Joi, 29 martie, la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” a avut loc o inedită conferință despre ceea ce s-ar putea numi Generația Digitală. Elevi de toate clasele liceale, precum și profesori, au asistat la manifestarea despre impactul tehnologiei asupra umanității, moderată de prof. dr. Nicolae Geantă, promotorul acțiunii.
După ce mai tânărul profesor de limba engleză Dragoș Stan a prezentat câteva experiențe personale din „încrengăturile gadgeturilor”, Nicolae Geantă a avut un discurs de circa 80 de minute despre cinci puncte care „au schimat mintea Generației Digi”: „Dependența de tehnologie”, „Adolescența prelungită”, „Selfinamia”, „Mai mulți dar mai singuri” și „Liberi fără libertate”. Acesta a analizat infografice, a prezentat simptome, efecte pozitive și negative, dar și soluții pentru ieșirea din „închisoarea gadgeturilor”.
„Românii consumă în medie 3-6 ore de internet și smartphone pe zi, dar sunt elevi, chiar în acest liceu, care stau lipiți de device-uri peste 9 ore pe zi”, a spus profesorul, provocându-i pe tinerii prezenţi să ridice mâna dacă se simt dependenți de tehnologie. Răspunsul a fost 100% pozitiv. „Este un viciu mai rău decât drogurile”, ne-a declarat profesorul și pastorul Nicolae Geantă, conchzând: „Specialiștii spun că e mai ușor să renunți la alcool, droguri ori pornografie decât la utilizarea gadgeturilor”. „Școala a pierdut meciul cu tehnologia”, e de părere profesorul, care păstrează însă vie speranţa că tinerii vor ieși din această situație, chiar dacă momentan nu sunt soluții instant. „Ce să faceți? Să vă disciplinați. Să renunțați la o parte din timpul alocat socializării online și să vă implicați în proiecte sociale. Atunci veți avea progres nu doar voi, ci și România”.
Dacă dl.dr.N.Geantă a vorbit 80 de minute, înseamnă că a uitat cele învățate la Psihologie: circa 20 de minute sunt efectiv recepționate de auditoriu, restul reprezintă îndemn la somn! Poate că cei cărora li se adresează frecvent („frați și surori” întru Isus), sunt mai rezistenți la pelteaua neoprotestantă, care li se servește !
Spectaculos, direct și savuros, ca întotdeauna, dl prof. Geo Condoru!