Știri

Cu toată sărăcia de locuri a ultimei sesiuni de admitere, Şcoala de Poliţie are, în continuare, viitor

Cu toată sărăcia ultimei sesiuni de admitere, cu aproape de 30 de ori mai puţine locuri de admitere pentru candidaţi decât în anii precedenţi, conducerea Şcolii de Poliţie “Vasile Lascăr” nu consideră că meseria de poliţist şi şcolile care îi pregătesc pe agenţii de poliţie nu mai au nicio perspectivă; ba dimpotrivă. La cât de întârziate au fost încadrările pe post ale absolvenţilor a două promoţii din ultimii trei ani, probabil că nici entuziasmul celor îndrăgostiţi de această meserie nu mai este deloc ce era, nu cu mult timp în urmă. Acestei probabile stări de spirit i s-a pus capac prin decizia (oarecum previzibilă), a conducerii MAI de a reduce drastic numărul locurilor de admitere. Practic, acestea au fost mai mult decât decimate, căci de la aproape 1500 de locuri, în anii din urmă, s-a ajuns în sesiunea de admitere septembrie 2012 la doar 50 de locuri. Puţinătatea locurilor de admitere şi scăderea atractivităţii şcolii au făcut împreună ca numărul candidaţilor pe un loc, înaintea probei scrise, să fie aproape acelaşi ca şi în ultimii ani. Media maximă de admitere nu a scăzut nici ea, comparativ cu precedentele sesiuni de admitere. Toate acestea au fost posibile şi pentru că au venit să dea examen cei care şi-au dorit cel mai mult acest lucru, iar foarte mulţi dintre ei erau bine pregătiţi fizic şi teoretic. Dintre cei 280 de înscrişi iniţial, cinci au fost respinşi la controalele medicale, iar 86 au picat la probele de verificare a aptitudinilor fizice.
Astfel, înaintea examenului de testare a cunoştinţelor teoretice, care s-a dat pe 13 septembrie (decalat şi pentru a se scurta perioada dintre probele fizice şi acest examen  scris, reprezentat de un test-grilă la limba română şi o limbă străină), s-a ajuns la normă de aproape 3,5 candidaţi pe loc. Cele mai mari medii de admitere la examenul de cunoştinţe au fost 84 de puncte (din 100) – la bărbaţi, şi 82 de puncte – la femei.
Şcoala de Poliţie din Câmpina s-ar zice că trece printr-o perioadă nefastă, dar conducerea ei nu se plânge şi nu consideră că această perioadă mai puţin atractivă din istoria unităţii ar reprezenta un declin. În acest sens, purtătorul de cuvânt al unităţii, comisarul-şef Valeriu Simion, consideră că “şcoala noastră rămâne în continuare o unitate performantă. Nu avem a ne plânge doar pentru că, pentru o perioadă, locurile de admitere au fost reduse, conform planului de restructurare promovat de M.A.I. Chiar credem că Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” are viitorul asigurat, rămânând, pe mai departe, o unitate de elită a învăţământului mediu destinat Poliţiei Române. Chiar dacă am avut iniţial doar  280 de candidaţi înscrişi pe cele 50 de locuri, după probele eliminatorii (vizita medicală şi probele sportive), procentul celor rămaşi să susţină proba scrisă a fost aproximativ acelaşi cu cel pe care l-am avut în anii precedenţi. Asta înseamnă că am avut mult mai puţini candidaţi, comparativ cu alţi ani, dar cei veniţi au fost bine pregătiţi din punct de vedere fizic şi teoretic. Noi credem că se va reveni, cât de curând, asupra situaţiei de acum doi ani, iar numărul locurilor de admitere în şcolile de poliţie va creşte în viitorul apropiat, o dată cu reînfiinţarea posturilor de poliţie în mediul rural. Este şi va fi mereu nevoie de poliţişti, mai ales că, pe vreme de criză, când nivelul de trai al populaţiei scade simţitor, nivelul infracţionalităţii creşte la cote alarmante şi ia o amploare extrem de periculoasă pentru securitatea cetăţenilor acestei ţări.” A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare