Știri

Dublă lansare de carte la Biblioteca “Dr. C.I. Istrati”

Sub patronajul Bibliotecii Municipale “Dr. C.I. Istrati” şi al organizaţiei locale “Cultul Eroilor”, a avut loc ediţia a IV-a a manifestărilor câmpinene cu lansări de carte. Astfel, marţi, 27 noiembrie, la citadela cărţii – Biblioteca Municipală – s-a desfăşurat lansarea volumelor: “Tinereţea, Cătănia, Războiul. Pagini din istoria neamului” – autor Gherasim Rusu Togan şi “Cronica militară a judeţului Prahova” – autor col. (r) Constantin Chiper.
Deşi abordează un subiect comun – Armata Română – cărţile sunt diferite: prima lucrare foloseşte forme literare de exprimare, în timp ce a doua utilizează elemente istorice de interpretare a fenomenului respectiv. În schimb, amândouă lucrările au necesitat, după mărturisirile autorilor, un volum imens de muncă, de cercetare/ redactare, întins pe o perioadă de 10, respectiv 7 ani.
Lucrarea “Tinereţea, Cătănia, Războiul. Pagini din istoria neamului” din colecţia “România eroică”, apărută la Editura Premier, Ploieşti, 2012, într-o ţinută grafică elegantă, abordează o structură modernă: “Cuvânt introductiv”: “Cartea de faţă se doreşte să fie sinteza preocupărilor avute în atenţie de către autor, a mulţimii de culegeri colecţionate ani de ani, de la veteranii celor două războaie mondiale şi urmaşii lor”;  19 capitole, dintre care amintim: “Cătănia ca instituţie”, “Cătănia şi războiul”, “Depământenirea sau desţărarea tânărului sărac”, “Veghetorii de pe culmi”, “Tinereţea sub magia vitalităţii” etc. şi un Epilog.
A doua carte lansată, “Cronica militară a judeţului Prahova”, apărută la Editura “Scrisul Prahovean”, Ceraşu, 2012, are o structură specifică: “Cuvânt înainte”: “Lucrarea de faţă valorifică o vastă bibliografie, dar, totodată, meritul incontestabil al autorului este şi acela că a urmărit sistematic şi a redat cronologic evoluţia tuturor structurilor armatei române amplasate în teritoriul judeţului Prahova, precum şi participarea, dar şi jertfa de sânge a ostaşilor români pe fronturile celor două conflagraţii mondiale” (Traian Tr. Cepoiu); 13 capitole, dintre care am selectat: “Contribuţia prahovenilor la apărarea fiinţei naţionale a poporului român”, “Infanteria”, “Cavaleria”, “Artileria terestră”, “Vânătorii de munte”, “Aviaţia” etc.; Bibliografie; Postfaţă; Anexe.
Salutând întreaga asistenţă, moderatoarea activităţii, Liliana Ene, a prezentat autorii celor două cărţi şi pe lectorii manifestării literare, prof.dr. Gheorghe Râncu şi col. (r) Marian Dulă.
Cu o remarcabilă dicţie, Gh. Râncu a scos în evidenţă calităţile deosebite ale cărţii “Tinereţea, Cătănia, Războiul”…: “În atmosfera colocvială de astăzi, mă bucur că am prilejul să particip din nou la o lansare a cărţilor lui Gherasim Rusu Togan. Eu propun să denumim «noiembrie – luna cărţilor lui Gherasim». Cartea, o triadă – tinereţe, cătănie, război – marchează etapele de formare ale unui tânăr. Autorul dezvăluie, cu talent, pregătirea iniţiatică pe care feciorii o făceau sub îndrumarea unui vornic”. Lectorul a prezentat din carte citate pline de semnificaţii: “Măi Staline, măi Staline/ Tu ascultă de la mine:/ Kremlinul să ţi-l văd pară,/ Să-ţi piară copii şi ţară,/ Să te văd lovit de rău/ cum a fost feciorul meu!” – blestemul unei mame care şi-a pierdut copilul sau “Mareşale, faţă rasă,/ Lasă-mi copilul acasă,/ Nu-l da carne tunului/ Pe la Cotul Donului”.
Dezinvolt, în elementul său profesional, col. (r) Marian Dulă a făcut, de asemenea, o amplă prezentare a volumului “Cronica militară a judeţului Prahova”: “Cartea este o lucrare laborioasă, cuprinzând 390 de pagini, dintre care 26 cu hărţi şi 120 cu reproduceri după fotografii. Este o lucrare de specialitate, realizată riguros ştiinţific, care umple un gol resimţit de toţi iubitorii tradiţiilor militare din spaţiul prahovean”.
În partea a doua a manifestării, un grup de elevi de la Colegiul Naţional “N. Grigorescu”, alcătuit din: Rovana Munteanu, Alexandra Popa, Alexandra Stoian şi coordonat de prof.dr. Cristina Dinu, a citit eseurile: “România, ţara mea de dor”; “1 Decembrie 1918 – Sentimente şi memorii”; “Şi noi suntem români”, lucrări aplaudate de asistenţă. Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune de autografe şi cu un delicios bufet suedez.
Theodor MARINESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare