Este practic imposibil să ai un singur pașaport și două cetățenii, s-ar putea spune, la prima vedere a cuvintelor. Așa este… la prima vedere. Dar după ce vom nuanța și dezambiguiza un pic lucrurile, o să vedeți că se poate și chestia asta. Totul este să te numești Dan Ștefan Chițu, ca lucrurile să devină posibile în acest sens. Vorbim despre Dan Ștefan Chițu, actualul om de afaceri și de succes (patronul Hotelului Muntenia din Câmpina), fostul sportiv de performanță și de neuitat (maestru emerit al sportului la motociclism, maestru al sportului la bob, campion național, balcanic și european la cele două discipline sportive), dar și fostul om de sport dedicat total fotbalului (mulți ani, patronul echipei de fotbal Poiana Câmpina și membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal). Dan Ștefan Chițu este un personaj foarte cunoscut în municipiul Câmpina, dar și în orașul Breaza, localitate în care s-a născut și unde locuiește și în prezent. Pentru a-i cinsti bogata și valoroasa activitate dăruită sportului de performanță, în anul 2002, Consiliul Local Câmpina l-a declarat cetățean de onoare. Același lucru l-a făcut și Consiliului Local Breaza, pe 30 martie 2017, la propunerea primarului Gheorghe Richea, un edil în care mulți brezeni își pun toate speranțele de modernizare a urbei lor, un edil câștigător neașteptat al Primăriei Breaza în 2016, dar care va avea un mandat dificil, cu multe probleme de rezolvat. Astfel, românul Dan Ștefan Chițu a ajuns să aibă astăzi un singur pașaport, cel de România (țară pe care declară că o iubește și că nu va putea s-o părăsească niciodată), dar și două cetățenii (de onoare, oferite de către conducerile orașelor Câmpina și Breaza).
Vineri, într-un cadru festiv, primarul brezean i-a oferit lui Dan Chițu, titlul de „Cetățean de onoare al orașului Breaza”. Evenimentul a fost organizat în sala de festivități a clădirii care găzduiește Primăria, dar și Poliția orașului Breaza. Au fost prezente peste 100 de persoane: consilieri locali, foști sportivi și oameni din sport care au colaborat cu Chițu, actuali sportivi ai CSO Breaza (club finanțat de administrația publică locală), dar și mulți părinți, aceștia din urmă aducându-și copiii cu ei, pentru a-l vedea pe cel pe care orice copil care dorește să practice un sport de performanță l-ar putea avea ca model. Un preșcolar de numai un an, adus de mama sa, chiar a marcat aprobativ cu gânguielile sale alocuțiunea primarului, prin care acesta sublinia că proaspătul cetățean de onoare al urbei brezene poate fi considerat cel mai bun exemplu pentru toți copiii care vor să se realizeze prin sport. ”Mă bucur să văd azi sala aceasta aproape plină, cu mulți copii în ea, copiii de azi ce vor deveni viitorii mari sportivi de mâine. Sportul trebuie să fie o lecție pentru toți. Sportul înseamnă satisfacții, dar și multă muncă, multe lovituri, înseamnă sudoare și sânge și lacrimi. Sportul te echilibrează și îți deschide multe perspective în viață, chiar și în lumea afacerilor. Nu e ușor să fii sportiv adevărat, dar merită să te sacrifici pentru a atinge acest țel. Dacă îl dorești cu adevărat. De aceea am ținut foarte mult să îl avem printre noi pe cel pe care ni-l dorim cetățean de onoare al orașului nostru. Pe Dan Ștefan Chițu, un mare om de sport, dar și un om de afaceri de succes, un exemplu pentru noi toți”, le-a spus Gheorghe Richea celor prezenți. După ce a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Breaza, onorabilul Dan Chițu a mulțumit pentru onoarea ce i s-a acordat, încurajându-i totodată pe tinerii sportivi din sală să continue pe calea sportului: „Breaza a avut întotdeauna sportivi de performanță, care au însemnat ceva în sport. Mă bucur că sunteți atât de mulți copii care faceți sport și îi felicit pe părinții voștri că vă îndrumă și vă susțin financiar pe acest drum greu, dar frumos. Vă mulțumesc tuturor pentru acest titlu, dar vă mulțumesc mai ales pentru că sprijiniți activitatea sportivă din acest oraș.„ Câmpina are o duzină de cetățeni de onoare, spre deosebire de Breaza, care nu are decât trei: Mircea Lucescu, Constantin Anghelache și Dan Ștefan Chițu.
Dan Ştefan Chiţu s-a născut la Breaza și este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 1991, este administrator al societăţii Carpatin, care deţine Hotelul Muntenia din Câmpina. A cochetat în tinerețe cu mai multe sporturi: fotbalul, ciclismul și motocrosul, acesta din urmă fiind primul sport căruia i se va dedica, mulți ani, cu o pasiune devoratoare. Ulterior, în paralel cu motociclismul, va face o frumoasă carieră și în bob, al doilea sport de performanță îmbrățișat de Chițu cu o fierbinte dăruire. Astfel, Dan Chițu a intrat în clubul select și exclusivist al celor care au performat la nivel înalt în mai multe sporturi. De altfel, pentru eforturile și talentul său de excepție, el a fost recompensat de către conducătorii sportului românesc cu titlurile de maestru emerit al sportului la motociclism și maestru al sportului la bob.
A început motocrosul de performanță la clubul Poiana Câmpina, în anul 1962. Doi ani mai târziu, în 1964, a fost transferat la Clubul Sportiv al Armatei, Steaua Bucureşti, unde a activat până în anul 1975, când a revenit la clubul Poiana Câmpina. Aici a continuat ca sportiv şi antrenor al secţiei motociclism. A fost declarat cel mai bun sportiv al României, la motociclism, în anii 1971,1972 şi 1973. A câștigat 7 titluri de campion naţional, 5 titluri de campion balcanic (două la individual şi trei cu echipa), a participat la Cupa Mondială, în perioada 1970-1972, câştigând Marele Premiu al Spaniei de la Barcelona, din 1970, o mare performanţă a motocrosului est-european la momentul respectiv. De asemenea, a câştigat două ediţii ale Cupei Prietenia, în anii 1971 şi 1973, o competiţie extrem de puternică la nivel european, la care participau și sportivi din Asia și America Centrală. În perioada 1982-1989, a fost antrenorul echipei naţionale de motocros a României, cu care a participat la numeroase competiţii internaţionale. Din 1975, a început să practice şi bobul de performanță, ca pilot, fiind foarte bun prieten cu Ion Panţuru, marele nostru campion de bob, medaliat cu bronz în proba de bob 2 persoane la Jocurile Olimpice de la Grenoble, din anul 1968. Dan Chițu a fost campion naţional la bob 2 persoane şi vicecampion naţional la bob 4 persoane. De asemenea, o mare performanţă în bob a fost câştigarea competiţiei internaţionale Trofeul „Carpaţi”, la Sinaia, în 1978, în echipă cu prietenul său, Gheorghe Lixandru, un decatlonist de mare valoare.
Adrian BRAD