Personajele ce acţionează sfidând legea şi bunul simţ continuă să ne surprindă prin îndrăzneala şi inventivitatea de care dau dovadă. Recent, un cunoscut domn inginer din oraşul nostru, care a deţinut în trecut importante funcţii politice şi de conducere, a fost victima unor astfel de escroci, în timp ce se afla la piaţă. A fost abordat de două cucoane de etnie romă (cei care se vaită că sunt atât de discriminaţi), care i-au arătat într-o sacoşă mare câteva aparate moderne de uz casnic, spunându-i că dacă achiziţionează întreaga marfă, i-o lasă la un preţ modest de o sută de euro. Tentat de oferta irezistibilă, dar neavând suficienţi bani asupra lui, domnul inginer a făcut greşeala de a le invita acasă pentru a achita contravaloarea mărfii. Hoaţele experimentate, înţelese probabil dinainte, l-au însoţit la domiciliu şi au fost atente de unde avea să aducă victima banii. În timp ce una dintre ele îl ţinea de vorbă, cealaltă, sub pretextul că are nevoie la toaletă, a subtilizat suma de aproximativ 50.000 de lei, după care au plecat în mare grabă. Când a observat câmpineanul nostru lipsa banilor, era deja prea târziu pentru a mai face ceva. Din păcate, nici poliţia nu i-a dat mari speranţe cu privire la recuperarea prejudiciului.
De o întâmplare mai tristă a avut parte, în urmă cu ceva vreme, fiul unei distinse doamne, medic pediatru în oraşul nostru. Bărbatul matur, trecut de 40 de ani, a fost coleg cu unul din fiii mei, astfel că am avut mereu o relaţie amicală. Inteligent, manierat, bine educat, se vedea că este de familie bună. A avut nefericirea să-şi piardă fratele mai mic şi tatăl, multă vreme director la o intreprindere mare din oraş. Presimţind că i se apropie sfârşitul, tatăl său, meticulos, şi-a pus în ordine treburile, lăsând în plicuri mai multe sume de bani destinate, aşa cum era scris pe ele, să fie de ajutor familiei în situaţii dificile. Moştenise, împreună cu sora sa, o casă în Timişoara, pe care au vândut-o, iar sora îi lăsase şi partea ei de bani în păstrare. În total erau, după cum a constatat mai târziu poliţia, 70.000 de lei.
Tânărul meu amic a căzut victimă unor şarlatani care acţionează în mediul virtual, după ce a postat pe internet un anunţ matrimonial, în urma căruia spera să-şi găsească sufletul pereche. A primit un răspuns de la Buzău, însoţit de o fotografie care înfăţişa o tânără deosebit de atragătoare. Avea să afle mai târziu că persoana cu care coresponda era o doamnă ce avea în realitate 36 de ani, era mama unui copil şi nu arăta nici pe departe ca persoana din fotografia trimisă.
Profitând de naivitatea lui şi poate şi de faptul că se îndrăgostise, doamna în cauză, Monica Petcu, i-a smuls treptat importante sume de bani, sub diverse pretexte: ba pentru o somptuoasă rochie de mireasă, ba pentru un deces în familie, invocând pierderea tatălui ori sub alte diverse motive. La un moment dat, naivul meu amic i-a înmânat bani chiar şi unei pretinse mătuşi a acesteia. Când lucrurile au început să treneze, câmpineanul nostru a început să fie ameninţat de un bărbat, care s-a prezentat drept procuror militar şi care îl acuza de clonare de conturi bancare. Presat de mama sa, care îl vedea tot mai neliniştit, i-a mărturisit buclucul în care intrase şi au mers împreună la poliţie. Urmarea a fost că doamna doctor s-a trezit ameninţată că va fi victima unui accident rutier.
Escrocii lăsaseră însă destule urme, astfel că situaţia a fost rapid clarificată de autorităţi. După cum aveau să descopere poliţiştii, Monica Petcu nu se afla la prima victimă, înşelând multe persoane sub diferite pretexte: se oferea să găsească servicii, să plaseze la muncă în străinătate sau să rezolve litigii în justiţie. Îşi convingea victimele dând nume de ofiţeri superiori din Poliţie cu care pretindea că are legături. A fost condamnată la doi ani şi opt luni cu suspendare pentru escrocherie şi trafic de influenţă.
Distinsa doamnă doctor a rămas păgubită, şansele de a mai recupera din bani fiind extrem de reduse.
Alin CIUPALĂ