Știri

Cu o întârziere de șase luni, a fost inaugurată o nouă clădire a Pieței Centrale

Săptămâna trecută, după o întârziere de șase luni, a fost inaugurată o nouă clădire a Pieței Centrale, așa-zisul Corp C2, cum este cunoscut în documentația tehnică, situat aproape în prelungirea Halei Agroalimentare. Realizată din fondurile Serviciului Public pentru Administrarea Pieței Centrale (SPAPC), clădirea găzduiește la parter o farmacie și o cofetărie, care sunt funcționale deja (farmacia a fost deschisă chiar în urmă cu o jumătate de an). La etaj sunt amenajate spații comerciale de mărimi diferite, unde se vor vinde produse alimentare și nealimentare, spații care urmează a fi licitate în cel mai scurt timp. Cu toate că este administratorul imobilului, SPAPC nu are de gând să-și mute aici sediul. Marian Nistor, directorul Pieţei Centrale, ne-a declarat că nu va muta sediul serviciului pe care îl conduce în Corpul C2 tocmai pentru a putea maximiza veniturile din închirierea spaţiilor disponibile. 
În imediata vecinătate a Corpului C2 se află o altă clădire cu spații comerciale, ceva mai impozantă, pentru că are parter, patru etaje plus o parcare subterană. Clădirea respectivă reprezintă o investiție privată și aparține firmei câmpinene Mercantis BIG SA. Cele două imobile au arhitecturi moderne, dar sensibil diferite. Cu toate acestea, ele se încadrează bine în peisajul urbanistic al zonei, completându-se reciproc, armonia edilitară datorându-se în mare parte faptului că proiectele tehnice ale celor două clădiri au fost realizate de aceiași arhitecți. 
Un deceniu de așteptări
În cadrul acestei noi și importante investiții publice intră și pasajul pietonal acoperit care leagă Corpul C2 de corpul C1 (Hala Agroalimentară), singura cale de acces modernă ce face legătura cu strada 1 Mai (nu punem la socoteală gangul strâmt și întunecos de lângă BIG-ul mic). Realizarea Corpului C2 reprezintă o investiție pe care au așteptat-o câmpinenii un deceniu. Nu vrem să facem un proces de intenție, până la urmă, în buna tradiție a celebrelor ziceri populare românești „merge și așa” și „mai bine mai târziu decât niciodată”, este bine pentru toată lumea că așteptarea a luat sfârșit. Nici investiția privată din apropiere nu a fost terminată la termenul anunțat, chiar dacă Complexul Mercantis a fost inaugurat mai devreme. Totuși ținem să amintim cititorilor noștri că de circa un deceniu se vorbește despre construirea unui complex comercial pe platoul de la Piață. Articole de presă scrise la momentul respectiv, cu privire la acest proiect, puteţi citi AICI, AICI sau AICI. 
Primarul Horia Tiseanu a promis realizarea acestei investiții (pe care și-a dorit-o foarte mult) încă din august 2010. Începerea lucrărilor era prevăzută pentru anul 2011, dar a întârziat foarte mult, deoarece realizarea clădirii C2 a fost „rezervată” unui investitor local important, care ar fi trebuit să intre într-o asociere cu Primăria (un parteneriat public-privat). Anii treceau unul după altul, dar proiectul nu mai prindea viață decât efemer, în campaniile electorale ale alegerilor locale din acest răstimp. Investitorul agreat se pare că a renunțat, într-un târziu, la acest proiect, iar clădirea a trebuit să fie construită exclusiv cu fondurile SPAPC. Reorientarea bugetului propriu către realizarea corpului C2 a făcut ca o altă investiție anunțată de conducerea SPAPC – parcarea supraetajată din spatele Pieței, de pe locul actualului bazar – să fie amânată pentru un orizont de timp îndepărtat. 
O investiție de 2,5 milioane de lei
Corpul C2 a fost executat de consorțiul alcătuit din firmele bucureștene Tahoma Bautrupp şi Athenaeum Construct, care au cîștigat licitația promițând că vor termina clădirea în 10 luni, la contravaloarea de 2,5 milioane de lei. Costurile finale au fost foarte puțin depășite, astfel încât valoarea totală a investiției finanțate de SPAPC se poate spune că a fost corespunzătoare. Corpul C2 are regimul P+1, structura ei fiind din beton cu un perete-cortină (alcătuit numai din geamuri). Deși la etaj erau prevăzute inițial și spații pentru birouri, până la urmă, atât la parter, cât și la etaj vor fi doar spaţii comerciale. Clădirea inaugurată zilele trecute umple foarte bine singurul spațiu ce mai putea fi folosit în această zonă pentru activități de comerț și servicii, astfel încât să se închidă cât mai bine lanțul spațiilor comerciale din zona centrală a municipiului, spații publice, dar și private, reprezentate de Piața Agroalimentară, Carrefour Express, Complexul Mercantis și BIG-ul mic. Iar pentru ca localnicii să treacă mai ușor dintr-o parte în alta a Pieței Centrale fără a mai intra prin Hala Alimentară a Pieței sau fără a folosi gangul întunecos de lângă BIG-ul mic (care, oricum, noaptea se închide), din primăvara acestui an există între Corpul C2 și Hala Agroalimentară un pasaj pietonal generos și foarte util. 
Corpul C2 al Pieţei Centrale
Lucrările la Corpul C2 au început în octombrie 2015, la câteva luni de zile după ce firma Mercantis BIG (cea care a administrat Piaţa Centrală înainte ca aceasta din urmă să fie preluată de SPAPC) a început să ridice, la distanță de o palmă, o clădire cu aceeași destinație, care găzduiește Centrul multifuncțional de afaceri Mercantis. Clădirea reprezintă practic un al doilea corp al Pieţei Agroalimentare, fiind cunoscută sub denumirea tehnică de Corpul C2, deoarece Corpul C1 este chiar Hala Agroalimentară. Între C1 şi C2 a fost amenajat un spaţiu pietonal acoperit, pavoazat cu dale din granit, dat în folosință în această primăvară.
„Deoarece Mercantis a început lucrările înaintea noastră, a trebuit să modificăm proiectul tehnic de rezistență, astfel încât fundația clădirii noastre să nu preseze asupra zonei superioare a peretelui subsolului clădirii învecinate. Noi nu avem subsol. Am folosit numai materiale de cea mai bună calitate, fabricate de producători mondiali renumiți. De la placaje din lemn stratificat foarte dur, sticlă care să reziste la incedii pentru o parte a geamurilor luminatorului de pe acoperișul clădirii, un dublu sistem antiincendiu (atât sub plafon, cât și deasupra lui), dispozitive anti-fum și anti-vânt, terminând până la geamuri termopan de mari suprafețe, îmbinate cu o tehnologie revoluționară care evită acoperirea îmbinărilor cu profile metalice. Am întârziat câteva luni, dar sunt convins că investiția noastră va fi pe placul tuturor câmpinenilor”, ne-a declarat Marian Nistor, directorul SPAPC.
O investiție cu ghinion
Corpul C2 se poate spune că a fost o investiție urmărită de ghinion. Nu doar că a trebuit modificat la început proiectul tehnic, astfel încât fundația clădirii să preseze pe fundația Centrului comercial Mercantis, iar nu pe pereții subsolului clădirii învecinate, dar a fost, de asemenea, necesară obținerea unor noi avize, potrivit modificărilor legislației privind securitatea la incendii (impuse după nenorocirea din Clubul Colectiv), la care s-au adăugat mari întârzieri ale furnizorilor de materiale (care au fost imputate executantului, penalizat cu 49.000 de lei), precum și modificări neprevăzute în procedurile de recepție ale investițiilor publice, toate acestea obligând la refacerea unor avize, autorizații și a unei părţi a documentației tehnice. Nemaivorbind că, de la începutul investiției, au fost multe perioade foarte friguroase, când nu s-a putut lucra. 
Până la urmă, investiția a fost dusă la bun sfârșit, iar asta este tot ce contează în prezent. 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare