Știri

Cuvântul care înţeapă

Jurnal de campanie

20 octombrie. Baroni, prinţi, magistraţi, foşti miniştri, şefi de cabinete prezidenţiale şi guvernamentale, oameni de afaceri şi din structurile serviciilor secrete, toţi anchetaţi, la pachet, pentru acte de corupţie. Un analist politic zice că “se curăţă puntea portavionului”. Mă întreb de ce tocmai acum, după 25 de ani, într-un an electoral?
Răspunsul l-am putea găsi în situaţia geopolitică delicată, în pericolul expansiunii ruseşti şi în intervenţia tot mai accentuată a americanilor. Jandarmul mondial a înţeles că nu suntem capabili să facem ordine în propria ţară. Pe lângă interesele geostrategice şi militare apar şi cele economice, deloc de neglijat pentru americani. Parteneriatul strategic româno-american ne poate salva, dar cu o condiţie: să ştim să ne jucăm cartea, lucru greu de înfăptuit, în lipsa unor adevăraţi oameni de stat.

Magistraţi reţinuţi în dosarul retrocedărilor ilegale către prinţi şi strănepoţi de boieri. Anchetă în dosarul căreia liderii PSD Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu şi Ioan Adam sunt urmăriţi penal pentru corupţie. Au pus umărul la retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure. DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii pentru cei trei PSD-işti. Aleşii neamului încă se mai gândesc. Nume grele, implicaţii adânci. În schimb, Camera Deputaţilor a decis foarte rapid ridicarea imunităţii pentru fostul ministru al comunicaţiilor, Valerian Vreme (parlamentar în opoziţie), cercetat penal în dosarul Microsoft. În acelaşi dosar, anchetatorii au cerut ridicarea imunităţii parlamentare şi în cazul Ecaterinei Andronescu şi al lui Şerban Mihăilescu, senatori suspectaţi de corupţie. Senatul a intrat în vacanţă electorală. Făţărnicia atinge cote de neimaginat.
Campania pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale a trecut de jumătatea drumului. Werner şi Viorel au toate şansele să ajungă în finală. Măcinat de încrengăturile şi corupţia din propriul partid, Viorel pare să fi ajuns la cota maximă de popularitate, destul de fragilă pentru o victorie fără dubii. De partea cealaltă, fără experienţă politică la vârf, Werner mărşăluieşte ca un mecanism încă nerodat, încercând să recupereze handicapul creat de o dreaptă divizată, prea puţin dispusă să cedeze în favoarea interesului general. Ieşit din schemă, Băsescu lasă impresia că încă mai poate influenţa rezultatul alegerilor. Fumigena “Ponta ofiţer acoperit” demonstrează că mai mult încurcă. Rămâne un personaj distructiv.
Justiţiara Macovei face chetă pe site-urile de socializare. Udrea insinuează ce este cea mai BUNĂ soluţie pentru o Românie frumoasă, Tăriceanu candidează independent, susţinut de un partid care nu există, iar Meleşcanu merge pe sârmă, încolţit de “secretele” trecutului. Ce destin penibil are naţia asta!
Ordonanţa migraţiei politice, scoasă din pălărie de guvernul Ponta, a produs cea mai mare dezordine politică din istoria ultimilor 25 de ani. PSD şi compania au “cumpărat” în întreaga ţară peste 3500 de aleşi locali. De exemplu, la Giurgiu, PSD are un procent de peste 80% din aleşi, de la 13 primari a ajuns la 44, dintr-un total de 55. La fel şi în Dolj, Buzău, Bistriţa. Au desfiinţat opoziţia.
Citesc în “Adevărul de week-end” o anchetă jurnalistică printre românii din diaspora, cu tema “Alegerile prezidenţiale”. Răspunsuri interesante, mai ales la două dintre întrebări: 1. Cum se vede România din afară?; 2. Veţi vota la alegerile prezidenţiale? Răspuns Marius Sabău, graphic designer în Hamburg, Germania: “1. În Germania, ţara noastră este văzută pur şi simplu ca o zonă fără reguli, unde corupţia este o normalitate, indiferent de orientarea politică a celor de la putere, iar românii sunt percepuţi în general ca hoţi, cerşetori şi dornici de ajutor social. În momentul în care realizează de unde eşti, nemţii se distanţează de tine până la repulsie; 2. Da, pentru că încă mai cred în votul meu şi pentru că opţiunile pe care le am pe buletinul de vot mă înspăimântă şi sper să nu se ajungă la o situaţie ca atunci când am avut de ales între Iliescu şi Vadim”. 
Răspuns Aurelian Crăiuţiu, profesor de ştiinţe politice în cadrul Universităţii Indiana, SUA: “1. Depinde de unde priveşti. Din Europa se vede în mod cert diferit faţă de America. Peste ocean, imaginea României e una în general neclară, dar nu neapărat negativă. 2. Nu ştiu, poate în turul al doilea. Urmăresc stupefiat campania prezidenţială, nu înţeleg mare lucru. Am simpatii şi antipatii, ca toată lumea şi mă tem că faţă de anii ‘90 scena politică românească nu s-a maturizat suficient. (…) Acum liberalismul şi social-democraţia au devenit cuvinte aproape goale. Ce au Ponta şi Dragnea în comun cu social-democraţia? Ce îi leagă pe aventurieri ca Antonescu şi Orban de doctrina liberală? Ce idei reprezintă în politica românească o figură precum Elena Udrea? Sunt anul acesta aproape de New York şi în principiu ar trebui să votez, dar nu mai am energia şi romantismul politic de acum 20 de ani”.
Uneori am impresia că românii din diaspora, feriţi de virusul naţional al discordiei, sunt mult mai obiectivi decât noi când se află în situaţia de a vorbi despre ţara lor.
La Câmpina, caravana electorală pare să nu schimbe prea mult viaţa socială a oraşului. Destul de puţine însemne electorale şi slabă activitate propagandistică a activiştilor. Din când în când răzbat ecourile unor acţiuni subversive şi ele mult mai palide în comparaţie cu alte campanii. 
Liberal-reformatorii lui Tăriceanu au rămas fără partid, în plină campanie electorală. Justiţia a hotărât că Partidul Liberal Reformator nu întruneşte condiţiile înfiinţării. De aici o seamă întreagă de probleme pentru tăricenişti. Aleşii locali şi judeţeni, proaspăt înregimentaţi, îşi pot pierde mandatele. Biroul Electoral Central a interzis folosirea însemnelor PLR în campanie şi partidul încă neconstituit nu va avea reprezentanţi în secţiile de votare. Am trăit să văd, după 25 de ani, prima poveste cu final neaşteptat a traseismului politic românesc.
Muşcat de emoţiile unui final electoral imprevizibil, senatorul PSD Georgică Severin simte nevoia să lanseze scenarii: “În turul doi, Ponta se va sprijini pe useliştii nepesedişti” şi “Băsescu ar putea fi suspendat înainte cu o zi de terminarea mandatului”. Nimic nou. Poate doar aberaţia suspendării simbolice a matrozului de la Cotroceni.
Florin FRĂŢILĂ

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare