Știri

De la Centenar la… „ Şi se făcu întuneric”

  • Vineri, 13 aprilie, au avut loc în oraşul nostru două manifestări culturale interesante, care merită menţionate. La invitaţia Liceului Energetic şi la iniţiativa unui inimos grup format din profesoarele Eugenia Ghiţă şi Adriana Pîrvu Burloiu şi bibliotecar Silviana Mocanu, care activează la această unitate de învăţământ, istoricul Codruţ Constantinescu a expus prezentarea „Din mărturiile participanţilor şi contemporanilor la facerea României Mari”, în cadrul manifestărilor organizate de această instituţie cu ocazia Centenarului României Mari (1918-2018).  

Codruţ Constantinescu le-a prezentat liceenilor atât informaţii de context istoric, privind constituirea României Mari (bombardarea Bucureştiului, intrarea trupelor române în Transilvania, dezastrul de la Turtucaia, războiul din aer, luptele din 1917, prăbuşirea frontului rusesc, Pacea de la Bucureşti din 1918, triumfala intrare în Capitală a perechii regale din 1 decembrie 1918 etc.), cât şi experienţele personale ale câtorva contemporani mai puţin cunoscuţi de publicul de astăzi, care şi-au descris experienţele tulburătoare din perioada 1916-1918 în cărţi de memorii fascinante, editate sau reeditate în ultimii ani. Printre aceştia se numără Vasile Cancicov, Constanin Bacalbaşa, Grigore Procopiu, Marcel Fontaine, George Topîrceanu, ambasadorul Franţei, aliata României, la Bucureşti şi apoi Iaşi, contele de Saint-Aulaire, Ethel Greening Pantazzi sau chirurgul american J. Breckinridge Bayne. 
La finalul prezentării, Codruţ Constantinescu a oferit informaţii şi despre contribuţia judeţului Prahova la Războiul de Reîntregire, de la incendierea industriei petrolifere prahovene din toamna lui 1916, pentru a nu cădea în mâinile germanilor, până la vizitele mareşalului Macknesen şi a ultimului împărat german, Wilhelm al II-lea la Câmpina, distrugerea casei lui Grigorescu şi transformarea palatului lui Hasdeu în grajd pentru caii armatei germane. Poate că astfel de evenimente ar trebui reproduse la toate liceele din Câmpina, în speranţa că informaţia istorică brută ce le este predată elevilor de-a lungul orelor de istorie să fie îmbogăţită de experienţele unor oameni care au asistat şi chiar contribuit la Marea Unire din 1918.
  • În aceeaşi zi, de la ora 18.00, scriitorul de origine câmpineană Ciprian Măceşaru şi-a lansat pentru prima oară în oraşul nostru, în care a copilărit şi a trăit o parte din tinereţe, ultima sa carte,  „Şi se făcu întuneric” (Editura Next Page, 2018), în cadrul celei de-a doua ediţii a Seratelor Culturale Elstar, găzduită de către librăria cu acelaşi nume, în generosul şi cochetul spaţiu amenajat.  

Ciprian Măceşaru, încadrat de doi buni prieteni: Ştefan Ene şi Codruţ Constantinescu
În cartea sa, Ciprian Măceşaru  reuneşte mai multe nuvele dinamice, actuale şi pline de savoare, în care personajele principale caută ieşirea din situaţii aparent imposibile şi din care fiorul erotic este departe de a fi evacuat. Codruţ Constantinescu a prezentat şi celelalte cărţi scrise de Ciprian Măceşaru, care pe lângă faptul că este scriitor şi poet este şi artist  (muzician, grafician etc.), afirmând că stilul său narativ contondent şi plin de umor îi aduce aminte de cel al lui Sorin Stoica, un alt scriitor cu origini prahovene, născut la Băneşti, elev al Liceului „Nicolae Grigorescu”, cu care, de altfel, Ciprian Măceşaru a şi fost prieten. Se pare că revenirea acasă, şi din punct de vedere cultural, i-a priit lui Ciprian Măceşaru, acesta mărturisind audienţei că deja lucrează la o carte care are fundal câmpinean şi personaje locale, din tinereţea sa, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne facă să sperăm că volumul va fi lansat şi la Câmpina, eventual în faţa unei audienţe mult mai numeroase. 
La finalul evenimentului, Codruţ Constantinescu a menţionat o altă veste îmbucurătoare pentru generaţia de scriitori câmpineni născută în anii ’70, anume faptul că romanul „Câinele iubirii”, semnat de Sebastian Sifft, un alt scriitor născut şi crescut în Câmpina, a apărut recent la prestigioasa editură Humanitas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare