Mă plimb uneori prin piaţa oraşului cu mare plăcere. În zilele acestea toride, în piaţa noastră, aerul condiţionat şi marfa frumos expusă îţi dau o bună dispoziţie. Fiecare tarabă străluceşte de curăţenie şi legumele proaspete te îmbie la cumpărat, chiar dacă nu ai neapărată nevoie. Pe lângă tarabele cu zarzavaturi şi fructe, una mai frumos aranjată ca alta, demnă de remarcat mai este, la intrare, adevărata grădină cu flori proaspete, în mare parte aduse cu avionul din Olanda. Pe o latură sunt magazine cu produse lactate, toate particulare, care se remarcă prin calitatea produselor şi mai ales prin amabilitatea vânzătoarelor, adevărate modele de politeţe în relaţia cu clientul. Aceeaşi impresie plăcută o lasă şi supermarketul din zonă, cu mărfuri bune la preţuri convenabile.
În zona adiacentă pieţei îşi desfăşoară activitatea multe unităţi comerciale de diverse tipuri, la care mai apar şi carenţe. Spre exemplu, o astfel de unitate, cu foarte mulţi clienţi, oferă diferite tipuri de prăjituri, fursecuri şi produse de patiserie, dar şi o mini-pizza cu caşcaval şi şuncă. Toate ar fi bune şi frumoase, dacă pe aceste produse de patiserie, mai ales pe micile bucăţi de pizza, nu ar zbura în permanenţă muşte, care se delectează în voie din preparate cât e ziua de lungă.
O altă observaţie se referă la calitatea pe care o au uneori cozonacii şi micile brânzoaice. În patiseria de unde mă aprovizionez când şi când, mi s-a întâmplat să cumpăr uneori cozonaci care datorită faptului că se învechiseră erau buni de făcut pesmet şi nu de mâncat. Sunt în oraş şi magazine de panificaţie care atunci când produsele se învechesc le vând la preţuri foarte mici, spre a fi cumpărate pentru hrana animalelor. Pentru a-şi păstra clienţii, patronii ar trebui să încerce să profite mai puţin de faptul că unii dintre consumatori nu controlează pe loc prospeţimea produselor şi se trezesc acasă cu mărfuri expirate.
Mai există o problemă de sezon în unităţile care vând rechizite. Toată lumea se pregăteşte pentru începutul anului şcolar, iar multe familii cu venituri modeste şi cu mai mulţi copii cumpără ce e mai ieftin. Marfa chinezească, culorile în special, sunt de cea mai proastă calitate. Şi-atunci ce sens are să cumperi rechizite care în câteva zile nu mai pot fi folosite?
Una din legile comerţului, foarte cunoscută la noi, dar mai greu de aplicat, spune că suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Este aşadar mai de folos să plăteşti un preţ mai mare pentru lucruri de bună calitate, care pot fi folosite de copii pe parcursul întregului an şcolar, decât să te bucuri de un preţ mai mic şi să constaţi destul de repede că ai aruncat banii pe fereastră.
Alin CIUPALĂ
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!