După ce medicul pediatru Minerva Stanciu a avut îndrăzneala de a ataca conducerea Spitalului Municipal din cauza condiţiilor sub orice critică din subsolul policlinicii în zona în care fusese mutat -abuziv? – şi Cabinetul de Pediatrie, a izbucnit un veritabil război. Totul a culminat cu moartea bebeluşului familiei Dudu, în septembrie anul trecut, despre care am scris pe larg la momentul respectiv, autorităţile sanitareîncercând să pună în cârca medicului Stanciu acest nefericit deces. La fel de adevărat, dar mai puţin oifical, este că atât conducerea Spitalului Municipal, cât şi conducerea din acea perioadă a Autorităţii de Sănătate Publică au fost foarte deranjate de articolele apărute în publicaţia noastră şi de declaraţiile oferite în exclusivitate pentru “Oglinda” de către dr. Minerva Stanciu, toate fiind ulterior preluate şi de alte publicaţii, inclusiv naţionale.După ce Minerva Stanciu a ales să demisioneze din Spitalul Municipal, s-a pomenit că este citată la Comisia de Jurisdicţie Profesională a Colegiului Medicilor.De ce? Răspunsul vine chiar din partea medicului Minerva Stanciu: “Autoritatea de Sănătate Publică a solicitat anchetarea mea pentru declaraţiile din ediţia din 16 septembrie a publicaţiei dvs. În externarea mamei Dudu nu apare nici un alt diagnostic, exceptând lăuzia, după patru săptămâni de spitalizare, iar în ecografia efectuată în cabinetul privat al dr. Nica, medic curant, nu apare nici măcar suspiciunea unei malformaţii minore, cu atât mai puţin una incompatibilă cu viaţa. Rezultatul final al necropsiei a fost: atelectazie pulmonară şi stenoză aortică strânsă – foarte probabil confundată cu stenoza pulmonară despre care am vorbit în articolul respectiv. Necropsia s-a făcut superficial şi cu încălcarea legii prin excluderea mea de la procedură şi necomunicarea discordanţei de diagnostic şi a traumatismului obstetrical al copilului, consemnat de mine în fişă. Ginecologul a lipsit de la naştere, după cum a declarat şi familia, iar transferul nu a fost posibil din cauza incubatorului nefuncţional. Ca mijloace de apărare am solicitat anchetarea paralelă a dr. Gabriel Ţintărescu şi Marius Cardaş, pentru abuzuri în serviciu şi exces de competenţă, precum şia conducerii Spitalului Câmpina pentru declaraţii false, sancţionarea mea abuzivă şi proceduri neconforme cu legea, legate de cazul Dudu”. În aceste condiţii, joi, 8 ianuarie, la Colegiul Medicilor din Ploieşti a avut loc o primă audiere a medicului Minerva Stanciu despre toate aceste aspecte. Lucrurile sunt departe de a fi lămurite după cum declara şi Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Miedicilor “un astfel de caz destul de complicat poate dura şi câteva luni întregi”.
“La şedinţa Comisiei de Jurisdicţie a avut loc prima discuţie obiectivă privind aspectele administrative şi medicale ale cazului Dudu, lucru foarte îmbucurător, pe care l-am solicitat inutil încă din 12 septembrie. Membrii Comisiei s-au informat amănunţit asupra motivelor pentru care ştirea a ajuns în presă, ascultând absolut tot ce am avut de spus, cu totul altfel decât s-a întâmplat în 17 septembrie. Nu s-a formulat încă nici o acuzaţie din partea Colegiului asupra declaraţiei mele din «Oglinda»,în urma discuţiei şi a documentelor depuse la dosar urmând să se decidă dacă ancheta solicitată de ASP se stinge sau continuă în Comisia de Disciplină. Membrii Comisiei de Jurisdicţie sunt medicii cu cea mai bună reputaţie profesională din judeţ, selectaţi pe criterii de competenţă, situaţie care le conferă şi un grad maxim posibil de autonomie faţă de ASP. În mod deosebit apreciez atitudinea doctorilor Dumitru Predescu, Adrian Caciuc şi, mai ales, Călin Boeru – directorul Maternităţii Ploieşti. Aceştia m-au făcut să uit pentru două ore aroganţa şi lipsa de profesionalism cu care m-am confruntat până acum, cărora doar instanţa le-a putut pune stavilă”, ne-a declarat Minerva Stanciu.
“Este o procedură pe care trebuie să o respectăm. Cazul fiind, încă, în anchetă nu se poate vorbi de nici o concluzie la acest moment. Există o reclamaţie la adresa medicului Minerva Stanciu, dar nu este o suspiciune de malpraxis, de culpă medicală. Ancheta este destul de laborioasă şi va continua şi cu audierea altor cadre medicale, inclusiv de la ambulanţă, iar în situaţia în care se va merge mai departe, Comisia de Disciplină va avea decizia finală”, a spus Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.