Știri

Câmpina va avea un club de echitaţie

Puţini sunt ce care ştiu de miracolul care este pe cale să se producă la ieşirea din Câmpina spre Braşov. Şi nu exagerăm cu nimic atunci când spunem miracol, de vreme ce, în sfârşit, se întâmplă ceva bun şi pe meleagurile noastre. Aici, chiar pe B-dul Carol I, în apropierea punctului de lucru al SC Drumuri şi Poduri, un mare iubitor de animale, cu un acut simţ al riscului, s-a apucat de o investiţie “nebunească” – în sensul bun al cuvântului – un club de echitaţie.Deja, în locul amintit se află 19 cai de rasă, numai unul şi unul, au fost amenajate grajduri extrem de îngrijite şi de curate, precum şi mai multe locuri de antrenament. Mai mult, aici există o adevărată echipă de specialişti, care se îngrijesc ca nici unuia dintre superbii armăsari să nu-i lipsească nimic şi să aibă condiţiile optime pentru a deveni o adevărată valoare. Omul care a avut această iniţiativă “nebunească” se numeşte Şerban Frăţilă, iar alături de el au venit colonelul în rezervă Gheorghe Nicolae, cel care a fost, timp de 30 de ani, antrenorul secţiei de echitaţie a Clubului Steaua, iar 6 ani – antrenorul lotului naţional de echitaţie al Italiei, precum şi tehnicianul Oprea Berechet, omul care este un adevărat nutriţionist şi stabileşte zilnic, cu exactitate farmaceutică porţiile de hrană pentru fiecare cal. Cei 19 cai care se pregătesc la Câmpina, dar şi la Corbeanca, sunt pentru două mari categorii: dresaj-atelaj şi sport – curse cu obstacole. La aceştia se mai adaugă alţi câţiva cai pentru tracţiune, dar şi doi ponei pe care orice copil poate învăţa să călărească.“Fiecare cal de aici – ne-a spus Şerban Frăţilă – m-a costat între 5.000 şi 30, chiar 40.000 de euro. Poate cel mai valoros dintre toţi cei 19 cai este un armăsar din rasa Dutch Harness Wormblad, care este singurul din România. Acesta este specializat în dresaj de înaltă clasă. Dar mai sunt şi alţi cai valoroşi, care prin muncă şi pregătire pot ajunge să valoreze până la un milion de euro! Până atunci, însă, consumă foarte mult. Şi sunt foarte pretenţioşi în privinţa mâncării. Eu le aduc lucernă de la Brăilă, iar ovăz de la Botoşani şi am rezerva ca în anii secetoşi să le aduc şi lucerna, şi ovăzul din Ungaria. Dar, merită… Această pasiune am avut-o de foarte mic şi întotdeauna am visat să am propria mea herghelie cu cai de mare valoare”.
Cai pentru Poliţia Comunitară
“Un alt proiect pe care l-am prezentat autorităţilor locale se referă la sprijinul acordat pentru întreţinerea şi dresarea cailor care vor fi în dotarea Poliţiei Comunitare. Este mult mai uşor să prinzi un hoţ sau să alergi după o căruţă care a lăsat mizerie prin te miri ce locuri cu un cal decât cu un ATV. Am dat deja comandă de patru astfel de cai, dintre care doi deja au ajuns în ţară. Sunt aduşi din Ungaria, provin de la herghelia Jandarmeriei din această ţară şi sunt anume specializaţi şi dresaţi pentru a face faţă oricărei situaţii. Va trebui să ne ocupăm şi de instruirea unor poliţişti comunitari care îi vor avea în grijă, iar din discuţiile mele pe care le-am avut cu domnul primar şi cu directorul Poliţiei Comunitare, va exista o patrulă permanentă de câte doi poliţişti comunitari pe cai – doi ziua, doi noaptea. În plus, sincer vă spun că şi preţul estimat pentru îngrijirea acestora nu este foarte mare. Ba chiar, este mai ieftin să întreţii un cal o zi decât să închiriezi o oră o bicicletă la Sinaia, de exemplu!”
Dealul Muscel, ideal pentru curse hipice
Activitatea acestui club de echitaţie nu se va limita numai la ceea ce se întâmplă în interiorul său şi la sprijinul acordat Poliţiei Comunitare. Şerban Frăţilă are ambiţia ca “de anul viitor, pe dealul Muscel să aibă loc concursuri hipice. Ar fi fantastic! Cei doi specialişti de la Steaua, care se ocupă de clubul nostru, mi-au spus că în întreaga lor carieră nu au cunoscut un loc mai potrivit pentru desfăşurarea unor concursuri hipice complete decât dealul Muscel, care oferă cadrul natural perfect. Platoul poate fi folosit pentru proba de dresaj, unde este nevoie de un loc drept, proba de cross country poate avea loc spre firul pârâului Câmpiniţa, fiind vorba de o alergare şi obstacole pe teren naturale accidentat, iar proba de obstacole artificiale poate avea loc tot pe platoul Muscel. Îmi doresc foarte mult că încă de la anul Câmpina să poată organiza o competiţie hipică”.
Propunere pentru şcoli – orele de educaţie fizică, la clubul de echitaţie!
Şerban Frăţilă a înfiinţat un club sportiv “Extreme team”, iar printre propunerile pe care le-a adresat comunităţii se numără şi unele foarte spectaculoase: “Una dintre propunerile pe care le-am făcut administraţiei locale se adresează şcolilor din Câmpina şi nu numai. Le-am propus ca, o dată pe lună, orele de educaţie fizică să se desfăşoare gratuit la clubul nostru de echitaţie. Copiii au astfel posibilitatea să se iniţieze în tainele acestui nobil sport şi au ocazia să se aproprie de cel mai frumos animal – calul. Avem câţiva cai dresaţi special, care sunt foarte blânzi şi care sunt destinaţi, în principal, începătorilor în arta echitaţiei. Eu aş fi foarte mulţumit dacă din sutele de copii care vor veni, măcar câţiva în fiecare an vor prinde drag de acest sport, de cai şi vor putea deveni jochei”.
O caleaşcă şi lebede negre – celelalte atracţii ale clubului de echitaţie
La clubul de echitaţie “Extreme team” nu doar caii sunt o mare atracţie. Aici se află şi o caleaşcă, la care pot fi înhămaţi doi cai dintre cei mai frumoşi şi care pot face plimbări prin oraş. De asemenea, cu circuit închis, numai pentru cei care vin la antrenamentele de echitaţie, există o terasă splendidă, unde se pot bea o cafea, un suc ori o bere, în timp ce priveşti caii din cele mai frumoase rase şi asculţi susurul unei fântâni arteziene în care se bălăcesc două lebede negre, specii foarte rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare