Știri

Două decenii de Hora Prahoveană

În ultima zi a săptămânii trecute, Câmpina a fost din nou capitala folclorului prahovean. Pe vechea scenă a zonei de agrement “Fântâna cu Cireşi” s-a desfăşurat a XX-a ediţie a Festivalului judeţean de folclor «Hora Prahoveană», o manifestare artistică ce adună ansambluri folclorice şi interpreţi de muzică populară din întreg judeţul, dar şi din afara lui. 
Ediţia jubiliară cu numărul 20 a venit şi cu o participare internaţională, căci anul acesta la festivalul de la Câmpina a participat, în premieră, ansamblul folcloric Stejăreii din oraşul Cimişlia (Republica Moldova), localitate cu care municipiul nostru urmează să se înfrăţească în viitorul apropiat (un prim acord de parteneriat a fost deja semnat de primarii celor două oraşe). 
Împreună cu ansamblul folcloric basarabean au mai venit câţiva solişti vocali şi virtuozi ai fluierului, delegaţia artistică a oraşului Cimişlia fiind condusă de viceprimarul Sergiu Vîrlan.  Acesta a fost întâmpinat de primarul Horia Tiseanu, cei doi edili urcând apoi pe scenă, de unde au adresat câteva cuvinte elogioase participanţilor activi ai festivalului, dar şi spectatorilor. În 2012, festivalul s-a desfăşurat pe o scenă specială amplasată în Centrul Civic, la intersecţia Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei, fondurile alocate de municipalitate însumând 80.000 de lei, o sumă record pentru această manifestare. Şi la acea ediţie am avut oaspeţi de peste hotare (cântăreţi şi reprezentanţi ai oraşului macedonean Kumanovo, înfrăţit cu Câmpina), dar parcă tot ediţia din anul acesta a fost mai frumoasă şi mai interesantă. În deschiderea festivalului, au evoluat ansambluri folclorice din Breaza (“Ca la Breaza”), Băneşti, Mislea, Boldeşti-Scăieni şi Câmpina (“Brăduleţul” – de la Colegiul Tehnic Forestier şi “Ghiocelul” – de la Casa de Cultură “Geo Bogza”). 
Invitaţi speciali ai festivalului au fost, la această ediţie, nume sonore precum formaţia “Alesis”, grupul etno “Nemuritorii” şi solista de muzică populară Mihaela Gurău, membră a Ansamblului Folcloric “Ciocârlia”, fostă elevă a Şcolii de Poliţie de la Câmpina. Chiar dacă nu a plouat, vremea posomorâtă nu i-a încurajatprea mult pe localnici să participe ca spectatori la festivalul găzduit, fără întrerupere, timp de 20 de ani, de oraşul de la poalele Muscelului. A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare