Știri

Codruţ Constantinescu semnează o nouă carte:

„În labirint sunt umbre şi lumini”
În citadela cărţii câmpinene – Biblioteca „Dr. C.I. Istrati” – joi, 20 octombrie, a avut loc lansarea volumului „În labirint sunt umbre şi lumini”, Editura Vremea, 2011, autor Codruţ Constantinescu.
Activitatea, onorată de prezenţa câtorva oficialităţi locale precum Horia Tiseanu, Marian Dulă şi Viorel Bondoc, precum şi de către numeroşi iubitori de literatură, a fost deschisă de Liliana Ene, directoarea instituţiei. După ce a mulţumit asistenţei pentru participare, aceasta a prezentat revista „Biblioteca de Câmpina”, ajunsă la numărul 3.
În această atmosferă, scriitorii Christian Crăciun, Florin Dochia şi Gherasim Rusu Togan au făcut o serie de aprecieri pertinente privind calitatea volumului. „Cartea – mărturiseşte criticul şi istoricul literar prof. dr. Christian Crăciun – a venit ca un şerbet cu apă rece”, marcând parfumul amintirilor, apoi continuând: „Este o carte care mi-a pătruns la suflet… Când citeşti o astfel de carte, te priveşti în oglindă pentru a te compara cu personajele volumului – să-ţi trăieşti propriile amintiri”. Criticul a evidenţiat, totodată, calităţile narative ale autorului, „cursivitatea expunerii, contribuind din plin la reconstituirea unei pagini a microrelaţiilor umane. Coperta, concepută de Florin Dochia, sugerează foarte bine atmosfera epocii”.
Întărind punctele de vedere ale d-lui Crăciun, poetul Florin Dochia a remarcat noua abordare literară a autorului, în care „istoria familiei este proiectată pe canavaua istoriei mari; cartea este plăcută şi uşor de citit; găseşte o scrisoare de la care porneşte o întreagă aventură”. De asemenea, Florin Dochia, impresionat de „frazele pe care autorul le construieşte poetic”, citeşte un fragment din capitolul IX al cărţii, intitulat „Dragostea în vremea războiului” – „Parcă pentru a-mi contrazice presupunerile docte despre reţinerea sentimentală de care dădeau dovadă bunicii noştri când plecau pe front şi-şi lăsau soţiile acasă pentru a înfrunta nesiguranţa şi zbaterea zilnică”.
În acelaşi ton, etnofolcloristul Gherasim Rusu Togan şi-a exprimat bucuria descoperirii unui romancier autentic, talentat, cu care s-a întâlnit, sufleteşte, în lumea transilvăneană.
Scurte, dar interesante aprecieri, referitoare la carte au făcut şi scriitorii Octavian Onea, Alin Ciupală şi Emanoil Toma.
Invitat de onoare la activitatea Cercului Literar, primarul Horia Tiseanu a mulţumit organizatorilor, lectorilor şi, în special, tânărului scriitor Codruţ Constantinescu, pentru reuniunea culturală şi pentru frumuseţea cărţii: „Trebuie să ne mândrim cu Codruţ Constantinescu, care a pătruns cu succes în tainele literaturii”.
La rândul său, autorul a mulţumit Primăriei şi Consiliului Local pentru sprijinul acordat în realizarea cărţii, lectorilor pentru frumoasele expuneri şi spectatorilor, cărora le-a acordat autografe.
Directorul Casei de Cultură „Geo Bogza” a comunicat celor prezenţi programul instituţiei pentru perioada următoare. Astfel, vineri 4 noiembrie, lansări de carte – „Poeme în proză” (Marian Ruscu); „Traducerile lui Caragiale” (Ieronim Tătaru); „Divinităţi păgâne în Carpaţi” (Gherasim Rusu Togan); „Elegii pe strada mea” (Florin Dochia). Sâmbătă, 5 noiembrie, lansare – „Secrete în alb şi negru” (Ion Ochinciuc).
Theodor MARINESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare