Știri

De Ziua Mondială a Cărţii, Biblioteca Municipală a organizat o interesantă triadă:

  • Bibliotecile şi viitorul lecturii
  • 10 ani de Revista Nouă
  • Cartea Anului 2012
Sub patronajul Comisiei de cultură a Consiliului Local şi al Primăriei Câmpina, împreună cu Biblioteca Municipală “Dr. C.I. Istrati”, marţi, 23 aprilie, în sala “George Hanibal Văleanu” a Casei Tineretului, a avut loc o amplă reuniune literară cu tema: “Ziua Mondială a Cărţii şi a drepturilor de autor”.
Activitatea, deschisă de d-na Liliana Ene, directoarea Bibliotecii Municipale, a debutat cu un scurt istoric al zilelor mondiale ale cărţii şi ale bibliotecii, urmat de prezentarea oficialităţilor: primar Horia Tiseanu, consilier judeţean Jenica Tabacu, consilierii locali Florin Frăţilă şi Marian Dulă, criticii literari Radu Voinescu şi Vasile Spiridon.
 Invitat de onoare, dl. Ion Tomescu a citit un mesaj din partea Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi a Editurilor din România: “La noi, cultura scrisă este într-o criză profundă. În multe localităţi au dispărut librăriile”.
În prima parte a manifestării, o serie de elevi ai şcolilor câmpinene au susţinut eseuri, având ca temă: “Bibliotecile şi viitorul lecturii, între tipar şi computer”. Dintre aceştia, menţionăm pe: Andreea Roşca (cls. a VI-a, Şcoala Al.I. Cuza, coordonator prof. Diana Marinache), Cătălina Simaciu (Şcoala Şotrile, prof. Maria Dobrescu), Alexandra Popa (cls. a XI-a), Ana Ciobotaru (cls. a XII-a), Andra Postelnicu (cls. a XI-a) şi Teodor Mihai (cls. a IX-a), toţi de la Colegiul Naţional N. Grigorescu, coordonator prof. Gabriela Cristina Dinu. Elevii şi îndrumătorii lor au primit diplome de onoare. Au fost distinşi, de asemenea, elevii: Andreea Slujitoru, Tania Brezeanu, Ştefan Jugănaru (de la Colegiul Naţional N. Grigorescu), precum şi publiciştii Ştefan Al. Saşa şi Cristina Milu.
Tot în cadrul temei amintite, criticii literari, prof. univ. dr. Vasile Spiridon şi dr. Radu Voinescu şi-au exprimat opiniile asupra subiectului abordat şi asupra cărţilor înscrise în concurs.
Cu evidentă satisfacţie şi cu justificată mândrie, scriitorul Florin Dochia a anunţat aniversarea celor 10 ani cu “Revista Nouă”: “Este o revistă importantă, nu numai pentru câmpineni, ci şi pentru o zonă importantă din întreaga ţară. «Revista Nouă» este o oglindă a mişcării culturale de la Câmpina”.
Aşteptată cu deosebit interes, decernarea premiilor “Cartea Anului 2012” a fost însoţită de scurte, dar concrete aprecieri, atât din partea prezentatorilor, cât şi din partea autorilor.
Primarul Horia Tiseanu – “Felicitări organizatorilor, în special d-nei Liliana Ene, felicitări autorilor pentru cărţile lor valoroase, cât şi elevilor pentru frumoasele eseuri”) – a acordat Premiul “Opera Omnia” d-lui prof. dr. Constantin Trandafir, pentru consecvenţa şi profunzimea cu care întreaga sa operă a marcat respectul faţă de criteriul axiologic în literatura română. Mulţumind pentru distincţie, dl. Trandafir a menţionat: “Cartea este forma supremă a culturii (…). La Câmpina este un fenomen deosebit, numai în anul 2012 s-au înscris 14 cărţi valoroase”.
Premiul de Excelenţă i-a revenit prof. dr. Christian Crăciun, pentru viziunea şi echilibrul cu care încadrează valorile româneşti în context universal. “Când se renunţă la scrisul de mână – a precizat dl. Crăciun -, se pierde o serie de funcţii importante (…). Aceşti tineri vor apărea şi în viitor”.
Apreciind calităţile deosebite ale volumelor autorilor câmpineni, realizate în anul trecut, precum şi a eseurilor diferiţilor elevi, consilierul Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de cultură a Consiliului Local, a înmânat distincţiile: Premiul pentru debut în poezie – d-nei Maria Dobrescu, pentru cartea “Mireasa de sare”, pentru nota personală a timbrului liric în care transpune interogaţiile fiinţei în faţa realităţii; Premiul la secţiunea proză – a revenit d-lui Iulian Moreanu, cartea “Cerbul însetat”, pentru concentrarea şi autenticitatea stilului, pentru vivacitatea cu care redă situaţii şi personaje; Premiul la secţiunea critică literară – prof. dr. Cristina Gabriela Dinu, cartea “Radu Tudoran între biografie şi destin”, pentru efortul de a readuce în atenţie un autor a cărui literatură a reprezentat un reper pentru câteva generaţii de tineri cititori.
Următoarele două premii au fost acordate de consilierul local Marian Dulă. Astfel, Premiul la secţiunea eseu a fost acordat d-lui Florin Dochia, cartea “Prins în lumea cuvintelor. Cărţi, opinii, întâmplări” (vo. I) – pentru calitatea înaltă şi rafinată a documentării şi pentru anvergura discursului cultural şi Premiul la secţiunea etnografie/ folcloristică, d-lui Gherasim Rusu Togan, cartea “Tinereţea, cătănia, războiul” – pentru profesionalismul şi emoţia pe care le-a proiectat asupra demersului de cercetare etno-folclorică.
Premiul final al concursului Cartea Anului 2012, la secţiunea “Publicistică”, a fost decernat jurnalistului Florin Frăţilă, cu cartea “Rămân să disper printre ai mei. Jurnal de ziarist incomod” – pentru civismul angajat şi curajos al opiniilor. Autorul a precizat că volumul amintit s-a realizat cu sprijinul sponsorizărilor particulare.
Fotografiile de grup ale premianţilor, ale comisiei de jurizare, însoţite de câteva acorduri la pian ale maestrului Serghie Bucur, au încheiat o reuşită întâlnire literar-artistică. 
Theodor MARINESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare