă pe care şi-a făcut-o Horaţiu Zăgan, candidatul PSD la Camera Deputaţilor – în Colegiul Uninominal nr. 2, din care fac parte localităţile Câmpina, Valea Doftanei, Şotrile, Secăria, Brebu, Băneşti, Proviţa de Sus, Proviţa de Jos şi Poiana Câmpina. Ar mai trebui precizat că Horaţiu Zăgan este consilier local, aflându-se la cel de-al patrulea mandat consecutiv.
Domnule Horaţiu Zăgan, de ce candidaţi pentru un mandat de parlamentar? În definitiv, sunteţi consilier local. Lupta uninominală din noiembrie nu va fi deloc uşoară…
Totul s-a petrecut foarte repede. Chiar joi, ziua ultimei şedinţe a Consiliului Local, am fost întrebat dacă doresc să candidez. Au fost mai mulţi factori care m-au determinat să accept această propunere. În primul rând, am acceptat provocarea pentru că am considerat că, după 12 ani de activitate politică şi în administraţia locală, în prezent eu fiind consilier local la al patrulea mandat, am suficientă experienţă astfel încât să intru în această luptă şi pot încerca să conving electoratul că-i pot reprezenta cu cinste interesele în Parlament. Un alt motiv ar fi acela că, personal, cred că este timpul – şi electoratul aşteaptă acest lucru – pentru oameni care să facă politică într-un alt mod decât s-a făcut până acum. Nu doresc să ajung în Parlament pentru a vota cu două – trei cartele, pentru a dormi în fotoliile comode ale Parlamentului sau pentru a lectura presa în loc să particip la dezbateri şi exemplele ar putea continua. Este nevoie de oameni tineri, activi, al căror interes să coincidă cu cel al cetăţeanului, nicidecum cu interesele personale sau de grup. Nu vă ascund faptul că unii dintre cunoscuţii mei, cu care am vorbit ulterior acceptării acestei candidaturi, mi-au spus că şansele mele sunt minime. I-am întrebat de ce? Răspunsul unanim a fost acela al… banilor pe care contracandidaţii mei ar fi dispuşi să-i cheltuiască în campania electorală. Desigur că o campanie electorală nu se poate face fără bani, dar după ultimele două campanii – pentru europarlamentare şi alegerile locale – electoratul nu va mai putea fi cumpărat cu cozonaci, ulei, bere şi mititei. Eu cred că a venit momentul pentru o campanie bazată pe un mesaj clar, concis şi care să răspundă la multitudinea de probleme cu care alegătorii se confruntă în fiecare zi.

Apropo de contracandidaţi. Sunt nume grele. Cum vedeţi cursa în care v-aţi înscris alături de ei?

În cazul candidatului PD-L, e ciudat, chiar şi presa a semnalat, că, până mai acum o săptămână, două, domnul Mărgărit Muşat era candidatul Alianţei PSD-PC pentru postul de deputat. Nu vreau să comentez motivele obiective, subiective, personale, care l-au determinat să renunţe la a candida sub culorile Alianţei PSD-PC, dar nu pot să nu mă întreb cum, în decurs de numai câteva zile, domnia sa s-a hotărât să treacă de la o candidatură ce presupunea un mesaj de stânga, la alta care presupune un discurs de dreapta. Până la urmă, cărui electorat se adresează domnul Muşat? În ceea ce priveşte PNL, am aflat că domnul Florin Anghel ar candida pentru acest colegiu. Şi în legătură cu domnia sa, mă întreb – şi pe bună dreptate cred că se întreabă şi electoratul – ce motivaţie, ce resorturi interne îl determină să fie atât de perseverent în a încerca să obţină o demnitate publică, schimbându-şi frecvent apartenenţa politică şi, implicit, opţiunile politice. Sunt curios să văd cu ce mesaj va veni în faţa electoratului, fiind convins că acest mesaj nu va fi fundamentat pe doctrine, programe politice, dacă ţinem cont de traseul sinuos pe care l-a avut şi îl are în viaţa politică la toate nivelurile.
Vorbeaţi despre campania electorală… Există motive să fiţi atacat în această campanie? Cu alte cuvinte, au cu ce să vă atace unii sau alţii?
Nu există motive, dar experienţa mi-a arătat că motivele pot fi fabricate. În momentul în care am acceptat să candidez, am acceptat şi posibilitatea de a fi atacat, fie şi fără motiv, numai din dorinţa de a fi discreditat.
După luptele din campaniile pentru europarlamentare şi locale, consideraţi că acum, la alegerile parlamentare, miza este mai mare?
La această întrebare se poate răspunde din două puncte de vedere. Din perspectiva alegătorului, miza este foarte importantă, pentru că prin vot alegătorul îşi poate desemna persoana care să-l reprezinte în Parlament, patru ani. În condiţiile votului uninominal, a nu participa la vot, dar a fi nemulţumit – pe bună dreptate – de ceea ce se întâmplă în Parlament, înseamnă a accepta în mod tacit actuala stare de fapt. De aceea îmi doresc ca participarea la vot să fie cât mai mare, normal. Din punctul de vedere al contracandidaţilor mei, cred că miza este foarte importantă. Dar din alte motive, având în vedere fie şi faptul că unul dintre ei a tot încercat în mod constant să acceadă la tot felul de funcţii, sub diverse umbrele politice, iar un altul, aşa cum am mai spus, în mai puţin de o săptămână a trecut din stânga în dreapta pe eşichierul politic, aşa cum ai trece de pe un trotuar pe celălalt.

Candidaţii PSD pentru Câmpina: Georgică Diaconu şi Horaţiu Zăgan

Odată cu apropierea termenului limită de depunere a candidaturilor pentru alegerile parlamentare programate la 30 noiembrie, se “ascute” nu numai lupta politică, dar şi bursa zvonurilor. Pentru cele două colegii uninominale (Senat şi Camera Deputaţilor) care includ şi Câmpina, din partea PSD s-a vehiculat o mulţime de nume de posibili candidaţi. Astfel, la Senat, iniţial a fost anunţat avocatul Mircea Grigore. Acesta, însă, a preferat alt colegiu, în joc fiind aruncat apoi poetul Adrian Păunescu. Înaintea oricărei confirmări oficiale, potenţialii adversari au şi început să arunce cu noroi, dezgropând fapte petrecute pe vremea lui Ceauşescu. În cele din urmă, deşi era “în cărţi” pentru un alt colegiu, fostul prefect Georgică Diaconu a acceptat să candideze la Senat în colegiul ce include municipiul Câmpina şi Valea Prahovei.La Camera Deputaţilor lucrurile au fost şi mai complicate. În baza înţelegerii existente între PSD şi PC, primul nume vehiculat pentru colegiul Câmpina a fost cel al lui Mărgărit Muşat. Peste noapte, conservatorii au scos din joben un alt nume – Corneliu Pascu. Cum acesta a refuzat candidatura, cele două partide au convenit ca locul pentru acest colegiu să revină unui reprezentant al social-democraţilor. Şi au început căutările… Primul nume apărut a fost cel al fostului primar Gheorghe Tudor. “A fost o discuţie mai veche, dar acum, mai de curând, nu mi-a mai spus nimeni nimic”, ne-a declarat Tudor. Iar varianta finală a PSD este consilierul local câmpinean Horaţiu Zăgan, care va avea de înfruntat adversari grei – Florin Anghel (PNL) şi Mărgărit Muşat (PD-L). Confirmarea oficială a intrării în cursă a celor doi reprezentanţi ai PSD – Diaconu şi Zăgan – a venit sâmbătă, la Bucureşti, la prezentarea oficială a candidaţilor PSD din toată ţara.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare