Știri

Câmpineni, dincolo de Prut, la aniversarea Unirii

Preşedintele Asociaţiei Culturale “ProBasarabia şi Bucovina”, filiala Prahova, câmpineanul Tiberiu Stanciu, s-a aflat, în perioada 24 – 27 martie, la Chişinău, unde a participat la manifestările de sărbătorire a Unirii Basarabiei cu România. Tiberiu Stanciu este şi membru supleant în Consiliul Naţional “Pro Basarabia şi Bucovina”. Dar, iată impresiile cu care a venit în ţară după vizita la Chişinău, capitala Republicii Moldova.
“În ziua de 27 martie, m-am aflat la Chişinău, ocazie cu care am fost martor la manifestările de sărbătorire a evenimentelor din 27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România. Cunoscute personalităţi ale culturii şi artei, politicieni, dar şi simpli cetăţeni, au depus flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din Cimitirul Central din Chişinău, la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, precum şi la bustul unor personalităţi remarcabile de pe Aleea Clasicilor. Asociaţia Istoricilor din Moldova, în colaborare cu conducerile revistelor «Cugetul» şi «Destin românesc», au desfăşurat la Biblioteca «Onisifor Ghibu» un simpozion intitulat «Anul 1918 – schimbarea la faţă a Basarabiei», la care au conferenţiat invitaţi din Republica Moldova şi din România. De asemenea, a fost vernisată o expoziţie foto-documentară dedicată evenimentelor din 1917-1918. De remarcat că în dimineaţa zilei de 27 martie, ambasadorul României în Moldova, Filip Teodorescu, a depus o coroană de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul oraşului Chişinău. Sala de conferinţe a hotelului “Leo Grand” a devenit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să asiste la sărbătorirea celor 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România. Preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, scriitorul Nicolae Dabija, deputaţii Vitalia Pavlicenco, Vlad Filat, istoricul Anatol Petrencu, scriitorul Grigore Vieru, studenţi şi elevi de pe ambele maluri ale Nistrului, au vorbit despre însemnătatea evenimentului. Am reţinut şi câteva declaraţii ale celor prezenţi la manifestări. Andrei Vartic: «Actul din 27 martie 1918, care a fost unul profund democratic, ne dă şanse de a ne integra în Europa, de a ne uni cu patria noastră». Nicolae Dabija: «Această zi va rămâne în memoria românilor de pretutindeni. Unirea cu ţara este mai actuală acum ca niciodată şi ea se va produce numaidecât mai devreme sau mai târziu. Dacă ne vom uita istoria, nu vom avea viitor». Dar, pentru că din păcate există şi un dar, au bfost şi întâmplări nedorite. Un membru al unui ONG, Ghenadie Brega, a fost reţinut de patru indivizi în civil, în timp ce împărţea fluturaşi-invitaţii pentru manifestaţia din 27 martie, invitaţie prin care tinerii îşi dădeau întâlnire în faţa Parlamentului, să viziteze Sala Unirii şi să formeze un lanţ viu spre Parlament, finalizat la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Reţinut câteva ore la Poliţie, Ghenadie Brega a fost eliberat. O altă «întâmplare» a fost aceea că pe bustul primului preşedinte al Sfatului Ţării, Constantin Stere, aflat pe Aleea Clasicilor au fost scrise cu vopsea cuvinte în limba rusă, cuvinte obscene, care nu pot fi reproduse”.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare