– Ce v-a motivat să intraţi în politică?
– Ideea de „a face” politică mi-a displăcut dintotdeauna, din cauza contaminării negative a acestui concept de către majoritatea clasei politice româneşti. Totuşi, am acceptat acest lucru, politica fiind doar „vehiculul” necesar intrării în administraţia publică locală. Ca medic al Spitalului Municipal, instituţie care depinde într-o mare măsură de hotărârile Consiliului Local al municipiului Câmpina, am considerat utilă prezenţa mea în structurile administraţiei locale, în încercarea de a influenţa pozitiv atitudinea acestuia cu privire la această prioritate socială, sănătatea.
– De ce v-a atras PP-DD şi nu alt partid?
– Cu ocazia alegerilor locale de anul acesta, am fost contactat de filiala PP-DD Câmpina şi am acceptat cu plăcere înscrierea mea pe listele electorale, alături de persoane precum Ionuţ Piţigoi, care îmi este un bun prieten şi căruia îi doresc mult succes în viitoarele alegeri parlamentare. De ce nu alt partid? Nu am studiat niciodată prea mult fenomenul politic românesc, să-mi dau seama dacă, într-adevăr, chiar există diferenţe doctrinare şi ideologice între partidele politice. Am ales, totuşi, PP-DD datorită echipei formate şi… de ce să nu vă mărturisesc, alte „echipe” ale oraşului nu m-au contactat.
– Cum credeţi că veţi putea să vă puneţi amprenta politică asupra comunităţii câmpinene, din poziţia de consilier?
– De mai bine de zece ani îmi pun amprenta medicală asupra comunităţii câmpinene şi nu numai, iar din noua poziţie, de consilier municipal, sper să reuşesc să atrag din bugetul local fonduri pentru modernizarea în primul rând a spitalului unde lucrez, secţia de chirurgie fiind cea care a rămas mult în urma celorlalte secţii, acesta fiind un lucru mai greu de înţeles pentru mine, ţinând cont de faptul că directorii spitalului din ultimii ani au fost colegi de-ai mei, chirurgi.
– În ce ar consta un proiect de suflet pe care aţi dori să-l vedeţi realizat?
– Pentru mine, tot oraşul Câmpina este un oraş de suflet, unde eu mă simt ACASĂ. Desigur, mai sunt multe lucruri de realizat la nivel de oraş, deşi cei mai vechi din administraţie au făcut multe pentru oraşul Câmpina. Eu mi-aş dori un oraş „verde”, nepoluat, în care să folosim mai mult bicicletele pentru a ne deplasa, fără să fim atacaţi de haitele de câini comunitari. Şi aş vrea să mai văd oamenii zâmbind pe stradă, fără grija zilei de mâine.
– Cum se vede activitatea Consiliului Local din interior şi cum percepeţi atmosfera, uneori mai tensionată, din cadrul şedinţelor?
– Cred că încă nu m-am acomodat suficient cu echipa de consilieri, mai am nevoie de ceva timp. Tensiunile care apar uneori mi se par generate inutil şi nu sunt susţinute decât de unele orgolii şi ambiţii personale. Pentru mine, lucrurile ar trebui să se desfăşoare toate simplu, în sensul că bugetul local ar trebui gestionat astfel încât să creştem calitatea vieţii cetăţenilor oraşului. Am avut senzaţia, de câteva ori în timpul şedinţelor de consiliu, că asist la o piesă de teatru care are mai mulţi regizori, iar actorii, consilierii, îşi uită rolurile uneori şi improvizează. De aici rezultă un aşa-zis spectacol democratic, pe care se pare că cetăţenii care ne văd şi ne urmăresc activitatea nu prea îl apreciază. În consecinţă, cred că fiecare dntre noi ar trebui să îşi joace rolul lui, să fie autentic şi fiecare decizie să fie în sprijinul cetăţeanului şi nu al „regizorilor”.
– Ce vă nemulţumeşte?
– Poate sunt puţin idealist, dar îmi doresc, nu ştiu exact prin ce mecanism, o trezire a conştiinţei umane şi fiecare individ să înţeleagă că suntem frunzuliţe ale aceluiaşi copac, strâns interconectate, chiar dacă legăturile sunt invizibile. În acel moment, politica va deveni inutilă, iar membrii societăţii vor fi bucuroşi să se descopere unii pe alţii, ca expresii diferite ale aceluiaşi întreg. Sunt nemulţumit că am senzaţia că suntem pe un drum greşit şi actuala formă de organizare socială, care pune accent pe separare, nu ne va ajuta deloc să evoluăm.
– Dacă v-aţi afla în faţa celor care v-au ales, ce mesaj le-aţi transmite?
– Presupun că, din moment ce am ajuns să fac parte din Consiliul Local, un număr mare de cetăţeni au votat lista propusă de noi. Mesajul pe care îl am pentru alegătorii mei este că nu fac nici un fel de diferenţieri, port acelaşi respect şi celor care au avut altă opţiune. Cred foarte mult în liberul arbitru şi îmi asum responsabilitatea pentru deciziile luate.
Medicul Mihai Tifigiu, consilier local, s-a născut în urmă cu 40 de ani în oraşul Câmpina. A absolvit liceul „Nicolae Grigorescu”, după care a continuat studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, promoţia 1996. A urmat apoi perioada de specializare în chirurgia generală, începută într-o clinică universitară şi continuată, din anul 2002, la Spitalul Municipal Câmpina, alături de colectivul secţiei de chirurgie, condusă de dr. Rădulescu Virgil, căruia îi datoreză pregătirea profesională şi educaţia medicală primite, reprezentând un model atât ca doctor, cât şi ca om, pe care doreşte să-l urmeze pe parcursul carierei sale.
Carmen NEGREU