Știri

Doctorița de copii de la Policlinica SanConfind

(P) Cabinetul de pediatrie din cadrul Policlinicii SanConfind funcţionează în clădirea denumită „Casa cu lei” de pe Bulevardul Carol I. Cabinetul are o mare adresabilitate, zeci de copii fiind trataţi aici zilnic, cu dragoste şi profesionalism, de către medicul primar pediatru Simona Brânzea. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, cu o experiență de peste 10 ani, doamna doctor este un medic dedicat nobilei sale meserii şi iubit de toţi copiii care îi trec pragul cabinetului. Şi nici nu e de mirare acest lucru, întrucât copiii percep instantaneu cu sufletul, înainte de orice percepţie senzorială, binele care li se pregăteşte. Şi nici nu se poate altfel, deoarece micuţii simt imediat (din felul cum li se vorbeşte, din modul în care sunt trataţi, din privirile doamnei doctor), că sunt cei mai importanţi din micul univers al încăperii cabinetului, atât de importanți, încât până și răceala metalică a stetoscopului dispare brusc sub ochii mari şi calzi ai purtătoarei acestui instrument care le mângâie de-a dreptul călduţ pielea. Şi parcă nici injecţiile nu mai dor, căci şi durerea se ruşinează să dea ochi cu doctoriţa de copii. Iar îngrijirea plină de afecţiune ce i-o acordă femeia cu costum alb și zâmbet matern, care îl palpează pe toate părţile cu atingeri de catifea, îngrijirea aceasta binefăcătoare şi dulce ca mierea îl face pe orice copil să se simtă în siguranţă, să creadă cu tărie că durerile care l-au adus în acest cabinet lecuitor nu vor mai dura mult, că afecţiunea lui va sfârşi curând, ca prin minune, precum sfârşeşte iarna cea friguroasă la începutul primăverii. 
Relații contractuale cu CAS
Cabinetul oferă consultații contra cost (80 de lei consultația) sau subvenționate de Casa de Asigurări de Sănătate, cu care medicul titular este în relații contractuale. Aici pot primi servicii medicale toți minorii, adică toți copiii şi tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Cazurile tratate sunt diverse – de la afecțiuni ale tractului respirator până la afecțiuni ale aparatului digestiv și genito-urinar. În ultima perioadă au primat infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare. Serviciile medicale efectuate sunt și ele diversificate: aerosoli, aspirare secreții, mici tratamente, PEV. De asemenea, se efectuează analize de laborator, precum și investigații de tip Rx, CT, RMN, ecografii abdominale și de sold – în regim de urgență sau cu programare. Totodată se oferă consultații în vederea vaccinărilor de pe schema obligatorie a Ministerului Sănătății, precum și vaccinări opționale (ROTARIX, VARILIX).
Sfaturi pentru mame
„Puiul de om” este, în termeni medicali, nou-născut (până la 30 de zile), după care devine sugar (până la un an), apoi copil mic, copil mare etc. ”Mamele care au născut recent ar trebui consiliate cu privire la igiena nou-născutului, în legătură cu regimul igieno-dietetic sau cu diverse măsuri de prevenție etc. Regimul alimentar al lăuzei este strict, cu evitarea grăsimilor, prăjelilor, condimentelor. De asemenea, lactatele trebuie evitate sau consumate în cantități cât mai mici, deoarece ele produc  colici bebelușului, din cauza unor substanțe care nu pot fi procesate la nivelul abdomenului acestuia. Nou-născutul nu trebuie să stea la temperaturi ridicate, ci în spații cu 21-22 de grade Celsius, deci nu se face căldură excesivă în camera sa. Mai sunt și excepții. Doar cu 30 de minute înainte și după băița nou-născutului, în camera sa temperatura trebuie să fie ceva mai mare,  de 24-25 de grade. Pentru cădițele care nu au termometru încorporat, apa trebuie să fie călduță, în acest sens putând fi testată cu cotul de către mamă. Copilul trebuie să fie scos la soare din primele zile, dar timpul în care este păstrat în aer liber crește gradual. Nu ai voie să îl ții prea mult afară și, desigur, se evită frigul, vântul, ploaia. Copilul nu se înfofolește, în camera sa fiind, ci se îmbracă lejer, cât mai lejer, cam cum este și părintele îmbrăcat în casă. Recomandată este îmbrăcămintea din bumbac. Se evită lâna și puful, pentru că provoacă alergii (pe unele combinezoane este aplicat puf). Avem mare grijă cu ce spălăm pielea copilașului, în primele săptămâni sunt recomandate produse hipoalergene. Dacă în spital nou-născutul este spălat cu apă distilată, odată ajuns acasă, mama îl spală cu apă normală. Nu trebuie să speli prea des copilul, să-l ții ca pe un bibelou. Nu trebuie să cădem în partea cealaltă, a spălărilor excesive, pentru că nicio extremă nu este bună. Este de ajuns o baie generală pe zi, în perioadele călduroase, iar în anotimpul rece spălăm capul nou-născutului o zi da, o zi nu, dar restul corpului în mod normal, adică zilnic. După ce bebelușul a murdărit pampersul din necesități fiziologice, se spală la funduleț cu apă și săpun, fără a se folosi șervețele umede, deoarece acestea irită. Folosim șervețelele umede doar dacă suntem cu copilul într-un loc unde nu îl putem spăla. Mama trebuie să aibă grijă ca bebelușul să râgâie după ce a mâncat, pentru a elimina gazele, evitându-se astfel apariția colicilor”, ne-a declarat doamna doctor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare