Știri

De la Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, clasa XI-F, Miruna Bara – laureată a Olimpiadei Naţionale de Limba Engleză

Continuăm serialul prin care ne propunem să-i popularizăm pe unii dintre cei mai buni elevi ai Câmpinei, pe cei care, în anul 2012, s-au calificat pentru faza pe ţară la una dintre olimpiadele şcolare. Astăzi, vă prezentăm un interviu realizat cu Miruna Bara, elevă în clasa a XI-a F la Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, câştigătoare a premiului I la Olimpiada Naţională de Limba Engleză din 2012.
Reporter: Ce vârstă ai şi ce performanţe şcolare ai obţinut până în prezent?
Miruna Bara: Am 17 ani şi, până în prezent, am participat la olimpiade şi concursuri şcolare de limba romană, engleză şi franceză. Am ajuns de mai multe ori până la fazele judeţene ale acestor olimpiade, luând premii sau menţiuni, dar cea mai mare realizare a fost în clasa a X-a, atunci când am ajuns la faza naţională a olimpiadei de limba engleză, unde am luat premiul I.
Rep.: Când şi cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru engleză? Visezi să faci o carieră în acest domeniu?
M.B.:  Nu ştiu dacă este vorba despre o pasiune pentru engleză, cât despre o înclinaţie spre această limbă. M-am familiarizat cu engleza de pe la vârsta de 10-11 ani. Am început să citesc cărţi în limba engleză (unul dintre hobby-urile mele preferate), şi cred că datorită acestor cărti am început să iubesc şi această limbă, odată cu literatura engleză. Momentan, sunt foarte nehotărâtă în legătură cu ce carieră mi-aş dori să urmez, dar nu ţin neapărat să lucrez în acest domeniu. Mă pasionează mai mult psihologia.
Rep.: Crezi că germana – ca limbă a tehnicii, sau franceza – ca limbă a diplomaţiei, ar putea ajunge vreodată din urmă popularitatea englezei, cea mai vorbită limbă de pe glob?
M.B.: Desi chineza pare să fie cea mai vorbită limbă de pe glob (1,4 miliarde de locuitori reprezentând doar populaţia Chinei), consider că engleza este mai importantă, fiind o limbă mult mai des folosită decât chineza, în mult mai multe domenii şi în mult mai multe zone din lume, în ciuda numărului mare de chinezi. Cred că, în viitor, germana are şanse să se apropie de popularitatea englezei, însă nu ştiu dacă o va depăşi vreodată în importanţă. Ambele sunt limbi esenţiale în domeniul afacerilor. Cât despre franceză, o văd mai mult ca pe o limbă literară, melodioasa, dar nu foarte practică.
Rep: Se zice că engleza este limba cu cele mai scurte cuvinte din lume. Se mai spune şi că este cea mai melodioasă limbă, datorită faptului că are în pronunţarea multor cuvinte  sunetul ş, specific şoaptelor.
M.B.: Engleza nu este o limbă foarte complicată, în structura ei gramaticală. Are un alfabet simplu, plurale simple şi clare, cuvinte scurte care nu îşi schimbă forma, verbe care au o structură limpede. Dar asta nu înseamnă că nu are şi cuvinte dificile, lungi, care pot crea dificultăţi. Mi se pare o limbă mai mult tehnică decât melodioasă. De aceea este probabil cea mai importantă din punct de vedere al comunicării în afaceri.
Rep: Câte ore pe săptămână le dedici limbii engleze?
M.B.: Dedic studiului limbii engleze aproximativ  8-10 ore pe săptămână (cea mai mare parte din aceste ore  însemnând lectură). Timpul acesta variază totuşi.
Rep.: Părinţii te încurajează în toate sacrificiile tale aduse pe altarul limbii engleze?
M.B.: Părinţii mei mă încurajează în tot ce vreau să fac, dar nu mă “împing” spre nimic. Sunt liberă să aleg ce vreau să studiez şi, probabil, asta m-a făcut să iubesc engleza, nu să o privesc ca pe o obligaţie.
Rep.: Cum s-a desfăşurat Olimpiada Naţională de Limba Engleză la care ai participat?
M.B.: Olimpiada Naţională de Limba Engleză de anul trecut a avut loc la Râmnicu Vâlcea. Am fost cazată la Grupul Şcolar Oltchim. În prima zi, a avut loc o ceremonie de primire, în care ni s-au oferit detalii despre desfăşurarea olimpiadei. Am fost împărţiţi în mai multe grupe şi pentru fiecare grupă exista un elev din Râmnicu Valcea care avea sarcina de a ne ajuta să ne «descurcăm» prin oraş. S-a organizat şi o excursie la Salina Ocnele Mari, la care însă eu nu am participat. Cât despre desfăşurarea probelor, totul a fost bine organizat şi acestea au decurs fără probleme.
Rep.: Cum te vezi peste 20 de ani?
M.B.: Nu pot să îmi imaginez ce voi face peste 20 de ani, dar sper că orice carieră aş avea, aceasta să fie una care să mă pasioneze şi să mă menţină interesată constant. Din punct de vedere familial, nu mă pot vizualiza peste 20 de ani, pentru că, momentan, nu mă pot gândi la căsătorie sau copii. Dar sper să duc o viaţă plină de împliniri şi lipsită de monotonie. A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare