Ziua Toleranței
Luni, 16 noiembrie, la Colegiul Tehnic “C-tin Istrati” din municipiul nostru s-a organizat un simpozion dedicat Zilei Mondiale a Toleranței. „Se împlinesc 20 de ani de când s-a declarat ca 16 noiembrie să fie o Zi Mondială a Toleranței. Şcolile nu prea se înghesuie să organizeze astfel de evenimente, cu toate că de Haloween, cu mic cu mare, au luat cu asalt costumele macabre. Apoi ne mirăm de ce tinerii sunt violenți, nu-şi acceptă semenii, vârstnicii sau chiar… biserica!” – ne-a declarat prof. dr. Nicolae Geantâ, promotorul acțiunii.
Acesta a invitat în jur de 80 de copii în Amfiteatrul liceului unde profesează, cărora le-au vorbit pe rând istoricul Alin Ciupală (despre „Toleranța la români”), profesorul de religie Nicolae Meleacă, de la Colegiul Tehnic Forestier (despre „Toleranți sau intoleranți. A treia cale nu există”) și consilierul școlar Ruxandra Corodeanu.
Finalul a aparținut profesorului Geantă, care a vorbit publicului despre „Intoleranța, setea care ucide”. „Să nu fiți toleranți cu lenea, cu prostia, cu păcatul și cu sodomia”, a fost sfatul care a încheiat evenimentul.
Simpozion Științific KOPERNIC 500
Sub patronajul IȘJ Prahova, al CCD Prahova și al Societății de Geografie Prahova, vineri, 20 noiembrie, la Colegiul Tehnic “C-tin Istrati” s-a desfășurat un simpozion științific dedicat savantului Kopernic, care în anul 1515 a scris prima lucrare heliocentristă, despre „Mișcarea de Revoluție a Pâmântului” în jurul Soarelui, concept neagreat de catolicismul acelei vremi, care susținea că Terra e centrul Universului. Simpozionul a fost organizat si moderat de prof. dr. Nicolae Geantă, care l-a avut ca invitat special pe inventatorul brașovean dipl. ing. Giorgică Lupchian, medaliat cu argint la Salonul de Inventică de la Geneva.
După ce prof. Ion Necula, directorul școlii, a deschis manifestarea, la care au participat aproximativ 90 de persoane, lucrările au fost continuate de elevi ai Colegiului “C-tin Istrati” și ai Colegiului “N. Grigorescu”, coordonați de prof. Geantă, respectiv de de prof. Mihai Alecu.
Apoi, timp de o oră jumătate, savantul G. Lupchian, care a expus pe mai multe mese 20 de invenții ale sale, a explicat invitaţilor de ce Terra nu cade în Univers, de ce Luna nu cade pe Terra, ce rol are Steaua Polară, cum se poate obține curent electric gratuit pentru toată planeta de la gravitația terestră, ce sunt „găurile negre” din galaxii, infirmând afirmații celebre ale unor savanți de renume recum Newton ori Einstein. În încheiere, dr. Nicolae Geantă a prezentat un „Scurt istoric al zborurilor spațiale”.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!