Știri

Descinderi şi percheziţii la Câmpina, după arestarea lui Ion Manea, primarul din Valea Doftanei

Vizat de autorităţi, omul de afaceri basarabean Grigore Şincariuc susţine că nu are nicio legătură cu acest caz:
„Vrem să investim 200 de milioane de euro la Valea Doftanei şi primim numai beţe în roate!”
Pe 13 mai, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova şi poliţişti de la Biroul Antifraudă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie au efectuat percheziţii la Primăria comunei Valea Doftanei şi la domiciliul primarului Ion Manea. Ulterior, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, însă magistraţii Tribunalului Prahova au decis, a doua zi, arestarea preventivă pentru 30 de zile. În perioada 2012-2014, se pare că acesta ar fi favorizat o societate comercială privată, care dezvoltă un proiect pentru construirea unei staţiuni turistice. Acuzaţiile care i s-ar aduce primarului Ion Manea ar fi de abuz în serviciu şi două fapte de instigare la fals intelectual pentru obţinerea de foloase necuvenite. 
Acestea nu au fost însă singurele descinderi din acea zi. S-au făcut percheziţii la alte două locaţii, aparţinând cetăţeanului român de origine basarabeana Grigore Şincariuc, respectiv la locuinţa acestuia din Câmpina şi la sediul firmei sale, Reinvest RQM Brebu. 
În urma celor întâmplate, am vrut să aflăm şi un punct de vedere din partea  lui Grigore Şincariuc, omul de afaceri suspicionat de autorităţi că ar fi fost favorizat de primarul Ion Manea:  
„SC Reinvest RQM SRL este o societate românească în care sunt doi asociaţi, un cetăţean român şi un cetăţean ucrainian. Noi avem un proiect în judeţul Prahova, în comuna Valea Doftanei. L-am pornit din 2007 şi constă în realizarea unui resort turistic, cu o capacitate de 3000 de locuri, investiţia fiind de aproximativ 200 de milioane de euro. Noi credem că o să aibă un efect foarte important şi la nivel naţional, pentru că se vor crea 1500 de locuri de muncă. În 2010, am primit aviz favorabil de la Consiliul Judeţean, iar acum nu pot să prezint actele pentru că toate sunt luate, în urma percheziţiilor. Au luat absolut tot la Ploieşti, la Poliţie. Eu nu eram acasă şi nici la Brebu. Pe strada Plevnei, la domiciliu, era soţia mea, la Brebu, la sediul firmei, era tata. La 6.00 dimineaţa au făcut percheziţii în două locuri odată. Mi-au confiscat toate actele de proprietate ale firmei, toate studiile, calculator, absolut tot ce e legat de firmă şi acum cred că urmează să ne cheme, pentru că au fost şi avocaţii din partea noastră. S-a făcut totul legal, oamenii s-au purtat frumos. Apoi am văzut în presă nişte mizerii cu care nu avem nicio legătură. Bineînţeles, trebuie să zic „mersi” că m-au făcut şi tânăr de 30 de ani, iar eu am 36. Plus de asta, nu sunt rus, sunt român. De ce mă acuză că am legături cu mafia rusă?! Eu de zece ani de zile m-am stabilit în România, am doi copii care sunt născuţi aici, la spitalul din Câmpina, un băiat de 10 ani şi o fetiţă de 5 ani. Nu văd legătura! Sunt român basarabean. Eu am venit la tata, el fiind stabilit de mult la Brebu, mi-a plăcut zona şi ne-am stabilit aici. Sunt cetăţean român şi sunt mândru de asta, sunt prahovean şi vreau să fac în zona asta ceva frumos. 
Nouă judeţul ne-a dat sprijin. Cred însă că problema e aici, local se întâmplă ceva. Avem avizul de la Consiliul Judeţean, avizul de la doamna Iatan, arhitect şef pe judeţ… Aici în zonă nu poţi să obţii nimic, nicio hârtie, nimic, nimic… nici de la actualul primar, nici de la fostul.
Tot timpul am mers pe calea legală, cu număr de înregistrare pentru tot ce am solicitat. Nu avem litigii, nu avem reclamaţii, nu avem datorii la stat ca firmă, nu am avut niciodată probleme de genul acesta. Noi nu am luat nimic, niciun centimetru de teren din localitate, în concesiune, n-am luat nimic de la Primărie. Noi am cumpărat în jur de 150 de hectare numai de la oameni privaţi. Nu ne-a favorizat cu nimic nici fostul, nici actualul primar. Ne tot luptăm să realizăm ceea ce ne-am propus. Cu două săptămâni în urmă, am depus documentaţia ca să obţin autorizaţia pentru a putea trage 9 km de curent, pe investiţia proprie a firmei şi suntem, aşa, legaţi… Când facem un pas, avem beţe în roate, când mai facem un pas, la fel! Investiţia este privată, fără fonduri europene. Eu ştiu că în ţară, la ora actuală, este o problemă, este o criză, într-adevăr, economică şi în plus e o problemă şi cu locurile de muncă în zona noastră, Câmpina, Valea Doftanei, Brebu, împrejurimi. Avem foarte multe întreprinderi care la ora actuală se închid. De aceea  credem că este în beneficiul tuturor ca acest proiect să funcţioneze. În schimb ni se pun numai piedici! Noi, din 2010, am rezervat energie electrică, am plătit 3 miliarde de lei vechi pentru rezervarea acesteia, am montat contorul, s-a făcut lucrarea. Fostul primar ne-a dat autorizaţia să tragem curent până sus şi pe urmă Primăria s-a trezit că nu a avut drum. Ne-au dat autorizaţia pentru un drum forestier, după care a început fostul primar demersurile, fiind necesară o Hotărâre de Guvern pentru ca un drum forestier să treacă în drum comunal. Primarul actual a continuat treaba asta şi a reuşit să transfere drumul prin HG nr.180/2014. Fiind totul în regulă cu drumul, acum am cerut, pentru a doua oară, bineînţeles cu adresă, cu număr de înregistrare, dosar la Primărie, oficial totul, să obţinem autorizaţia ca să tragem curentul, să începem anul acesta organizarea de şantier. Noi am efectuat toate studiile pe teren, pe zonă. Institutul Geologic şi Hidrologic a făcut studiile pentru firma noastră. Oficial, avem tot. Site-ul nostru, www.zanoaga.com, există de trei ani de zile şi avem 1.800.000 de vizitatori deja. E o staţiune care încă nu există, dar vizitatori sunt deja pe site”. 


Întrebat dacă are duşmani sau dacă planurile sale incomodează pe cineva, Grigore Şincariuc a mai declarat: “Eu nu ştiu dacă cineva a vrut să-mi facă rău. Ieri am cumpărat un ziar de la Bucureşti şi am văzut ceva, o problemă cu mafia lemnului… Nu ştiu ce se întâmplă! Poate ei sunt contra! Însă noi, ca să facem un proiect de resort turistic, nu trebuie să defrişăm niciun copac. Noi l-am creat pe un gol alpin, care e împrejmuit cu pădure. Din contră, trebuie să mai plantăm copaci în proiectul nostru. Guvernul se plimbă prin alte ţări, caută investitori privaţi, dar noi ce sprijin avem? Noi suntem aici din 2007, staţiunea trebuia în aceşti ani să fie făcută deja! Am vrut să facem anul acesta organizarea de şantier. Să tragem curentul în sus, să forăm apa şi de la anul să începem construirea primului hotel, pentru o mie de turişti zilnic. Automat s-ar fi creat primele 600 de locuri de muncă. 
Per total, staţiunea o să deţină vreo 11 hoteluri, baze de tratamente, locuri pentru distracţie, hoteluri cu serviciu all-inclusive, vor fi multe agremente pentru copii, pentru bătrâni. Vrem să creem o staţiune în care fiecare membru al familiei, bătrân, copil,  tânăr, să aibă o ocupaţie, să fie mulţumit. Am vrut să aducem nişte branduri bune în zonă. Românul duce bani din ţară în Bulgaria, în Austria, în Turcia, în sensul că preferă să-şi petreacă concediile, vacanţele în străinătate. Momentan, în România au rămas doar două domenii care mai pot fi dezvoltate: agricultura şi turismul. Industria a dispărut treptat din zona noastră şi vedem ce se întâmplă, oamenii nu mai au de lucru. 
Simt că am ajuns la limita răbdării, după opt ani de zile de în care m-am zbătut să fac ceva durabil! Nu am furat nici terenul, că e al nostru, cumpărat, nu furăm nici hotelurile care vor fi construite, acestea vor rămâne pentru România şi cu toate astea suntem hărţuiţi în felul acesta. Sunt multe exemple de investitori care vin, stau un an, doi în ţară şi apoi pleacă. Şi Guvernul zice: haideţi să aducem, să chemăm pe cineva! Noi suntem aici, dar nu suntem lăsaţi să ne dezvoltăm. Vrem să investim 200 de milioane de euro la Valea Doftanei şi primim numai beţe în roate! Dacă rezultatul ar fi pozitiv, eu mâine aş începe treaba. Am depus dosarul pentru autorizaţie cu două săptămâni în urmă. Avem număr de înregistrare, avem proiectul depus la Primnărie, avem absolut tot. Toţi banii alocaţi sunt din buzunarele noastre, sunt bani privaţi.
De 10 ani de zile stau aici în zonă, cred că mă cunoaşte multă lume. Ca persoană fizică am ajutat în comuna Brebu, am susţinut şi fotbalul, am fost la case de copii orfani, am sprijinit tot timpul, pentru că îmi place zona, îmi plac oamenii, natura, dar nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă!  Este important ca lumea să ştie cine suntem şi ce vrem să facem. Noi nu cerem nimic de la nimeni, nu am venit cu propuneri ilegale, vrem doar să pornim proiectul să creem locuri de muncă, să ne facem treaba”.
Dincolo de toate aceste percheziţii, arestări şi declaraţii va rămâne valabil doar verdictul justiţiei, care mai devreme sau mai târziu va scoate adevărul la lumină.
Andreea Ştefan

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare