Știri

Câmpineni pe meleaguri străine

Cristina Pârvan Navarro

A terminat Liceul „Nicolae Grigorescu” în anul 1991, iar după absolvirea unor cursuri de tehnician dentar a lucrat mulţi ani la cabinetul din spatele actualului sediu al Romtelecom. Asta până în anul 1999, atunci când Cristian Pârvan a decis să plece din ţară şi să încerce o nouă experienţă. Soarta a fost generoasă cu Cristian Pârvan, devenită între timp Navarro. S-a stabilit la Alcala de Henares, o localitate situată la 30 km de Madrid, capitala Spaniei, are un soţ – Jose Antonio şi un copil – Sergio, de doi ani şi câteva luni, care ştie deja şi limba română, şi cea spaniolă. Copilul are, normal, naţionalitate spaniolă şi este un mare suporter al lui Real Madrid, ca şi tatăl său.
A plecat pentru trei luni…
„Iniţial, am plecat să văd lumea, să mă plimb, dar şi să încerc o experienţă nouă…”, ne-a povestit Cristina Pârvan. A fost plăcut impresionată de nivelul de trai – „Până atunci nu mai ieşisem din România… Chiar dacă nici aici nu pot spune că îmi lipsea ceva, totuşi, acolo este mult mai bine, iar viaţa este mult mai ieftină. Ceea ce ţine de mâncare, de utilităţile zilnice, este, poate, şi de două – trei ori mai ieftin. De exemplu, un litru de lapte este la jumătate de preţ faţă de ceea ce este aici. În plus, limba se învaţă foarte uşor. La început, mi-am găsit de lucru într-o casă, unde făceam menajul familiei, apoi am fost vânzătoare într-un magazin…”
…Şi s-a căsătorit în oraşul lui Cervantes
Cristina şi-a cunoscut viitorul soţ atunci când era vânzătoare la un magazin. Patronii ei locuiau pe aceeaşi scară cu Jose Antonio, iar unul dintre actualii cumnaţi le-a făcut cunoştinţă. Aşa se face că, în 2003, s-au căsătorit la Alcala de Henares, ceremonia fiind oficiată în ritualul catolic.Este foarte mândră de tot ceea ce a realizat. Acum, au un apartament de 120 mp, cu patru dormitoare şi au propria lor afacere – un magazin, de care se ocupă Cristina şi o firmă de construcţii, de care se ocupă mai mult Jose Antonio.
Au impresionat-o curăţenia şi… Sagrada Familia
Discuţia cu Cristina Pârvan Navarro a decurs foarte uşor, iar subiectele veneau pe bandă rulantă. Am întrebat-o ce a impresionat-o cel mai mult în Spania. A răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: „M-au impresionat mai multe lucruri. Unul ar fi curăţenia, atât pe stradă, dar şi în parcuri sau alte locuri publice. Parcurile, cel puţin, nu au termen de comparaţie. Alcala de Henares este inclusă din 1998 în patrimoniul UNESCO, aici se află una dintre cele mai vechi universităţi din lume, este oraşul în care s-a născut şi a trăit o mare parte a vieţii celebrul scriitor Miguel de Cervantes. Impresionante sunt autostrăzile, drumurile, în general, mai ales atunci când vii dintr-o ţară precum România, care stă incredibil de prost la acest capitol. În afara oraşului, am vizitat mai multe zone ale Spaniei şi pot spune că cel mai mult m-a impresionat Catedrala Sagrada Familia din Barcelona, opera neterminată a arhitectului Gaudi”.
Despre imaginea României în Spania
„Acum nouă ani – ne-a mărturisit Cristina – erau foarte puţini români acolo. Acum, la o populaţie de aproximativ 400.000 de locuitori, cam 4.000-5.000 sunt români. Firesc, mărindu-se populaţia au apărut şi problemele pentru români. Au apărut manifestări rasiste, mai ales împotriva romilor, iar, uneori, pe bună dreptate. Şi noi, cei din comunitatea română, suntem împotriva românilor care creează probleme… Până nu te cunosc personal, spaniolii au o anumită reţinere faţă de români, pe care îi asimilează cu ţiganii. Chiar şi cumnatul meu avea o anumită reţinere, iar în momentul în care a venit în România a rămas plăcut surprins şi mi-a spus că niciodată nu va mai judeca oamenii fără a vedea cu ochii lui realitatea”.
Supărată pe ambasadă
Cristina Pârvan Navarro ne-a precizat că o mare vină pentru imaginea dezastruoasă a României o au chiar autorităţile române, plătite tocmai pentru a reprezenta ţara şi pentru a rezolva problemele care aduc atingere imaginii României, dar care nu-şi fac datoria. „Guvernul şi Ambasada României la Madrid nu fac nimic pentru imaginea ţării noastre. Mai multe a făcut comunitatea românească pentru că are o serie de interese economice. Aici, comunitatea românească a încercat în permanenţă să demonstreze că reprezentativi pentru români nu sunt cei zece care fură sau dau în cap. Datorită acţiunilor comunităţii româneşti, cei care muncesc tot timpul şi sunt serioşi sunt respectaţi şi apreciaţi. De altfel, am ajuns chiar să primim scrisori de felicitare în limba română de la autorităţile locale cu ocazia sărbătorilor sau când a intrat România în UE, ceea ce nu cred că este puţin lucru. Cu ambasada noastră nici măcar nu poţi să iei legătura, nu răspunde nimeni la telefoane, dacă le trimiţi un mail, nici atât, aşa că tot greul cade pe umerii comunităţii româneşti, care poate tocmai din acest motiv este atât de respectată”.
Băsescu a venit degeaba…
„La un moment dat, a fost în vizită în Spania preşedintele Băsescu şi am crezut că măcar atunci cei de la ambasadă vor fi mai atenţi cu noi. Preşedintele a venit, s-a pozat, a plecat, dar nu s-a văzut nici o îmbunătăţire pentru comunitatea românească”, spune foarte supărată Cristina Pârvan Navarro.
Dezamăgită de Câmpina
„Venim acasă cam o dată la doi ani – ne-a precizat Cristina – şi atunci nici nu prea apuc să-mi revăd toate rudele, prietenii… Acum patru ani parcă totul arăta mai bine, dar acum parcă e mai rău şi sunt dezamăgită de cum arată Câmpina. Totul e distrus, drumurile sunt la pământ, trotuarele sunt sub orice critică, iar dacă ai vrea să mergi cu un cărucior pe trotuar, ar fi o încercare de-a dreptul temerară”.
„Ne simţim bine la Alcala!”
Am întrebat-o pe interlocutoarea noastră dacă se va stabili definitiv în Spania sau intenţionează să se întoarcă la un moment dat în România: „Nu poţi să şti niciodată unde te duce viaţa, dar, deocamdată, ne simţim bine la Alcala! Sunt stabilită acolo împreună cu familia mea şi nu am motive să mă întorc prea curând pentru a mă stabili în România. În Alcala de Henares ne simţim foarte bine. Suntem singurul oraş din Spania care construim o biserică ortodoxă, iar preotul Adrian Pintea locuieşte chiar pe scara noastră. De altfel, de doi ani, Sfânta Slujbă de Înviere are loc în piaţa centrală a localităţii şi vin mii de oameni. Alcala de Henares este cel mai mare oraş de pe centura care înconjoară Madridul şi de la noi a plecat trenul în care se aflau şi românii care au căzut victimele atentatelor din martie 2003. Dincolo de toate acestea, Alcala de Henares este un oraş foarte frumos, iar dacă munceşti şi eşti serios îţi câştigi respectul spaniolilor”.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare