Martie 2019 ne-a readus arta plastică a României de astăzi, de peste Prut, în 44 de uleiuri semnate de frumoasa artistă plastică din Chișinău, Inga Edu, lucrări expuse inițial (din 12 martie) pe simezele Galeriei ploieștene de Artă, apoi (din 26 martie) pe ale sălii „Constantin Radu” a Casei de Cultură „Geo Bogza” a Câmpinei, împreună cu seria de 20 de portrete în tuș semnate de istoricul și graficianul Octavian Onea, în expoziția comună vernisată pe 27 martie, în spațiul amintit, de ZIUA BASARABIEI – PĂMÂNT ROMÂNESC, de față cu distinșii artiști – alăturați delegațiilor din orașele Cahul și Cimișlia –orașe „surori” cu Câmpina.
Peisagistă temperamentală, cu o stilistică profund originală prin puterea de sinteză în construcția artistică a colțului de Natură ales, Inga Edu edifică și întreține o prospețime magică în fiecare tablou. Lumina se lasă în voia uneltelor sale, penelul și șpaclul, și alunecă și domină supusă sentimentelor pictoriței, trăirilor sale interioare, emoțiilor ascunse în tușele valsând pe pânză, în mișcări de simfonie ceaikovskiană, revărsându-se apoi în mari pete de galben, de ocru, de roșu și de umbră – accentele brune rezonând cu sunetele cornilor și fagoților –pentru a reda retinelor universul frust al satului vibrând, încă, în ancestral, prin ruralul în simbioză cu urbanul: arbori, garduri, case, ulițe și drumeaguri paradisul în care, aici născuți, legați de vatra cu fântâni și cumpene, sătenii trudesc la câmp, la pădure, la rău, la deal în munte, uimiți de religiozitatea pauzei pentru masa pe ștergar, cu apa în ulcioare, la nămiezi, somnolând în arșiță ori la umbra căruței, de ceva vreme unii vorbind pe mobil și, astfel, auzind că ăstora li se spune „navigatori prin infinit”. Compozițional ingenios și logic construit, distribuit pe suport în ritmuri muzicale, elementarul este fixat nervos, în insule de culoare, cu șpaclul ori cu penelul, dacă nu cu amândouă, succesiv, aidoma unor măsuri din „Poema Română”, modulate în degradeuri cromatice cu sonorități melancolic-elegiace din cărțile lui Coșbuc și Eminescu.
În contextul perpetuării proiectului de reunire a Basarabiei cu Țara-Mamă, aprig susținut în discursurile prilejuite oficialităților locale și vizitatoare, în unele școli și licee din Câmpina, expoziția Inga Edu – Octavian Onea a pus încă odată în valoare vocația lor artistică și, deopotrivă, irevocabila lor năzuință unionistă.
Arta plastică, într-un caz – unic – precum acesta, premerge Istoriei noastre mereu incizate de nemernicii politicești impuse cu pușca și tancul! Sublimul basarabesc sfidează fundalul sumbru al imperialismului roșu, încercând să supraviețuiască odată cu Țara lui de obârșie. Recursul militantismului de neam și credință desăvârșește ardoarea împotriva secolelor de rapturi, lucrează din nou, cu sfințenie și răbdare, prin operele acestor doi mari artiști, ramuri ale aceluiași arbore, care înlătură cârtelile tăgăduitoare.
Pictură de șevalet în neodihna lui „altfel, totdeauna altfel, altceva, nemaiîntâlnit”, arta Ingăi Edu cultivă valoarea istorică și fermentul unicității în compania suplului desenator de portrete Octavian Onea, stăpân al graficii de liniatură psihologică. Figurile fixate cu markerul pe suprafețe impozante (aparent incomode la transportat în public) de maestrul Tavi Onea, de regulă pe fonduri albe sau galbene sau gris, sunt cu precădere ale oamenilor de istorie, cultură și de știință, personalități cu nume cunoscute: Mihai Cimpoi, Leo Butnaru, Ion Stratan, Viniciu Moroianu, George Emil Palade, Vasile Tărâțeanu. Acuratețea e dublată de simplitatea și precizia desenului – precum o sonată de Brahms ori de Enescu. Privirea artistică a domniei sale, îmblânzită de o afinitate expres bonomă, surprinde naturalețea caracterului autentic, a armoniei interioare în opoziție cu superficialul și compromisul de dragul succesului imediat. Ceea ce multora li s-a părut doar un hobby de moment, în existența graficianului Octavian Onea, peste ani acesta – hobbyul – este, de atunci, un modus vivendi estetic, de lungă și radicală durată artistică.
Este, în profunzimea cu viitor valoric și istoric, drumul întoarcerii Acasă a Basarabiei! Semnatari: Inga Edu și Octavian Onea!
Serghie BUCUR