Știri

Concursul de teatru pentru elevi organizat de Biblioteca Municipală se va încheia mâine cu festivitatea de premiere

Concursul de teatru pentru elevi, organizat de către Biblioteca Municipală „Dr.C.I. Istrati” din Câmpina, se apropie de sfârșit. Ajuns la a opta ediție, el a început pe 8 iunie și se va încheia pe 14 iunie. Așadar, mâine va avea loc festivitatea de premiere, la care vom cunoaște câștigătorii acestei ediții, o ediție reușită, la fel ca și precedentele. Din 2010, responsabilul Bibliotecii Municipale, Liliana Ene, a organizat acest proiect cultural deosebit și a vegheat la buna desfășurare a lui. Este un eveniment deosebit pentru viața culturală câmpineană, la care participă elevi de toate vârstele: de la școlari din clasele primare până la liceeni din anii terminali. Au participat chiar elevi din clasele pregătitoare. Concursul se adresează exclusiv elevilor din școlile și liceele câmpinene. Ediția din acest an nu s-a bucurat de cea mai mare participare (anul trecut au fost înscriși un număr record de participanți), dar s-a făcut remarcată prin valoarea spectacolelor oferite de cei mai tineri actori amatori ai orașului. Concursul a fost organizat la inițiativa Lilianei Ene, în urma unor sugestii primite de la mai multe profesoare care s-au gândit că nu ar fi rău să luăm ca exemplu spectacole de acest gen desfășurate de mulți ani în Ploiești. 
„În fiecare an descoperim noi talente”
Liliana Ene este foarte mulțumită de felul în care s-a desfășurat și această a opta ediție a concursului. Ca și în anii precedenți, juriul concursului a fost condus de președintele Adrian Dochia, consilier municipal (membru al Comisiei de cultură din legislativul municipal), membrii juriului fiind scriitorii Florin Dochia și Ștefan Alexandru – Sașa, plus două reprezentante ale Bibliotecii Municipale. Juriul a rămas aproape în aceeași formație, cu mici excepții (într-una dintre ediții, printre jurați s-a numărat și o persoană venită de la Biblioteca Județeană). Prima ediție a concursului a fost organizată la sediul Bibliotecii Municipale, la ea fiind înscriși aproximativ 80-90 de copii. Din cauza spațiului insuficient, pentru următoarele ediții concursul s-a mutat la Casa de Cultură „Geo Bogza”, în Sala mică sau în Sala de spectacole. În anii următori, numărul participanților a crescut continuu, astfel încât la ediția din anul 2016 s-a ajuns la un număr record de 210 de elevi. Anul acesta au fost 120 de elevi, mult mai puțini decât anul trecut, dar ediția 2017 a fost una dintre cele mai reușite.
„În fiecare an descoperim noi talente. Nu știm câți elevi participanți vor ajunge actori în adevăratul sens al cuvântului, actori profesioniști, dar știm că unii dintre elevi sunt atrași puternic de acest concurs, deoarece chiar vor s-o apuce pe drumul meseriei de actor și să urmeze o carieră în teatru. Încercăm să premiem, de fiecare dată, spontaneitatea lor, originalitatea, precum și noutatea repertoriului, a piesei sau a monologului cu care se prezintă. Elevii știu deja că dacă vin în fiecare an tot cu piese de Caragiale, juriul se cam plictisește. Sunt doamne și domnișoare învățătoare și profesoare care au participat în fiecare an, ele fiind, de fapt, coordonatoarele și regizoarele spectacolelor. Au fost însă trupe pregătite și de doamne bibliotecare. Toate cadrele didactice merită laude și multe mulțumiri, întrucât își sacrifică anual o bună parte din timpul liber, pentru a pregăti trupele de actori-elevi. Jurații nu sunt remunerați. Cu toate că unele doamne profesoare au propus cooptarea în juriu a unui actor profesionist (din Ploiești sau București), din cauză că nu avem o finanțare prea bogată, am preferat să nu chemăm un actor profesionist, care ar fi cerut un onorariu substanțial, iar cu banii economisiți în acest mod să cumpărăm mai multe premii pentru câștigătorii concursului. Anul acesta avem 72 de copii premiați. Se vor acorda premii pe cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), pentru: cea mai bună trupă, cel mai bun monolog, cel mai bun actor și cea mai bună actriță. Toți elevii care nu vor câștiga niciun premiu, vor primi câte o diplomă de participare. Fiecare cadru didactic coordonator și regizor de spectacole va primi câte o diplomă de excelență”, ne declară Liliana Ene.
Cei mai mici școlari au fost și cei mai mulți
Cele mai multe spectacole au fost oferite de către școlarii din ciclul primar (68 de elevi coordonați de nouă profesori), din acest ciclu provenind și cele mai multe trupe înscrise în concurs. Cea mai prolifică unitate de învățământ în acest sens a fost Școala Gimnazială „B.P. Hasdeu”, care a prezentat nu mai puțin de nouă spectacole de scenă (fragmente din piese de teatru cunoscute, monologuri etc). Chiar dacă unii micuți trebuiau să joace roluri de personaje mature, mult mai în vârstă decât actorii preșcolari, aceștia din urmă s-au descurcat foarte bine, intrând fără complexe în pielea personajelor interpretate. În ciuda faptului că monologul este un procedeu literar pretențios din punct de vedere interpretativ, deoarece focalizează atenția tuturor spectatorilor asupra unui singur actor, care, cu toate privirile ațintite asupra sa, trebuie să reproducă astfel foarte convingător fluxul gândirii personajului respectiv, toate monologurile au fost răsplătite cu multe aplauze, fiind, prin urmare, bine primite de către publicul spectator. 
Adina Săbăngeanu a fost profesoara care a coordonat și regizat cele mai multe spectacole ale trupelor de teatru din ciclu primar, dar alături de ea nu putem să nu le amintim pe profesoarele Dinu Gabriela, Ghinea Maria, Bunea Georgiana, Constantinescu Genica, Șerban Magdalena, Iordache Laura, Moise Ionelia și Dinu Daniela Simona.  De la Școala Gimnazială „B.P. Hasdeu” au evoluat mai multe trupe după cum urmează: trupa Pinocchio (coordonată de profesoarele Adina Săbăngeanu și Gabriela Dinu, cu piesa „Prințesa-fluture”, semnată de Crina Decuseară Bocșan); trupa ”Ștrumfii școlari” (coordonată de profesoara Maria Ghinea, care a prezentat spectacolul ”O nemaipomenită consultație…” , cu un text adaptat după piesa cu același nume scrisă de George M. Gheorghe); trupa „Mesagerii Iubirii” (coordonată de prof. Genica Constantinescu, care a prezentat spectacolul „Petru, până la învierea lui Iisus”). Au mai avut monologuri Patricia Bădulescu, Ștefan Radu Bucur, Daniel Stângescu, Cosmin Goagă, Bianca Enache, Maria Ioana Irimia, toți acești elevi provenind de la Școala Gimnazială „B. P. Hasdeu”.  Școala Gimnazială Centrală a trimis pe scenă trupa Kidstar (coordonată de prof. înv. primar Magdalena Șerban, aceasta semnând și regia piesei montate), care a prezentat spectacolul „Justiție”, și trupa Picii (coordonator prof.  Dinu Daniela Simona), cu spectacol „Iedul cu trei capre” (adaptare după Octav Pancu Iași). De la Școala Centrală au mai avut monologuri Ioan Cosmin Bucur, Antonia Dobrescu, Eduarda Ioniță și Alexandra Cârmaci. De la ciclul gimnazial au mai participat la concurs 33 de elevi coordonați de șapte profesori: Mușa Aurelia, Soroiu Nadia, Arman Laura, Marinache Diana, Miroiu Anda, State Cătălin și State Ana. Au fost mai multe trupe: „Inimoșii” (de la Scoala Gimnaziala B.P. Hasdeu, coordonator: prof. Mușa Aurelia, cu spectacolul „Păcală și Tândală”, regia de  A. Mușa); „Bambinii” – Școala Gimnazială  „Ion Câmpineanu” (coordonator prof. Soroiu Nadia), cu spectacolul: „Un pedagog de școală nouă”. Trupa „D’ale comediei”  –  Scoala Gimnaziala  Al.I. Cuza, a prezentat mai multe spectacole: „Romeo și Julieta” (fragment în limba engleză), „Justiție”, „S.O.S. Adolescența”, „Momente din momente”. Monologuri au prezentat Mihail Giurgică, Natalia Miticaș, Sarah Crăciun, Bianca Duță și Andrei Manta. Coordonatorii elevilor trupei „D’ale comediei” au fost: bibl. Miroiu Anda și prof. Cătălin State, prof. Diana Marinache, prof. Ana State. Ciclul liceal a fost reprezentat de 10 elevi coordonați de trei profesori: Petrescu Alina, Mocanu Silviana și Mischie Luminița. Au fost prezente două trupe cu elevi de liceu. Prima a fost trupa „Tomis” – Liceul Tehnologic Energetic (coord. prof. Petrescu Alina și bibl. Mocanu Silviana), cu spectacolul „Steaua fără nume”, iar a doua a fost trupa „Luminițe” – Colegiul Național Nicolae Grigorescu (coordonator: prof. Mischie Luminița), cu spectacolul „Moartea lui Socrate” (regie: Corbu Ana, autor: Gîlcă George).
Primii elevi-regizori din concurs
De remarcat faptul că la această ediție a concursului a apărut primul elev-regizor, care a avut ambiția și dăruirea de a-și scrie singur piesa de teatru prezentată.  Este vorba despre un elev de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, pe numele său, George Gîlcă din clasa a XI-a, cel care și-a scris singur piesa în care avea să joace împreună cu trei colege de liceu. Una dintre colegele sale, Ana Corbu, avea să semneze regia și scenografia spectacolului prezentat. Toți sunt elevi ai doamnei profesoare de limba română Luminița Mischie, care a fost doar coordonatoarea lor, iar nu și regizorul piesei, cum se întâmplă de obicei, atunci când profesoarele însoțitoare propun piesa și o și regizează.
Piese în limbi străine
Un alt fapt interesant din timpul concursului a fost prezentarea unei piese într-o limbă străină. Elevii care s-au evidențiat printr-o asemenea îndrăzneață întreprindere au venit de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” și au fost pregătiți de profesorul Cătălin State. Ei au jucat în engleză fragmente din două celebre piese de teatru semnate de William Shakespeare, nemuritoarele „Romeo și Julieta” și „Hamlet”. Prezentarea unor piese în limbi străine nu reprezintă o premieră, anul trecut jucându-se piese în limba franceză. Una peste alta, ediția din acest an a concursului de teatru pentru elevi a fost o mare reușită, cu multe spectacole valoroase și sensibil egale ca valoare, ceea ce a făcut ca sarcina juraților să nu fie deloc ușoară.
„Le mulțumim juraților, precum și tuturor profesorilor și elevilor prezenți în concurs, pentru participare, ca și pentru eforturile depuse, care au încununat cu lauri aceste participări, ori care au făcut spectacolele nepremiate să aibă o ținută mai mult decât onorabilă. Le mulțumim tuturor și îi așteptăm pe elevi (cu excepția liceenilor din anii terminali), și la ediția din 2018 a acestui concurs căruia îi prevăd un frumos viitor”, ne mai spune Liliana Ene. 
Adrian BRAD     

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare