Știri

Doreii n-au murit, Doreii se transformă

Lucrările de reabilitare a carosabilului pe B-dul Carol I (zona Complex Fibec) au început cu… emoţii. Excavatoarele au fost gata să “muşte” din lucrarea de canalizare recent încheiată

Perioada 2014 – 2015 va rămâne, fără doar şi poate, una de pomină în istoria lucrărilor edilitare câmpinene. Calvarul a început odată cu întârzierea nepermis de mare a proiectului “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţul Prahova”, realizat cu fonduri europene, gestionat de operatorul regional e apă-canal HidroPrahova, care a fost creat special în acest scop de către Consiliul Judeţean Prahova, în urma unei asocieri cu mai multe localităţi, dintre care Câmpina este cea mai importantă. 
Şi poate că nu întârzierea lucrărilor ar fi adus populaţia şi administraţia locală în pragul disperării, dacă nu s-ar fi întâmplat ca mare parte din firmele angrenate în execuţia acestui mare şi greu proiect să fie total nepregătite din punct de vedere profesional, uman şi tehnic. Ceea ce a urmat (şi încă resimţim apăsat şi în zilele noastre) ştim cu toţii. Lucrările au fost presărate cu foarte multe incidente, dar şi accidente, dintre care amintim doar “performanţa” de a realiza cu multe sincope (surpări de trotuare pe lungimi apreciabile, copaci prăbuşiţi, conducte sparte de cupele excavatoarelor – dejecţii deversate în stradă, schimbarea soluţiilor tehnice) şi o întârziere considerabilă tronsonul de 300 de metri de pe bulevardul Carol I. 
S-a născut atunci şi o legendă a lucrătorilor nepricepuţi (păguboşi), consideraţi de toată lumea copia fidelă a “Doreilor” din reclamele televizate, tipul meseriaşilor care mai mult strică decât repară. Din câte se pare, nici în prezent nu scăpăm de acest blestem. De câteva zile, din nou cu întârziere, au început lucrările de reabilitare a carosabilulului (asfaltare) a B-dului Carol I, tronsonul complex Fibec – Câmpiniţa. În buna tradiţie a licitaţiilor câştigate de firme cu “experienţă”, lucrarea a încăput pe mâna unei societăţi din Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare. Tot în buna tradiţie românească, societatea respectivă a închiriat utilaje şi oameni de la o alta din Blejoi. Nu asta ne interesează, ci faptul că în avântul lor muncitoresc, lucrătorii au ajuns cu săpatul (decopertarea) în anumite zone, până la limita periculoasă a integrităţii recent încheiatelor lucrări de canalizare, ceea ce ar putea arunca în aer toată munca predecesorilor. 
Să sperăm că nu vom ajunge la alte experienţe triste pe mâna noilor Dorei şi că autorităţile locale vor face eforturi să preîntâmpine astfel de practici neprofesioniste. E.S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare