Știri

Cuvântul care înţeapă

Jurnal de campanie
27 octombrie. Continuă sarabanda arestărilor televizate. Fiul lui Viorel Hrebenciuc, sforarul PSD-ist, a ajuns după gratii. Ce mizerie, să îţi împlici copilul în acte de corupţie! Andrei, odrasla, a fost reţinut de procurori în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Zeci de mii de hectare de pădure ar fi urmat să ajungă în posesia familiei hrebenciucului, printr-un off-shore înregistrat pe numele tânărului “afacerist”. Băiat capabil, ai zice, din moment ce la doar 30 de ani este deja lector universitar cu vechime la Academia de Studii Economice Bucureşti. Başca membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova şi al Biofarm, unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente.
Baronul decăzut al PNL, Relu Fenechiu, munceşte asiduu într-o celulă din Penitenciarul Iaşi la o lucrare ştiinţifică în domeniul hidrocentralelor. Să fie vreo legătură cu dosarul “Transformatorul”, în urma căruia a primit mulţi ani de puşcărie?
Ucrainienii şi-au ales Parlamentul. Darth Vader şi-a făcut campanie pe străzile de Kiev. Sub hainele eroului din “Războiul stelelor” a stat ascuns un activist al Partidului Internetului din Ucraina, formaţiune politică admisă în alegeri. Lumea o ia razna! 
Citesc o scrisoare a unui cetăţean indignat, trimisă la un cotidian central. “Într-o dimineaţă, la ora 8.15, stăteam la coadă la un ghişeu al unui oficiu poştal din sectorul 3. Coada mergea foarte greu. Mi-a venit rândul la 8.35. Am întins avizul funcţionarei şi am observat pe birou, mai la dreapta, dar la vedere, un teanc de flyere colorate. Am citit: «Traian Băsescu îl susţine şi îl votează pe Klaus Iohannis». În josul fluturaşului: «Ai grijă ce votezi! Cine a tăiat o dată pensiile le va tăia din nou!» Am apucat un fluturaş, l-am întors şi am citit: «Klaus Iohannis vrea să-ţi taie pensia!» Am deschis paginile de mijloc şi un titlu cu roşu a ţâşnit: «Doar Ponta protejează pensiile!» Şi trei poze aruncate pe pliantul publicitar, Ponta cu nişte pensionari şi ţărani. Penibil Ponta. Cu siguranţă că audienţa pe care o obţine cu aceşti fluturaşi mincinoşi plasaţi strategic la un ghişeu al Poştei Române şi toleraţi la prima oră a dimineţii de angajaţii companiei, este mult mai mare decât audienţa unui interviu la Antena 3 sau România TV. Poşta Română a servit destul interese politice. I-a ajutat pe mulţi aventurieri să facă averi şi a stat «poştă» la mulţi «poştaşi». Ultimul este Victor Ponta”.


Werner crede în continuare într-o atitudine civilizată de campanie electorală. Adversarii îl toacă zilnic pe temele “traficul de copii”, a celor şase case şi a eventualei incompatibilităţi, iar el le răspunde că educaţia şi felul său de a fi nu îl lasă să folosească aceeaşi monedă, preferând să se poarte civilizat şi să discute pe teme şi argumente reale, chiar dacă asta ar putea fi o greşeală de strategie electorală. Cred că publicistul A. Halpert are dreptate când enumeră o sumedenie de motive pentru care neamţul “nu ar trebui votat”: “Pentru că Iohannis NU dansează cu țigăncile la „Cireșica”. NU bea șprițuri cu Gigi Becali. NU are rude apropiate care să se încuscrească cu clanurile țigănești. NU face glume mai mult sau mai puțin deocheate. NU se ia în gură cu presa. NU știe câte cuburi de gheață fac scotch-ul perfect! NU are dosare suspendate pe bază de imunitate. Cum să devină președinte?! Pentru că Iohannis NU a plagiat. NU și-a șters doctoratul din CV. NU are legături dubioase cu SIE. NU a avut o carieră profesională într-o ascensiune suspect de rapidă. NU și-a lăsat nevasta gravidă ca să se însoare cu alta, fiica unui mare ștab de partid. NU joacă baschet. NU pilotează mașinuțe. NU are amici intimi proprietari de televiziuni îmbogățiți din afaceri cu statul. Cum să devină președinte?!  (…) În plus, e evident că omul NU e șmecher, în sensul „bun” – românesc, așa cum ne place nouă. NU are simțul umorului. NU are replica acidă la el, ca mai toți politicienii de pe Dâmbovița. NU se ia în gură cu nimeni. NU jignește. NU înjură. NU promite mai nimic. Când vorbește, NU ne stârnește, NU ne revoltă, NU ne înflăcărează. NU e în stare de un sănătos și autohton „ba pe-a mă-tii!”. Cum să devină președinte?! Păi nouă NU ne place o Românie normală! Nouă ne plac efervescența, scandalul, circul, șmecheria, „descurcărismul”, focurile de artificii, exprimările spumoase, ăia care „o zic”… Deci NU avem cum să votăm Klaus Iohannis!”
La Câmpina au apărut sute de imagini de candidat atârnate/ lipite prin toate zonele vizibile. De zeci de ori mai multe decât toate celelalte la un loc sunt cele albe, cu motive populare. Accesul la resursele financiare îşi spune cuvântul. În rest, o seamă de activişti umblă cu detergenţi din poartă în poartă. Dero, săpun Cheia şi tix vor să ne ajute să spălăm imaginea guvernanţilor şi a parlamentarilor.
Florin FRĂŢILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare