Scriam în numărul trecut al publicaţiei noastre despre neregulile în lanţ petrecute acum două săptămâni pe şantierele firmei de construcţii Concivic din Slobozia, care a luat în subantrepriză lucrările programului de modernizare a reţelelor de apă-canal din municipiul noastru, program european gestionat de operatorul regional Hidro Prahova. Licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor a fost câştigată de firma Cast SRL Băneşti, care este antreprenorul general al celei mai importante investiţii publice din Câmpina de după 1989. De la Uniunea Europeană, pentru reabilitarea infrastructurii amintite, vom primi circa opt milioane de euro, bani cu care se vor reabilita canalizările pluvial şi menajere de pe aproximativ 70 de străzi. Cea mai mare dintre neregulile despre care v-am vorbit a fost un accident de muncă soldat cu rănirea gravă a unui muncitor, pe strada Crişuri, care a fost prins într-o groapă adâncă de aproximativ 1,5 metri adâncime, după ce pământul de pe maluri s-a surpat peste el.
Cu puţin timp înainte de acest accident de muncă, lângă Poşta Mică, tot la nişte lucrări executate de Concivic (canalizarea de pe tronsonul Bulevardului Carol I situat între străzile Sondei şi Toma Ionescu), s-a prabuşit un mal (neasigurat, în ciuda ploilor din zilele precedente), plus o bună parte a trotuarului alăturat. Odată cu trotuarul şi bordurile aferente s-a prăbuşit şi un castan, care, din fericire, nu a prins pe nimeni sub el. În seara zilei precedente, un muncitor de la Concivic a spart cu cupa excavatorului său vechea conductă de apă, foarte ruginită, incidentul lăsând fără apă potabilă mai multe blocuri din zonă. La o săptămână distanţă, tot în zona din vecinătatea Poştei Mici, în timpul lucrărilor, s-a mai surpat un mal, a mai căzut un copac, stâlpul de electricitate fiind salvat în ultimul moment de la prăbuşire. Toate aceste incidente le-am pus pe seama unei necorespunzătoare organizări de şantier, din cauza căreia malurile respective nu au fost asigurate cum trebuie. Se pare că adevărul este pe undeva pe la mijloc. Cei de la Civic nu s-au omorât probabil să-şi organizeze ca lumea şantierele, dar şi structura terenului din zona reabilitată pe Bulevardul Carol I este foarte afectată de mulţimea de ţevi şi branşamente ruginite, de cămine vechi în care sunt deversate deşeurile menajere de la blocuri, cămine care sunt ca nişte fose septic separate, nefiind racordate la magistrala canalizării menajere a bulevardului.
“În presa de la Câmpina şi de la Ploieşti, am avut parte numai de articole negative, în care noi, cei de la Civic, eram criticaţi apru pentru neregulile întâmplate. Poate că am avut şi noi o parte de vină, dar nimeni nu ştie în ce condiţii grele trebuie să lucrăm. Nu trebuie să fii mare specialist ca să ştii că o reparaţie este uneori mult mai dificilă decât o lucrare nouă. Nu avem de-a face doar cu conducte de apă foarte corodate (conducta de apă care s-a fisurat acum două săptămâni era atât de veche şi de ruginită, încât oricum s-ar fi rupt în scurt timp, poate că a fost mai bine aşa, înlocuirea ei cu una nouă, că tot erau săpăturile făcute), dar şi cu cămine de ape menajere nelegate la reţea, deci cu deşeuri menajere care s-au scurs în sol şi i-au slăbit foarte tare rezistenţa. Bunăoară la ultimul mal surpat, din cauza căruia s-a prabuşit încă un copac şi era să cadă stâlpul de electricitate, toată treaba s-a intâmplat, pentru că a trebuit să evităm un cămin de gaze (legea nu ne permite să ne apropiem prea mult de el), toate acestea în condiţiile în care avem de-a face cu un sol foarte slab, format nu din pământ viu, bine tasat în mod natural, ci numai din pietriş de la precedentele lucrări la această infrastructură”, este punctul de vedere al lui Paul Bejan, coordonatorului lucrărilor executate de firma Concivic. A.N.
Acest Paul BEjan este un fost puscarias , nu este ing. constructor , nici macar nu are facultate !