Alunecări de teren în zeci de localităţi prahovene
Luna aprilie a fost ploioasă din cale-afară, exact cum au prognozat meteorologii în urmă cu câteva luni. O asemenea exactitate de prognoză pe termen lung, mai rar. Nici hidrologii nu au dat informaţii eronate câtuşi de puţin, atunci când au anunţat că apele umflate ale mai multor râuri din Muntenia vor face multe pagube şi stricăciuni. În urma ploilor abundente, care s-au revărsat asupra judeţului nostru atât în Săptămâna Mare, cât şi după Paşte, în Săptămâna Luminată, în zeci de localităţi prahovene au avut loc importante alunecări de teren. Cele mai afectate din zona Câmpina au fost Telega, Breaza, Şotrile, Brebu, Scorţeni, Proviţa de Sus, Valea Doftanei, Cornu, dar pământul a luat-o la vale, pe porţiuni însemnate, şi la Boldeşti –Scăieni, Sângeru, Cărbuneşti, Salcia, Gornet, Lapoş, Ştefeşti, Izvoarele, Bertea, Adunaţi. Multă vreme, circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate pe următoarele drumuri judeţene: DJ 214 Brebu – Pietriceaua, DJ 101T Bertea – Lutu Rosu, DJ 235 de la km 2+100 – Lapos, DJ 134 – Sangeru – Salcia, dar şi pe mai multe drumuri comunale, din comuna Proviţa de Sus, comuna Salcia către Valea Câinelui, satul Nucet – DC 43, comuna Telega – DC 133, satul Izvoarele – DC 21, comuna Adunaţi – DC Brânzeşti.
Au fost reactivate alunecări de teren mai vechi, dar au fost şi zone în care fenomenul s-a produs pentru prima oară. Sute de locuinţe şi gospodării au fost inundate. Joi, 24 aprilie, s-a rupt o porţiune de aproape 20 de metri lungime din DJ 207, drumul judeţean care leagă Câmpina de comuna Şotrile. Aproape o treime din lăţimea carosabilului a fost afectată. Traficul se desfăşoară cu greutate, doar pe un singur sens de mers. Primarul Horia Tiseanu a adus în discuţie problema surpării drumului spre Şotrile, la ultima întâlnire a consilierilor municipali. În opinia edilului-şef, repararea drumului este de competenţa Consiliului Judeţean, fiindcă şoseaua se încadrează în categoria “drumuri judeţene”. În plus, Ordonanţa de Urgenţă 43/1997 privind regimul drumurilor publice prevede că porţiunile de drum aflate în extravilanul localităţilor aparţin consiliilor judeţene. O administraţie locală poate aloca fonduri pentru repararea unui drum judeţean doar pentru acea zonă aflată în intravilanul localităţii. Or, porţiunea de drum surpată se află în afara municipiului. ”Drumul spre Şotrile s-a surpat, într-o zonă situată la aproximativ 1,5 km după Spitalul Voila, într-o zonă care nu aparţine de Câmpina. Totuşi, lucrurile nu ar trebui lăsate aşa, căci, daca va continua să plouă, se poate surpa de tot drumul, lăsând comuna Sotrile complet izolata de municipiu. Noi nu putem aloca bani de la bugetul Câmpinei pentru un drum care nu ne aparţine. Totuşi, nici nu putem lăsa lucrurile aşa. Ca şi cale de mijloc, există posibilitatea unui parteneriat între administraţia locală câmpineană şi Consiliul Judeţean Prahova, proprietarul şi administratorul drumului judeţean 207”, le-a spus Tiseanu consilierilor municipali. A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!