Știri

Contribuţia prahovenilor la constituirea României Mari

Vineri, 8 februarie 2019, Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina a găzduit lansarea albumului „Contribuţia județului Prahova la Războiul de Întregire  a Neamului” conceput de Codruț Constantinescu, consilier pentru afaceri europene (dar iată că și istorice!) în cadrul Prefecturii Prahova, apărut la finalul anului trecut la Editura Karta-Graphic din Ploiești. A fost cea de a doua lansare a volumlui, după cea din Ploiești din 19 decembrie 2018, și prima în afara capitalei județene. 
Codruț Constantinescu a prezentat informații despre culisele acestei inedite apariții editoriale, finanțată de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor derulate și finanţate anul trecut cu prilejul Centenarului României Mari. Ulterior, a fost expusă o prezentare interesantă ce urmărește capitolele din albumul care cuprinde aproximativ 80 de fotografii extrem de sugestive, ce ajută la înțelegerea unei epoci frământate, care a dus la crearea României Mari. Unele fotografii fac parte din expoziția „Marele Război” a Muzeului Național de Istorie a României, altele au fost furnizate de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), dar sunt și fotografiile unor memorii sau petiții din epocă, regăsite în timpul cercetării în cadrul Arhivelor Județene de la Ploiești. 
Prin întreaga sa expunere erudită, autorul a încercat și, în mare măsură, a reușit să dovedească faptul că și Prahova și prahovenii au luptat, suferit și murit pentru facerea României Mari, chiar dacă județul nostru nu a fost neapărat pe prima scenă a Marii Uniri din 1918. Enumerăm din capitolele lucrării: Importanţă județului Prahova înainte de 1916, Campania din vara-toamna 1916, Distrugerea industriei petroliere, Ocuparea județului Prahova de către forțele Puterilor Centrale, Regimentele prahovene pe frontul din Moldova, Revenirea administrației românești-pierderi și Mărturiile unor prahoveni (ale fostului prefect  Ștefan–Popescu Filutza și a marelui arhitect prahovean Toma T. Socolescu de care se leagă și mai multe frumoase clădiri din Câmpina, şi el participant la război). 
Autorul a adresat mulțumiri și unor câmpineni precum Florin Dochia, familia Ciupală, Clara Leica, Mădălin Focşa sau Adina Ionescu care au ajutat, într-un fel sau altul, efortul editorial. La finalul expunerii, au fost oferite gratuit celor prezenți exemplare din lucrare. Albumul a ajuns deja la Biblioteca Muncipală „C-tin Istrati” din Câmpina, unde poate fi consultat, dar urmează să fie donat și celorlaltor biblioteci orășenești sau comunale din județ, precum și celor din liceele și colegiile din Prahova, în ideea de a maximiza impactul lucrării și a face cât mai cunoscută posibil jertfa prahovenilor din timpul Primului Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare