Cristi Minculescu este câmpinean şi este unul din oamenii care dedică o parte din timpul său celor care au nevoie de ajutor, determinându-i şi pe alţii să-i urmeze exemplul şi să se mobilizeze pentru ca împreună să aducă bucurie şi un strop de speranţă în sufletele celor care se află în impas. Campania umanitară în care este angrenat acum se numeşte „Moşul vine pentru tine!” şi a fost demarată ieri, 21 noiembrie. Despre aceasta şi despre viaţa de voluntar a lui Cristi aflaţi din interviul pe care ni l-a acordat.
– Pentru început, aş vrea să ne spui câteva cuvinte despre tine.
– Am 38 de ani, deocamdată (râde). Mândru tată de fată (Denisa), mai am un „maimuţoi” pe care încerc să-l învăţ din tot ce ştiu de câte ori am ocazia și viitor tată de băiat, pe care îl va aduce Moș Crăciun. Eu nu cred în povestea cu barza… Soț fericit și mândru de soția mea, Liliana.
– Ce înseamnă pentru tine să contribui la conştientizarea şi responsabilizarea oamenilor faţă de oameni?
– Cred în puterea exemplului, însă nu intenționez să fac un țel din responsabilizare și constientizare, în general.
– Când şi cum ai început să te implici în proiecte umanitare? Ce te-a motivat?
– Sunt două întrebări pe care le primesc destul de frecvent: „de ce” și „de când“. Nu pot spune cu certitudine când am început. A fost cu ceva ani în urmă! Probabil, prima acțiune mare la care am participat a fost cea de deszăpezire, ajutor alimentar și nu numai de la Bisoca, în februarie 2012 (undeva pe lângă Buzău).
Puțini știu că „Fetițele cu ziare” și „Cazul Manea “ a fost un caz descoperit de mine, iar campania de ajutorare a fost pornită de mine și câțiva prieteni, în 2012. Ușor, ușor, povestea celor trei fetițe crescute doar de tată a devenit una publică. De atunci, am început să fac constant campanii mai mici sau mai mari, în preajma Sărbătorilor. Ulterior, am intrat în grupul „Donații.Câmpina”, unde Sebastian Dumitrescu mi-a predat ștafeta de coordonator, iar din această postură am organizat și dus la bun sfârșit campaniile de Paște și de Crăciun din 2015. O altă realizare cu acest grup și alți prieteni care ni s-au alăturat a fost cea de coordonare a reconstrucției casei familiei Vasile din Pietriceaua, mistuită de flăcări într-o noapte de aprilie, anul trecut. Pentru a nu fi înţeles greşit, doresc să subliniez faptul că locuinţa nu a fost reconstruită de mine şi nici de grup. Noi doar am fost liantul dintre familie şi oamenii cu suflet care i-au ajutat începând cu materiale de construcţii şi până la cele necesare într-o casă.
În primavara lui 2016, împreună cu soția mea, Liliana, am înființat, pe Facebook, Grupul „Pentru Tine!“ și am dus la bun sfârșit campaniile de Paște 2016, „Piscine pentru tine!”, „Rechizite pentru tine” și acum avem în plină desfășurare Campania de Crăciun 2016: „Moșul vine Pentru Tine!“.
La întrebarea „de ce?”, răspunsul e mai simplu sau la fel de complicat și confuz: așa vreau și așa simt!
– De ce aţi ales acest nume?
– „Pentru Tine!“ este esența grupului nostru și exprimă cel mai bine ceea ce am vrut eu și soția mea să transmitem Pentru Tine! Am făcut iniţial o listă cu posibile nume ale grupului de voluntariat, însă toate drumurile şi gândurile s-au oprit la „Pentru Tine!“, care poate fi atât cel căruia ne adresăm, pentru care ne mobilizăm, cât și persoana care se implică. De fapt, poți fi chiar TU, cel care citești acum aceste rânduri, indiferent de ce parte a grupului te afli. De asemenea, în alegerea numelui ne-am gândit și la cum vor suna alăturările de cuvinte ale campaniilor noastre („Bălăceala Pentru Tine”, „Moșul vine Pentru Tine!”, „Pentru Tine, de Paște!” și văd eu ce idei îmi mai vin).
– Care este vârful pe care vrei să-l atingi cu acest proiect?
– Ideal ar fi să nu mai am ce și pentru cine face cu grupuri de genul acesta, să nu mai existe oameni care să aibă nevoie, iar asistența socială oferită de către stat să fie una performantă și care să acopere cum și cât trebuie problemele beneficiarilor. Însă, până atunci, încercăm să ne mobilizăm cât mai bine, cât mai eficient.
– Ce cazuri te-au marcat cel mai mult?
– Sunt cazuri diferite și fiecare te marchează în felul lui. De obicei, încerc să mă implic și, la rându-mi, să implic lumea în cazurile în care cred și în cele în care simt că avem șanse reale să schimbăm ceva. Toți cei vizați au ceva special în felul lor. De la bătrânica „tanti Mariana“ care nu voia să ne primească, până la familia din Buzota – Apostoloche, despre care am aflat în acest an (șase persoane împart o cameră de 5 metri lungime și 2 metri lățime) și care a avut nevoie de un imbold pentru „a sparge ghinionul”, cât şi micuțul Petrică, din Brebu, cel care s-a maturizat înainte de vreme și trece prin momente grele prin pierderea tatălui. Nu ai cum să rămâi indiferent, însă pentru majoritatea dintre noi este nevoie de cineva care să strângă informațiile, să le facă publice, să mobilizeze oamenii care vor să facă un bine și să coordoneze toată „operațiunea”. Cam despre asta e vorba în grupul „Pentru Tine!“.
– Dacă ai putea, ai schimba societatea şi limitele acesteia?
– Nu intenționez să schimb nimic și pe nimeni, însă văd că societatea se transformă dacă îi dai motive și oamenii sunt dispuși să se alăture unei idei care dă roade. În momentul de față, nu mă gândesc să schimb societatea. Cred în puterea exemplului și văd că dă roade. Am avut ocazia să văd grupul „Pentru Tine!“ crescând, în doar câteva luni, prin mediatizarea acțiunilor și cred că acest lucru este util atât pentru membrii grupului, cât și pentru beneficiarii actuali și viitori. Am ajuns de la un grup local la unul județean. Nu ne-am impus, însă oamenii nu au rămas indiferenți față de poveștile prezentate, iar feedback-ul ne-a venit din tot județul. De asemenea, numărul partenerilor a crescut. Iar pe această cale vrem să le mulțumim atât celor care ne sprijină din calitate de sponsori, celor care ne oferă spațiul pentru colectare, depozitare, cât și celor din presa locală, care au răspuns cu promptitudine propunerii de colaborare, astfel încât poveștile oamenilor care au nevoie de o mână de ajutor să fie cunoscute de mii de persoane.
– Ce cauze sociale îţi atrag cel mai mult atenţia?
– Nu există un tipar al cazului care îmi atrage atenția. Este clar că nu mă implic acolo unde găsesc oameni care se complac în situația în care se află. Vorbim despre puturoși, bețivi, familii care au făcut copii pe bandă rulantă doar pentru „sfânta“ alocație. Prefer să învăț lumea să pescuiască, pentru că în acest fel se va descurca o viață, nu să-i dau peștele de-a gata pentru că este doar o măsură de moment. De asemenea, nu vreau să văd oameni care s-au învățat să ne aștepte, fie că vorbim despre noi sau despre alte grupuri. Cel mai mult îmi doresc ca beneficiarul de azi să aprecieze gestul nostru, să lupte pentru a depăși momentul și să devină voluntarul activ de mâine.
– Ai primit „Diploma de nominalizare” pentru proiectul „Pentru tine!” în cadrul Galei Comunităţii Prahovene care a avut loc pe 9 noiembrie la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti. Ce impact a avut asupra ta această recunoaştere a activităţii tale de voluntariat?
– M-am bucurat! A fost unul dintre momentele în care mi s-a demonstrat că acțiunile pe care le fac de ani buni sunt văzute și apreciate și de către alte persoane, nu doar de către membrii grupului sau beneficiarii campaniilor noastre. Este, în același timp, o onoare, prin recunoașterea acțiunilor noastre, dar și o obligație, care constă în a continua ceea ce facem acum. Vreau să se ştie că gesturile acestea „mici”, așa cum sunt văzute de departe, pot zgândări orgoliul multora și pot face minuni!
– „Moşul vine pentru tine!” este campania umanitară de Crăciun. A început de ieri, 21 noiembrie şi se va încheia pe 18 decembrie. Cine se va bucura de tot ceea ce vor dărui oamenii cu suflet mare?
– Campania de anul acesta a început, practic, cu primul articol despre familia din Apostoloche, publicat pe pagina Grupului Pentru Tine! și preluat de către partenerii media. De atunci, am primit materiale de construcții, o sobă de teracotă, iar familia amintită lucrează de zor la noua locuință. Sperăm ca Moșul să vină în casă nouă. Cât despre colectarea produselor, ea este în plină desfășurare și mă bucur că multe persoane, mai ales din Câmpina, au început să întrebe de campanie încă de la începutul lunii. Vreau să atrag atenţia tuturor celor care vor să doneze, că în acest moment avem unde să depozităm toate darurile, problema lipsei de spaţiu fiind rezolvată. Pentru cei care vor mai multe detalii mă pot contacta la numărul de telefon 0726.279.537.
Anul acesta avem în atenție familia din Buzota – Apostoloche, pe cea a micuțului Petrică, Casele de copii din Câmpina și Secăria, dar și alte câteva cazuri sociale (copii, bătrâni și, în general, oameni aflaţi în impas). Fiecare caz despre care aflăm este verificat și „îmbrăcat“ într-o poveste. Combinăm cuvântul, partea care-i revine soției, cu fapta, care-mi revine mie și membrilor grupului.
– Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un voluntar de succes?
– Să aibă suflet, să ofere, să îşi dorească să readucă zâmbetul pe chipul celui trist. Toate acțiunile trebuie să treacă prin interiorul celui care face un astfel de act. Nu știu dacă în voluntariat trebuie să tinzi spre succes. Dacă vrei așa ceva cred că e recomandat să privești în alte direcții.
– La momentul actual, cum vezi voluntariatul în Câmpina?
– Este loc de mai mult și mai bine! În acest gen de acțiuni nu există concurență, nu trebuie să ne sperie sau să privim cu invidie sau suspiciune apariția altor grupuri. Este adevărat că sunt și oameni care fac voluntariat „mascat“, care își urmăresc propriul interes. Dar nu mă interesează și nu vreau să vorbesc despre astfel de persoane. Știu doar că aceste grupuri ar trebui să aibă un scop comun: acela de a-i ajuta pe cei aflați în impas. Ajutând un om, ajuți societatea să devină mai sănătoasă!
Andreea Ştefan