Știri

Dr. Emil Haritinian, medic specialist ortopedie-traumatologie: „Tratamentul ortopedic al fracturilor cu aparat ghipsat poate da în continuare rezultate foarte bune”

Începând cu vineri, 17 februarie 2017, în cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului SanConfind se va deschide un cabinet de ortopedie ale cărui servicii vor fi asigurate de un cunoscut medic ortoped din Capitală, doctor în științe medicale. 
Este vorba despre Emil-George Haritinian, medic specialist ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC osteoarticular „Foișor” din București, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, având stagii și specializări multiple în universități și spitale cunoscute din Belgia, Franța și Marea Britanie. În orice caz, sunt puțini medici de vârsta sa, specialiști în ortopedie – traumatologie, care să fi obținut titlul de doctor în științe medicale. Pentru programări la Cabinetul Ortopedie SanConfind, solicitanții pot suna la numărul de telefon 0372.327.450. Vă prezentăm în continuare interviul pe care ni l-a acordat domnul doctor Emil Haritinian. 


– Domnule doctor Emil Haritinian, bine ați venit în echipa medicală SanConfind. Vă rog să ne spuneți, pentru început, câteva cuvinte despre viața dumneavoastră, despre cariera dumneavoastră.
– Bine v-am găsit. Am absolvit, în anul 2005, Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. În 2014, am obținut titlul de doctor în științe medicale. Tot de atunci, lucrez ca asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. Consider că evoluția mea profesională a fost cel mai mult influențată de experiența dobândită la spitalul de ortopedie „Foișor” din București, precum  și de cea acumulată la spitalele CHU Pitié-Salpêtrière din Paris, Good Hope – Birmingham, CHU Tivoli și ULB din Bruxelles. 
– S-ar putea spune că istoria ortopediei (nescrisă, e drept), începe în Comuna Primitivă, atunci când vraciul unui trib, probabil, a avut ideea să vindece fractura unui om fixându-i membru fracturat în două bețe înfășurate strâns într-o liană. Era viabil procedeul? 
– Aveti dreptate. Și în prezent, în cazul în care nu dispunem de mijloacele necesare pentru a realiza imobilizarea unei fracturi, atela se poate realiza artizanal. În cazul fracturilor deschise, riscul de infecție este mare, dar pentru fracturi închise, extra-articulare, fără deplasare importantă, se pot obține rezultate bune prin simpla imobilizare a focarului de fractură, permițând astfel formarea calusului.
– Facem descoperiri științifice revoluționare, obținem supergene, clonăm ființe, trimitem oameni în cosmos și sonde spațiale în alte galaxii, dar nu reușim să rezolvăm o fractură de calcaneu; mai complicată, e adevărat, dar tot o fractură, până la urmă. Cât de dificilă este fractura de calcaneu și care este rezolvarea ei optimă?
– În pofida progresului important realizat în tratamentul fracturilor (în special, cel chirurgical), există încă situații când, datorită gravității fracturii, pacienții pot să rămână cu sechele. Este foarte important de precizat ce tip de fractură de calcaneu. Într-adevăr, în cazul fracturilor articulare, multifragmentare, cu deplasare importantă, poate să fie dificilă obținerea și menținerea unei reduceri anatomice. De asemenea, în cazul acestor fracturi, pot să apară relativ frecvent complicații ale tratamentului chirurgical. Aici un rol important îl au și alți factori care țin de pacient (vârsta, fumatul, diabetul etc.)
– Se mai folosește azi ghipsul la fel de mult ca odinioară, pentru imobilizarea picioarelor și a mâinilor fracturate?
– Sigur, tratamentul ortopedic al fracturilor, ce implică reducerea și imobilizarea fracturilor prin mijloace nesângerânde, poate să dea rezultate foarte bune pentru multe fracturi. Imobilizarea se realizează, în continuare, folosind, în majoritatea situațiilor, ghipsul. Există însă și alternative sintetice (ex: fibre de poliester impregnate cu rășină poliuretanică).
– Cea mai complexă articulație a corpului uman este cea de la genunchi sau cea de la gleznă? Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale acestor articulații?
– Genunchiul este ce mai mare și mai complexă articulație a corpului uman. La nivelul genunchiului, cele mai frecvente afecțiuni sunt leziunile meniscale, ligamentare și gonartroza, iar la nivelul gleznei – entorsele și fracturile maleolare.

6 Comentarii  

  1. Este un medic minunat,înzestrat
    de la Dumnezeu cu multe calități! Rar întâlnești asemenea oamenii…Va doresc mult succes în viata domnule doctor și va mulțumesc pentru tot ajutorul acordat…Cu respect M.Popescu!

  2. ESTE UN MEDIC EXTRAORDINAR!!!Datorita acestui domn Doctor a echipei sale si a intregului personal din Spitalul de ortopedie FOISOR condus de DL CONF STOICA [medici ANESTEZISTI ,ASISTENTE MEDICALE SI INFIRMIERE]sunt in momentul de fata in viata si am piciorul stang!Acest Domn DOCTOR [HARITINIAN ]Me a fost scos in cale de catre DUMNEZEU.M-am prezentat de urgenta in octombrie 2015 la spital cu o proteza de sold infectata in stare critica.Am fost operat de nenumrate ori si pana la urma datoritor acestor oameni A PROFESINALISMULUI SI SERIOZITATII totul sa terminat cu succes!!VA MULTUMESC DIN SUFLET PT TOT AJUTORUL ACORDAT !!!Cu respect CRISTIAN STUPAR

  3. Va rog dati-mi un nr de telefon unde sa va pot contacta. Cer acst lucru pentru o fosta pacienta Mihalache Elena careia i-ati facut o protzare de genunchi si doreste sa faca si pentru celalalt. A avut numarul dar i s-a stricat telefonul. Multumesc anticipat.

  4. Este cel mai minunat doctor, cel mai bun,cel mai sufletist,a operat-o pe mama mea o operație grea la care mulți doctori nu sau băgat. Săi dea Dumnezeu multă, multă sănătate. Vă mulțumesc din suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare