Știri

De ce au murit caraşii din Lacul Bisericii?

La jumătatea lunii august, în perioada de caniculă, au fost văzuţi plutind pe apa Lacului Bisericii mai mulţi peşti morţi. Reprezentaţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – filiala Câmpina, împreună cu responsabilii de mediu din cadrul Primăriei, au prelevat probe pentru a fi analizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) şi Sistemul de Gospodărirea Apelor Române Prahova.
Spre sfârşitul lunii august, directorul DSV Prahova, Mihai Terecoasă, afirma în unele publicaţii prahovene că peştii nu au fost otrăviţi, aşa cum reieşea din rezultatele analizelor de apă de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate din Bucureşti. Cu toate acestea, Mihai Terecoasă părea că găsise un ţap ispăşitor pentru peştii morţi.
„În urma regularizării acelui lac, în sensul că de jur-împrejur au fost turnate nişte ziduri de beton, care au intrat trei metri şi în lac, temperaturile foarte mari din ultima perioadă au determinat creşterea temperaturilor la apă. În momentul în care am recoltat probe dintr-o zonă în care era cât de cât umbră, apa avea 27 de grade Celsius la suprafaţă. Ieri am luat din nou temperatura şi am constatat că la doi metri adâncime erau 26 de grade Celsius” – afirma atunci Mihai Terecoasă.
Dorind să aflăm cât de pertinente sunt afirmaţiile directorului DSV ne-am adresat edilului municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, care ne-a declarat: „Domnul Terecoasă cred că a greşit, pentru că nu cred că a făcut vreun studiu în urma căruia să constate că din cauza acelor pereţi din beton – care reprezintă, de fapt, o consolidare a malurilor cu salteluţe din beton (termenul utilizat de proiectant) – ar fi crescut temperatura şi ar fi murit nişte peşti. Creşterea temperaturii apei s-a datorat caniculei, a plouat foarte puţin, izvoarele lacului au avut debite mult mai mici şi e normal că volumul apei a fost mai mic, supraîncălzindu-se. E vorba doar de caras, care a avut de suferit, fiind mai sensibil. Restul speciilor de peşti nu a avut de suferit. Eu nu vreau să creez un dialog sau un litigiu verbal prin presă, între mine şi domnul Terecoasă. Am înţeles că a fost pe la primărie, a vorbit cu responsabilul de mediu de la ADPP, au fost pe teren, au constatat ce-au putut să constate. Nu cred că până acum şi-a spus vreun specialist cuvântul, aşa că nici domnul Terecoasă nu cred că este specialist în creşterea peştilor. Până când un specialist în creşterea peştilor nu-şi dă cu părerea, noi facem doar supoziţii. Şi în alţi ani – şi puteţi să-i întrebaţi pe cei care pescuiesc sau locuiesc pe marginea lacului – în perioadele de secetă prelungită, când au fost călduri foarte mari, s-a întâmplat să mai moară peşti aşa cum se întâmplă şi în Deltă sau chiar la Marea Neagră. Cred că este un fenomen normal şi nedorit, bineînţeles. Am văzut scris în presă că ar trebui să micşorăm acele suprafeţe de beton. Deja este o lucrare foarte mare, nu ştiu cine ar cheltui bani pe ea, plus că ar trebui şi o justificare pentru aşa ceva. Chiar nu înţeleg! În legătură cu contaminarea, pentru că s-a presupus şi aşa ceva legat de apa lacului, noi acum doi ani am făcut o canalizare în jurul lacului şi am preluat toate gospodăriile ca şi canalizare menajeră, dinspre strada Bobâlna. Nicio gospodărie nu mai deversează produse menajere în lac, aşa că nu văd cum ar fi putut să fie contaminat lacul.”
Cerând şi părerea lui Mugurel Drăgănescu şeful Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – Filiala Câmpina, cu privire la aceste aspecte legate de specia de peşte afectată, acesta a precizat: „Într-adevăr, carasul este o specie de peşte care este foarte sensibilă la apa caldă şi la lipsa de oxigen. Nu au fost mai mult de 30-40 de kg, vorbind de peşte, sub greutatea de 150 de grame, asta însemnând, cu aproximaţie, vreo 3-400 de peşti. Adică nişte peşti cât palma. Apa a fost destul de caldă din cauza caniculei, probabil că s-a încălzit şi în adâncime, iar carasul, cum spuneam, este foarte sensibil. Au fost şi alte lacuri în ţară, la alţi colegi de ai mei din asociaţiile de vânătoare şi pescuit, unde au murit foarte mulţi peşti. De la DSP am primit doar rezultate verbale şi parţiale, am primit atât de la DSV, cât şi de la Gospodărirea Apelor Române, care ne-au spus că apa este bună, nu are niciun fel de probleme. În ceea ce priveşte peştele, s-ar părea că există o anumită bacterie care este activată tocmai de încălzirea apei.”  
 
Carmen NEGREU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare