O floare printre flori, aşa am putea-o descrie pe Corina Hoitan, o tânără din Câmpina care a făcut din pasiunea pentru flori o meserie. Dând frâu liber imaginaţiei, ea zămisleşte aranjamente florale de un rafinament desăvârşit, cu care îşi bucură clienţii tot mai numeroşi.
Pentru că intrăm în luna florilor, a speranţei şi a bucuriei, ne-am gândit că este un bun prilej să o invităm pe Corina să ne împărtăşească din tainele frumoasei îndeletniciri de designer florist. În acelaşi timp, nu putem rata ocazia de a-i ura un călduros La Mulţi Ani, întrucât astăzi, 1 martie, este ziua sa de naştere.
– Este mai veche această pasiune a ta pentru flori sau ai descoperit-o în timp?
– Am fost întotdeauna pasionată de flori. Îmi plăcea să ofer celor dragi flori frumoase, le căutam, le alegeam, eram foarte pretenţioasă. Foarte rar se întâmpla ca buchetul sau aranjamentul pe care îl comandam sau îl alegeam să fie, într-adevăr, pe gustul meu.
În urmă cu doi ani, fiind plictisită de munca la birou, de birocraţie, de tot ceea ce însemna hârtii şi cifre, am decis că trebuie să fac altceva. Ceva care să mă relaxeze, dar să mă şi motiveze din punct de vedere financiar. Atunci am început să mă gândesc la flori, la cât de frumos ar fi să lucrez cu ele, să ajut oamenii să facă bucurii celor dragi.
În urmă cu un an, visul meu a devenit realitate. Nu ştiam ce mă aşteaptă, habar nu aveam ce înseamnă să ai o florărie. Am luat totul ca pe o joacă. O joacă care a devenit un business foarte important. Am fost ambiţioasă, indiferent de câte piedici mi s-au pus, dorinţa a fost mare, iar acum lucrurile frumoase continuă să se întâmple.
– Ce înseamnă pentru tine să lucrezi cu florile?
– Înseamnă totul, acum. Nu se poate să treacă o zi fără să dau viaţă unui aranjament sau buchet. Mă relaxează, pur şi simplu. Totodată, îmi vin idei pe care trebuie să le pun în practică imediat, astfel încât să-mi dau seama dacă acea idee mă ajută în organizarea unui eveniment important.
– Sunt florarii mesageri ai iubirii?
– Depinde… Aş spune că se împart în două categorii: florarii, aşa cum îi numeşti tu, care văd în flori doar o marfă bună de vândut şi designerii florişti, care pun foarte mult suflet de fiecare dată când ating florile. Aceştia din urmă sunt, într-adevăr, mesageri ai iubirii.
– Ar putea fi considerată o muncă uşoară, pe care o poate face oricine?
– Deloc. În momentul în care îţi alegi acest drum, trebuie să renunţi la foarte multe lucruri. Weekend-urile sunt dedicate exclusiv organizării evenimentelor şi astfel se limitează timpul pentru orice distracţie. Familia te vede foarte rar, te gândeşti întotdeauna la dorinţele celor care şi-au lăsat evenimentul în mâinile tale, alergi foarte mult după anumite accesorii, pierzi ore întregi pentru a-ţi organiza comenzile, eşti tot timpul pe fugă, nopţile nedormite devin o obişnuinţă, iar viaţa ta devine o adevărată nebunie. Trebuie să fii foarte pregătit să faci acest pas, iar dacă nu iubeşti cu adevărat florile şi oamenii, totul ţi se va părea cumplit de greu.
– Ce consideri că este fundamental pentru a stăpâni arta floristică?
– După părerea mea, creativitatea este cea mai importantă parte a acestei meserii. Să fii inventiv, să ai soluţii pentru fiecare client şi să te autodepăşeşti de fiecare dată. Încerc să fac fiecare buchet de mireasă, lumânare de cununie sau botez, unicat. Este o provocare pentru mine şi-mi iese de fiecare dată. În acelaşi timp, trebuie să simţi florile şi să intri în mintea clientului, să înţelegi ce-şi doreşte, ce l-ar surprinde şi ce l-ar mulţumi. Cred că am reuşit, deoarece mă bucur de fiecare dată când un client se întoarce la mine pentru că urmează să faca altă persoană să zâmbească.
– Compoziţia floristică şi combinaţia de culori sunt reguli de bază în realizarea buchetelor, a aranjamentelor sau a decorurilor?
– Când lucrezi cu florile, nu există nicio regulă. Poţi să ai zece feluri de flori, de tot atâtea culori. Depinde de mâinile iscusite ale floristului ce operă de artă va ieşi!
– Se spune că este important să vorbeşti cu florile. Tu faci acest lucru?
– Când eram mică, mama m-a învăţat că trebuie să le vorbesc florilor din ghiveci, astfel încât ele să crească frumos. Urmez şi acum acest sfat, cu florile mele de acasă. În florărie, mă minunez de frumuseţile pe care ni le oferă natura, de fiecare dată când am vazele pline cu flori deosebite.
– Care sunt florile tale preferate?
– Iubesc toate florile. Alături de ele şi de o cafea bună, ziua mea devine excelentă!
– Ce semnificaţie are gestul de a dărui o floare?
– În funcţie de contextul în care este oferită, poate însemna respect, apreciere, dragoste. Este cea mai frumoasă cale prin care poţi arăta cuiva că-l preţuieşti.
– Cât de important este să ştim să alegem florile în funcţie de eveniment?
– Pentru aceste informaţii existăm noi, designerii florişti. Eu folosesc în general toate florile, indiferent că i se spune „floare de mort” sau că „spinii trandafirilor aduc ghinion”. Am auzit foarte multe superstiţii legate de anumite flori, pe care eu nu le cred, însă respect decizia fiecărui client.
– 1 şi 8 martie sunt zile dedicate exclusiv femeilor. Ce fel de flori ar trebui să le dăruiască bărbaţii?
– Important este să le dăruiască, nu contează că este una sau sunt 101! În aceste zile, florile nu ar trebui să lipsească din lista de achiziţii a domnilor, cu atât mai mult cu cât oferta este foarte bogată în această perioadă. Pentru cadouri unice, sfatul unui specialist ar fi binevenit, iar rezultatul peste aşteptări.
– Prin parfumul şi gingăşia ei, florea seduce, dă naştere la emoţii… Poate fi comparată cu sufletul unei femei?
– Sufletul unei femei ascunde multe emoţii, frustrări, bucurii, orgolii, florile sunt doar minunate!
– Dacă ar fi să te compari cu o floare, care ar fi aceea?
– Categoric, trandafirul. Pe cât este de frumos, pe atât de periculos poate deveni atunci când nu eşti atent şi nu ştii cum să îl apuci.
Andreea Ştefan